“Το Αλάτι της Γης – Δυτικά από τ’ Αϊβαλί!..” Κυριακή 19 Φεβρουαρίου...

“Το Αλάτι της Γης – Δυτικά από τ’ Αϊβαλί!..” Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 11:00

Το Αλάτι της Γης
NEO ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 «Δυτικά απο τ’ Αϊβαλί!..» Μουσικά περάσματα από τη Μικρασία στο Αιγαίο

 Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 11:00

 Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας μας προσκαλούν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στις 11.00 στην ΕΡΤ3  σ’ ένα γοητευτικό μουσικό ταξίδι «Δυτικά από τ’ Αϊβαλί!..»

Αφετηρία αποτελεί η μουσική και χορευτική κληρονομιά που μεταφυτεύτηκε από τη Μικρά Ασία στο Αιγαίο. Ιδιαίτερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος και Σάμος) λειτουργούσαν, ήδη και πριν την Καταστροφή, ως προέκταση της μικρασιατικής ενδοχώρας, με τη θάλασσα να ενώνει όχι να χωρίζει τις δύο περιοχές. Έτσι τραγούδια, χοροί, μουσικά όργανα και οργανοπαίκτες διέτρεχαν όλο αυτό το μουσικό-πολιτισμικό δίκτυο, το οποίο με επίκεντρο τη Σμύρνη και την Πόλη εξαπλώθηκε από τα Βαλκάνια μέχρι την Κύπρο!Συρτά και μπάλοι, ζεϊμπέκικα και καρσιλαμάδες, απτάλικα και τσιφτετέλια, σκοποί με αυτοσχέδια δίστιχα και γυρίσματα που βρίσκουμε σε όλο το Αιγαίο επιβεβαιώνουν ότι πράγματι η Μικρασία υπήρξε «μήτρα μουσικής» για τον Ελληνισμό. Το Αρχιπέλαγος παραμένει διαχρονικά «θάλασσα ηχήσεσσα» από τα χρόνια του Ομήρου, με τους χαρακτηριστικούς εννεάσημους ρυθμούς που συναντάμε στα ίδια μέρη ήδη από τη λυρική ποίηση της Σαπφούς!

Στην εκπομπή συμμετέχουν οι μουσικοί: Παναγιώτης Βέργος (σαντούρι-μουσική επιμέλεια), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Αντώνης Κεραμυδάς (ακορντεόν), Ηλίας Μαυρίκης (κιθάρα), Λάζαρος Ακριβόπουλος (κρουστά), Χρήστος Χάρης (κλαρίνο), Ιγνάτης Συμενής (τρομπέτα). Τραγουδούν ο Κώστας Καλδέλης και η Σταυρούλα Δαλιάνη.

Χορεύουν μέλη από το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας (επιμέλεια: Δημήτρης Μήτσης & Μάνθα Ζήβα).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξανδρος Βουτσινάς