“Σε μια Νέα Πατρίδα / Βόλος – Μαγνησία” Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου...

“Σε μια Νέα Πατρίδα / Βόλος – Μαγνησία” Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 19:00

“Σε μια Νέα Πατρίδα”  

ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

“Βόλος – Μαγνησία”

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 19:00

Το νέο επεισόδιο της ιστορικής σειράς ντοκιμαντέρ “Σε μια νέα Πατρίδα” που θα μεταδοθεί την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 19:00 από την ΕΡΤ3, μας μεταφέρει στην πόλη του Βόλου.

Εξετάζεται η προσφυγική εγκατάσταση στην πόλη και ο αντίκτυπός της σε κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ παρουσιάζονται οι δυσκολίες επιβίωσης και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Η ιστορική διήγηση διανθίζεται με προσωπικές μαρτυρίες, που διασώζονται καταγεγραμμένες, προσφύγων της πρώτης γενιάς  αλλά και απογόνων τους.

Η εγκατάσταση των προσφύγων στον άγονο οικισμό του Ξηροκάμπου δημιούργησε σιγά-σιγά τη νέα ταυτότητα της πόλης. Ορόσημο αυτής της νέας πραγματικότητας υπήρξε η οικοδόμηση της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας στη σημερινή Νέα Ιωνία, γύρω από την οποία συντονίστηκε όλη η προσφυγική ζωή. Σημαντική ήταν και η δραστηριότητα του Ασύλου του Παιδιού που περισυνέλλεξε τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Περιγράφεται η αντιμετώπιση των προσφύγων από τους ντόπιους, που συμπεριελάμβανε τον ανταγωνισμό στο αθλητικό πεδίο με τη διαρκή διαμάχη ανάμεσα στην προσφυγική Νίκη Βόλου και στον Ολυμπιακό Βόλου, αλλά και οξύτατες αντιπαραθέσεις με αποκορύφωμα την πυρπόληση προσφυγικών καταστημάτων και οικιών το Φεβρουάριο του 1936.

Η επαγγελματική δραστηριότητα των προσφύγων-πέρα από τις συνήθεις δουλειές- περιστράφηκε γύρω από τη θάλασσα, λόγω της σχέσης που είχαν με αυτήν  κι έτσι έγιναν λιμενεργάτες, ναυτικοί, ιχθυοπώλες και αλιείς. Η εμπειρία που διέθεταν σε συνδυασμό με τη χρήση νέων μεθόδων οδήγησε στην εντατικοποίηση της αλιείας στο Βόλο. Παράλληλα ανασύρονται ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας οικογενειών προσφυγικής καταγωγής, όπως οι οικογένειες Ετμεκτζόγλου, Φιλοσόγλου και Αποστολάκη, ενώ γίνεται αναφορά στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης, τα τσιπουράδικα του Βόλου, τα οποία ξεκίνησαν οι πρόσφυγες.

Η προσωπική μαρτυρία του ομότιμου καθηγητή Αθανάσιου Καραθανάση, επιβεβαιώνει την ύπαρξη του αθεράπευτου τραύματος της Γενοκτονίας και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής
Σενάριο – Επιστημονικός Συνεργάτης: Θεοδόσιος Κυριακίδης
Παραγωγός: Παντελής Κάσδαγλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βραμίδου Γεωργία
Βοηθός Διεύθυνσης Φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης
Εικονολήπτης: Γιώργος Λεοντάρης
Μοντάζ: Δημήτρης Χατζημαλλής
Πρωτότυπη Μουσική: Social Productions – Γιώργος Ξουλόγης
Motion Graphics – Σήμα αρχής: Θωμάς Δουκινίτσας
Δημοσιογραφική Έρευνα: Βασιλης Λωλίδης
Αρχισυνταξία: Κωνσταντίνος Σεραφειμίδης