“Ο τελευταίος χειμώνας των Τσαατάν” Ωριαίο ντοκιμαντέρ

“Ο τελευταίος χειμώνας των Τσαατάν” Ωριαίο ντοκιμαντέρ

“Ο τελευταίος χειμώνας των Τσαατάν/The Last Winter of the Tsaatan” 

Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Ωριαίο ντοκιμαντέρ

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, 12:00 & 22:00

Το ωριαίο ντοκιμαντέρ “Ο τελευταίος χειμώνας των Τσαατάν/ The Last Winter of the Tsaatan”, παραγωγής 2022, προβάλλει η ΕΡΤ3  σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι και σε επανάληψη στις 22:00 το βράδυ.

Βαθιά στο υποαρκτικό βόρειο δάσος της μακρινής Βόρειας Μογγολίας, που απλώνεται στα σύνορα της ρωσικής Σιβηρίας, μια μοναδική μειονοτική ομάδα ζει στην εκτεταμένη τούνδρα. Ασκώντας τον ίδιο τρόπο ζωής για χιλιάδες χρόνια, αυτή η ιθαγενής φυλή συγκαταλέγεται στις μικρότερες εθνοτικές μειονότητες στον κόσμο και στους τελευταίους νομάδες που εκτρέφουν ταράνδους.

Όμως σήμερα, ο λαός του Τσαατάν αντιμετωπίζει μια απειλή που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην επιβίωσή τους: η κυβέρνηση του Ουλάν Μπατόρ θέλει να αναγκάσει όλα τα παιδιά να πηγαίνουν  στο  σχολείο από την ηλικία των 6 ετών. Μια τέτοια απόφαση προκαλεί θλίψη στις οικογένειες των Τσαατάν. Και είναι επίσης μια αμφισβήτηση ολόκληρου του τρόπου ζωής τους. Τι να κάνουν λοιπόν; Να αρνηθούν τις παραδόσεις τους για να προσφέρουν στα παιδιά τους μια διαφορετική μοίρα; Ή να μην υπακούσουν; Οι Τσαατάν  αναμφίβολα αντιμετωπίζουν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ύπαρξής τους.

Μέσα από το πορτρέτο του Μαγκσάρ και της οικογένειάς του, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη ζωή αυτών των νομάδων, έχοντας συνείδηση ότι βρίσκονται σε μια καμπή της ιστορίας τους. Απομονωμένοι στην τάιγκα, ερωτευμένοι με τους τάρανδους τους και βαθιά συνδεδεμένοι με τα μέλη της οικογένειας τους, μας προσφέρουν μια εκπληκτικά διαυγή ματιά στον εύθραυστο και απειλούμενο κόσμο τους.

Σκηνοθεσία: Pierre Da Silva & Hervé Bouchaud.