Θερινό σινεμά στην ΕΡΤ3

 Θερινό σινεμά στην ΕΡΤ3

 Θερινό σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ξεχωριστές ταινίες προβάλλει η ΕΡΤ3 από την Τρίτη 22 έως την Παρασκευή 25 Αυγούστου στις 21:00.

 Τρίτη 22 Αυγούστου

21:00  |  Το ταξίδι της Χάνα / Hanna’s Journey

Αισθηματική κομεντί παραγωγής Γερμανίας/Ισραήλ 2014.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Theresa Bäuerlein, η ταινία αποτελεί μια προκλητική συναρπαστική εξέταση των επιπτώσεων του Ολοκαυτώματος σε Γερμανούς και Ισραηλινούς τρίτης γενιάς.

Υπόθεση: Μια Γερμανίδα, η  Χάνα, πηγαίνει στο Ισραήλ για να βοηθήσει άτομα με αναπηρία. Σταδιακά, μαθαίνει ‘αγνωστες λεπτομέρειες για τον ρόλο των παππούδων της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κι αρχίζει να ενδιαφέρεται για την ιστορία της οικογένειάς της, αλλά και για τον Ιτάι, έναν Ισραηλινό  κοινωνικό  λειτουργό με τον οποίο συνεργάζεται.

Σκηνοθεσία: Julia von Heinz
Πρωταγωνιστούν: Karoline Schuch,Doron Amit,Leah Koenig.

Τετάρτη 23 Αυγούστου

21:00 | Χωρίς Στοργή / Unloved

 Δραματική ταινία γαλλικής παραγωγής 2009.

 Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 στη Γαλλία, τα νεαρά κορίτσια ηλικίας 12 έως 21 ετών, γνωστά ως «χαμένες ψυχές» κλείνονταν σε εξαιρετικά σκληρά ιδρύματα που ονομάζονταν “Καλός Ποιμένας” και διοικούνταν από καλόγριες. Στην ουσία, ήταν κέντρα κράτησης ανηλίκων που δημιουργήθηκαν για να σώσουν αυτές τις “χαμένες ψυχές” μέσω της εργασίας και της προσευχής. Στη Γαλλία υπήρχαν περισσότερα από εκατό, ενώ παρόμοια κέντρα λειτουργούσαν επίσης στην Ιρλανδία και τον Καναδά μέχρι το 1984.

Η ταινία αποτελεί μια επαναστατική κραυγή που μας  αποκαλύπτει αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Αφηγείται την ιστορία της φιλίας δύο κοριτσιών μέσα σε ένα από αυτά τα ιδρύματα και την προσπάθειά τους για ελευθερία.

Υπόθεση: Η Σιλβί, που μεγάλωσε με τη θεία και τον θείο της, πιάστηκε να φλερτάρει με τον Πολ. Έτσι αποφασίζουν να τη στείλουν στον “Καλό Ποιμένα”.

Εκεί, η Σιλβί και οι άλλες «χαμένες ψυχές» ανακαλύπτουν σιγά-σιγά ότι υπάρχει ένα τίμημα αποξένωσης που πρέπει να πληρώσουν για να “σωθούν από την αμαρτία” : τα ονόματά τους αλλάζουν, διδάσκονται να κρύβουν το σώμα τους, να νιώθουν περιφρόνηση για τον εαυτό τους και τις συντρόφους τους.

Έχοντας υποφέρει στην αρχή από τις βίαιες σχέσεις με τα κορίτσια, η Σιλβί γίνεται φίλη με την Ντενίζ, αναμφίβολα μία από τις πιο αντιδραστικές “τροφίμους”. Όπως και οι άλλες κοπέλες που είχαν μείνει έγκυες, έτσι κι αυτή  γέννησε ανώνυμα και της πήραν το μωρό.

Σκηνοθεσία: Harry Cleven
Πρωταγωνιστούν: Anna Mihalcea, Bernadette Lafont, Soko.

Πέμπτη 24 Αυγούστου

21:00 | Τα Χίλια Πρόσωπα Της Βροχής / Different Kinds Of Rain

Δραματική ταινία παραγωγής Γερμανίας 2017.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό και οικογενειακό δράμα, που περιστρέφεται γύρω από μια κλειδωμένη πόρτα μέσα στο σπίτι μιας οικογένειας.

Υπόθεση: Ο Μάικ έχει απομονωθεί στο δωμάτιό του εδώ κι εβδομάδες. Δεν είναι άρρωστος. Επέλεξε από μόνος του να αποκοπεί από τον έξω κόσμο. Οι γονείς κι η αδελφή του δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό, παρά να στέκονται έξω από την πόρτα του, να τον παρακαλούν και να ελπίζουν.

Σκηνοθεσία: Isabel Prahl
Πρωταγωνιστούν: Bjarne Mädel, Bibiana Beglau,Emma Bading.

Παρασκευή 25 Αυγούστου

21:00 | Ένα Κορίτσι Για Δυο / Shopgirl

Ρομαντική ταινία παραγωγής ΗΠΑ 2005.

Η ταινία αναφέρεται σένα περίπλοκο ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε μια βαριεστημένη πωλήτρια, έναν πλούσιο επιχειρηματία και έναν χωρίς σκοπό νεαρό άνδρα. Το σενάριο είναι του Steve Martin και βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα του.

Υπόθεση: Η Mirabelle ζει στο Λος Αντζελες, μία ζωή μισή και μοιρασμένη. Από τη μία, πωλήτρια γαντιών σε πολυτελές κατάστημα του Μπέβερλι Χιλς κι από την άλλη «εκκολαπτόμενη» ζωγράφος έργων που δεν έχουν βγει ποτέ από την πόρτα του διαμερίσματός της.

Από τη μία, η σχέση με τον νεαρό, αδημιούργητο και εναλλακτικό μουσικό κι από την άλλη, το επίμονο φλερτ του ώριμου, επιτυχημένου και ευκατάστατου κυρίου που ξέρει να διεκδικεί αυτό που θέλει. Ήρθε η ώρα η Mirabelle να αφήσει πίσω της το δειλό κοριτσάκι που ήξερε! Τώρα, πρέπει να γίνει μία ώριμη γυναίκα και να αποφασίσει η ίδια για τη δική της ζωή.

Σκηνοθεσία: Anand Tucker
Πρωταγωνιστουν: Steve Martin, Claire Danes, Jason Schwartzman.