Αφιέρωμα στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στο ERTFLIX International

Αφιέρωμα στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στο ERTFLIX International

Αφιέρωμα στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
στο
ERTFLIX International

Η διεθνής εκδοχή του ERTFLIX τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και προβάλλει ένα ειδικό αφιέρωμα με ξεχωριστές ταινίες, ντοκιμαντέρ, σειρές και εκπομπές από το Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και την επετειακή συναυλία «Ελευθερία».

  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Άνεμος Ελευθερίας 1821

Η ταινία παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός εμπόρου, ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας -επινοημένο πρόσωπο- στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και στις περιοχές διασποράς του Ελληνισμού. Μάνη, Μεσσηνία, Τεργέστη, Βιέννη, Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη σταθμοί/ορόσημα στο ταξίδι ενός εμπόρου αλλά κυρίως σιωπηλοί μάρτυρες της συνωμοτικής δραστηριότητας ενός φλογερού επαναστάτη. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές συγκρούσεις αλλά και τη διαπάλη των ιδεών,  όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας. Το σενάριο συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Χριστόφορου Περραιβού -συνοδοιπόρος και μέντορας του Φίλωνα- που αποδεδειγμένα συνέβαλε στη συμφιλίωση των οικογενειών της Μάνης και του οποίου ο επαναστατικός βίος απλώνεται σ’ ένα διάστημα τριάντα χρόνων, από τη σύλληψή του στην Τεργέστη με τον Ρήγα, το 1798 μέχρι και τη συμμετοχή του στην τελευταία μάχη του αγώνα στην Πέτρα με τον Δημήτριο Υψηλάντη, το 1829.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Σενάριο: Αντώνης Τολάκης & Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Ηθοποιοί: Σήφης Πολυζωίδης, Ρηνιώ Κυριαζή, Τίμος Παπαδόπουλος, Πάνος Κυπαρίσσης, Λευτέρης Τσάτσης, Γιάννης Αναστασάκης


«Μπουμπουλίνα»

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (Ειρήνη Παππά), για δεύτερη φορά χήρα, ταξιδεύει στην Οδησσό, επικοινωνεί με τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και συμμετέχει στην Επανάσταση, διαθέτοντας πλοία  και  την δική της  προσωπική  αγωνιστική παρουσία.

Σκηνοθεσία: Κώστας Ανδρίτσος
Σενάριο: Νέστορας Μάτσας, Κ. Ασημακόπουλος
Μουσική: Κώστας Καπνίσης

«Ζάλογγο, το Κάστρο της Λευτεριάς»

Οι ηρωικοί Σουλιώτες έχουν καταφέρει να απωθήσουν το ασκέρι του Αλή-Πασά κι ο γενναίος Μαλάμος Δράκος στέλνει τη μητέρα του να ζητήσει το χέρι της Μάρως, ανιψιάς της καπετάνισσας Τζαβέλαινας. Εκείνη παραβλέπει την έχθρα που χώριζε από χρόνια τις δυο φαμίλιες και δέχεται να του δώσει την ανιψιά της, χωρίς όμως να ξέρει ότι η Μάρω αγαπά τον Κίτσο Μπότσαρη. Όταν ο γιος της Φώτος Τζαβέλλας αρραβωνιάζει τη Μάρω με τον Κίτσο, ο Μαλάμος πνίγει τον πόνο του κι εξαπολύει την οργή του κατά των Τούρκων, οι οποίοι προσπαθούν και πάλι να πάρουν το Σούλι.. Οι Σουλιώτισσες, για να μην πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών ρίχνονται στον γκρεμό του Ζαλόγγο.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Τατασόπουλος
Σενάριο: Θεόδωρος Τέμπος
Παίζουν: Β. Πάλλης, Ν. Σγουρίδου, Τ. Καρούσος, Α. Ζησιμάτος, Ν. Φέρμας, Ε. Ζαφειρίου


«Βαβυλωνία»

Ναύπλιο 1827. Τα μέλη της παρέας που διασκεδάζει στη λοκάντα του Μπαστιά κατάγονται από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Ανάμεσά τους ένας Χιώτης, ένας Αρβανίτης, ένας «λογιότατος», ένας Μωραΐτης κι ένας Κρητικός. Πάνω στο γλέντι, ξεσπάει καβγάς και ο Αρβανίτης τραυματίζει τον Κρητικό στο χέρι.

Ο Επτανήσιος Αστυνόμος Γιώργος Φάντες, καλείται επί τόπου και προσπαθεί να μάθει αν πρόκειται για προμελετημένη ενέργεια ή τυχαίο γεγονός. Επικρατεί ασυνεννοησία, γιατί ο κάθε εμπλεκόμενος μιλάει διαφορετική διάλεκτο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν όλοι στη φυλακή.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Διζικιρίκης
Πρωταγωνιστούν: Ηλίας Λογοθέτης, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Γιάννης Κοντούλης, Ρία Δελούτση, Θάνος Παπαδόπουλος, Ευαγγελία Σαμιωτάκη, Αλέκος Ουδινότης, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Νίκος Μπακογιάννης, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Βέρα Βασδέκη, Τζίνα Σπηλιωτοπούλου, Αργύρης Μπαλάσκας, Γιάννης Κονιδάρης, Αργύρης Μποτσίνης, Άρης Γεωργακόπουλος, Βασίλης Κεχαγιάς


«Ιερά χνάρια»

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το θεατρικό εργαστήρι ΕΚΦΡΑΣΗ του Τορόντο, υπό την αιγίδα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Καναδά και σε διασκευή – σκηνοθεσία της Νάνσυς Αθανασοπούλου-Μυλωνά, δραματοποίησε την ποιητική σύνθεση «Οι κλέφτες» της Παρθένας Τσοκτουρίδου.

Η ταινία προβλήθηκε με τίτλο ΙΕΡΑ ΧΝΑΡΙΑ και αφιερώθηκε στη μνήμη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του θρυλικού Γέρου του Μοριά.
Οι Έλληνες Ομογενείς καλλιτέχνες τίμησαν την επέτειο της άλωσης της Τριπολιτσάς εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους στον στρατηγικό αυτόν ήρωα, δηλώνοντας πως κάνουν όλοι μαζί ό,τι μπορούν για να ακολουθήσουν τα ιερά χνάρια του.

Σκηνοθεσία-διασκευή-χορογραφία: Νάνσυ Αθανασοπούλου – Μυλωνά
Ενορχήστρωση- επιμέλεια μουσικής: Κώστας Ματζαφλέρης

 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«Σε γνωρίζω από την όψη» 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!             

Πρόκειται για μια ταινία, παραγωγής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία αποτελεί μια ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας.

Έχει στηριχθεί σε αρχειακό υλικό και τεκμήρια και προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών  και της καθημερινής ζωής.

Στην ουσία, επιχειρεί να δείξει πώς από το «γι’ αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Δέσποινα Μουζάκη / Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Πιλάβιος

Σενάριο Νίκος Ακτύπης / Σύμβουλος Λογοτεχνικών Έργων Σταύρος Ζουμπουλάκης Ιστορική Σύμβουλος Μαρία Σαμπατακάκη / Πρωτότυπη Μουσική Ευανθία Ρεμπούτσικα Μίξη Ήχου Γιώργος Μικρογιαννάκης / Μουσικός Επιμέλητής Μάκης Κοντογιάννης Μοντάζ Αλίκη Παναγή / Επιμέλεια Κινουμένων Σχεδίων Παναγιώτης Ράππας

Συντονισμός Αρχείων Λεωνίδας Λιάμπεης / Οργάνωση Παραγωγής Βάσω Πατρούμπα Εκτελεστής Παραγωγός Βασίλης Κ. Καραμητσάνης / Εκτέλεση Παραγωγής ANIMASYROS

 Της πατρίδος μου η σημαία

Βούρβουρα, ένα ορεινό χωριό στην Αρκαδία του Γκαίτε. Οι άνθρωποι ζούσαν μέσα στη φύση με ό,τι οι ίδιοι παρήγαγαν. Μια αυτάρκης κοινωνία που η μόνη επαφή της με τον «έξω κόσμο» ήταν το σχολείο. Εκεί μάθαιναν γράμματα και τραγουδάκια για τη μεγάλη πατρίδα που τους κάνει περήφανους. Μετά τον πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή, στην οποία το χωριό θα πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, πολλοί θα ξενιτευτούν και κάποιοι θα βρεθούν στο Μαρούσι, ένα γραφικό προάστιο των Αθηνών που θα γνωρίσει το βίαιο μετασχηματισμό του σε χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας και θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Μια βιτρίνα εθνικής υπερηφάνειας στηριγμένη στον καταναλωτικό πυρετό και στον υπέρογκο δανεισμό. Η τραγωδία δεν θα αργήσει να έρθει. Η χρεοκοπία. Λόγω έλλειψης πόρων το σχολείο στο χωριό κλείνει. Έπειτα από 150 χρόνια λειτουργίας. Η σημαία που κυμάτιζε στη σχολική γιορτή τώρα υπνώττει σε κάποιο συρτάρι. Η πορεία κάποιων ανθρώπων, η πορεία μιας χώρας.

Σκηνοθεσία-σενάριο-αφήγηση: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Τοπόσημα, σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων

Δυο αιώνες από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Ιχνηλατούμε τα «Τοπόσημα του 21», εκεί που η μνήμη είναι ακόμα παρούσα. Τα βρίσκουμε με πολλές μορφές. Σε χορταριασμένα κάστρα και σε μουσεία. Σε θρύλους και παραδόσεις. Σε πανηγύρια και σε τοπικές επετείους. Στα δημοτικά τραγούδια που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά. Η σειρά «Τοπόσημα του ’21» έρχεται να αναδείξει το ιστορικό αποτύπωμα στο παρόν. Στους ανθρώπους που ζουν σήμερα, εκεί που πριν 200 χρόνια δόθηκαν οι μάχες για την ελευθερία. Καταγράφουμε τον απόηχο των γεγονότων και αποτυπώνουμε τα αισθήματα που προκαλούν στους σημερινούς Έλληνες.

Πώς εξασφαλίζεται η συνέχεια στο χρόνο; Ποιους συναντάμε στα σπίτια, στην πλατεία, στη βρύση του χωριού; Ποιες είναι οι συνήθειες, οι μυρωδιές; Πού φυλάνε τα κουμπούρια και τις πολύτιμες φορεσιές των παππούδων και των γιαγιάδων τους; Ποια τραγούδια ακούγονται ακόμη στις γιορτές; Πόσα μυστικά κρύβουν τα βουνά κι οι θάλασσες που περιτριγυρίζουν ένα τόπο; Παραμένει, άραγε, άσβεστη η φλόγα των προγόνων στην ψυχή; Είναι ζωντανές οι αξίες που μεταλαμπάδευσαν οι παλαιότεροι στις σύγχρονες κοινωνίες;

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Παρουσίαση: Γρηγόρης Τζιοβάρας

 

«Γιατί 21»: 12 Ερωτήματα, σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων   

Στην έρευνά τους οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Κατσίμη και Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις σε 12 διαχρονικά ερωτήματα (πχ. Γιατί γιορτάζουμε το 1821; Γιατί πτωχεύουμε; Είναι οι ξένοι, φίλοι ή εχθροί μας; Γιατί διχαζόμαστε; Γιατί υπάρχουν Έλληνες παντού; κλπ.)

Zητούμενο είναι μια γοητευτική και τεκμηριωμένη εξιστόρηση γεγονότων, μέσα από προσωπικές ιστορίες, μύθους και αλήθειες. Στόχος η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ τηλεοπτικό κοινό, μέσα από την εκλαΐκευση της ιστορίας.

 Στα 12 ερωτήματα απαντούν 80 κορυφαίοι ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι αλλά και κοινωνικοί ψυχολόγοι, διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα 18 μαθητές, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου μας δίνουν τη δικιά τους οπτική για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η ανίχνευση των αναλογιών αλλά και των διαφορών μεταξύ πανομοιότυπων ιστορικών γεγονότων, συμβάλει στην κατανόηση του παρελθόντος, αλλά και στο να υπάρξει έμπνευση και όραμα για το μέλλον.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Παρουσίαση: Μαριλένα Κατσίμη, Πιέρρος Τζανετάκος


«1821, η Ελληνική Επανάσταση»,  σειρά ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων   

Η ελληνική επανάσταση του 1821 είναι ένα από τα ριζοσπαστικά, εθνικά και δημοκρατικά κινήματα των αρχών του 19ου αιώνα που επηρεάστηκαν από τη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Η  σειρά προσπαθεί να περιγράψει ευσύνοπτα και σαφώς την συναρπαστική εκείνη περίοδο του επαναστατικού Αγώνα, ως ευκαιρία για τον γενικότερο αναστοχασμό της πορείας του ελληνικού κράτους που προέκυψε από την Επανάσταση μέχρι σήμερα.

Υπό μορφή θεμάτων θα ανατρέξουμε από την περίπλοκη αρχή του κινήματος, με την οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας, τη στάση της ηγεσίας του ορθόδοξου κλήρου και τη θέση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έναντί της, έως την συγκεχυμένη εξέλιξη του αγώνα και τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων που καθόρισε την επιτυχή έκβασή της. Παράλληλα με τα πολεμικά και πολιτικά γεγονότα, θα αναδειχθούν και άλλες όψεις της ζωής στα χρόνια της επανάστασης, που αφορούν τη θεσμική οργάνωση και λειτουργία του κράτους, την οικονομία, το ρόλο του κλήρου κ.ά.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κακαβάς, Αδαμάντιος Πετρίτσης
Σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς

ΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΤ, Η ΕΡΤ Θυμάται 

«Μαντώ Μαυρογένους»

Η Κάτια Δανδουλάκη στη σειρά-ύμνο για την αγωνίστρια της Εθνικής Επανάστασης. Στην Τεργέστη του 1815, μια σπίθα ανάβει τη φλόγα της απελευθέρωσης. Ιστορική- βιογραφική σειρά 12 σαρανταπεντάλεπτων επεισοδίων, η οποία προήλθε απ’ το ομότιτλο μυθιστόρημα του Γεωργίου Ρούσσου (1959). Το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε στις 8 Ιουνίου 1983 και το τελευταίο στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη 32 χρόνια μετά, το 2015.Η κεντρική θεματολογία αφορά στα νεανικά χρόνια και την εθνική προσφορά της Μαντώς Μαυρογένους, ενώ σκιαγραφεί παράλληλα τοv χαρακτήρα και τη δράση διαφόρων προσωπικοτήτων της Επανάστασης του 1821, κυρίως μελών της Φιλικής Εταιρείας. Η ιστορία ξεκινά το 1815 και διαδραματίζεται μεταξύ Τεργέστης, Οδησσού, Πετρούπολης, Βιέννης κι Ελλάδας. Διαπραγματεύεται τον πόθο των Ελλήνων για απελευθέρωση, τον ρόλο των ξένων δυνάμεων, τη διεθνή διπλωματία αλλά και τις προστριβές των Ελλήνων μεταξύ τους. Κεντρικός χαρακτήρας είναι η Μαντώ Μαυρογένους ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι αδερφοί Υψηλάντη, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο καγκελάριος Μέτερνιχ και οι Φιλικοί Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος και Αθανάσιος Τσακάλωφ.

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Χονδρογιάννης
Σενάριο: Γιώργος Ρούσσος
Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Νίκος Γαλανός, Γιώργος Κοτανίδης, Καίτη Λαμπροπούλου, Σταύρος Ξενίδης, Χρήστος Πάρλας, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Τίμος Περλέγκας, Περικλής Μουστάκης, Περικλής Μουστάκης, Σωτήρης Τσόγκας, Σωτήρης Τσόγκας, Ντόρα Βολονάκη, Ντόρα Βολονάκη

«Μηχανή του Χρόνου 1821», ενημερωτική εκπομπή 11 επεισοδίων

Η «Μηχανή του χρόνου» είναι μια ενημερωτική εκπομπή για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Παρουσιάζει δημοσιογραφικές έρευνες για ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, που παρουσιάζει την εκπομπή και οι υπόλοιποι συντελεστές, συγκεντρώνουν στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες και ξεχασμένα ντοκουμέντα οργανώνοντάς τα σε αυτοτελή ντοκιμαντέρ. Ο Βασιλόπουλος το 2013 βραβεύτηκε για τη «Μηχανή του χρόνου» με το βραβείο Μπότση, που αποτελεί την κορυφαία δημοσιογραφική διάκριση στην Ελλάδα.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης, Παναγιώτης Κακαβιάς, Δημήτρης Γιαχνής, Νίκος Νιέρης
Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ

«Ελευθερία»

Πρόκειται  για την  παρουσίαση του  έργου “Ελευθερία” του διεθνώς καταξιωμένου Κύπριου συνθέτη Μάριου Ιωάννου Ηλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ.

Το έργο είναι ανάθεση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και κινηματογραφήθηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά .

Ένα πολυδιάστατο και σύνθετο συμφωνικό έργο, γεμάτο μελωδίες και ποίηση, με πίστη και ελπίδα στην Ελευθερία. Τα κείμενα και τα ποιήματα είναι των Άγγελου Σικελιανού, Διονύσιου Σολωμού, Κωστή Παλαμά, Ανδρέα Κάλβου, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καζαντζάκη κ.α.

Λόγος και μουσική συνομιλούν δημιουργώντας μια έντονη δραματουργία που αναδεικνύει την ιδέα, τα ιδανικά και τη διαχρονική αξία της Ελευθερίας, συνθέτοντας ένα ενιαίο έργο που απευθύνεται με αμεσότητα στο σημερινό ακροατή προτρέποντας σε δημιουργική αξιοποίηση της ιστορίας και της παράδοσης. Το έργο «Ελευθερία» συνενώνει τα σπουδαία κείμενα, τη μουσική, τον συμφωνικό ήχο, την παράδοση, τα ηχοχρώματα, την μνήμη, τα εθνικά σύμβολα, τη σύγχρονη δημιουργία και το ελληνικό πνεύμα σε μια ενότητα και προσδοκά να γίνει ένα έργο οικουμενικό και διαχρονικό.

Commemoration of Greek Independence Day
on ERTFLIX International

In honor of Greek Independence Day on March 25th, ERTFLIX’s international edition is featuring a special tribute highlighted by feature films dedicated to the subject matter, outstanding documentaries, beloved series from ERT’s archives, and a festive concert!

GREEK CINEMA

Wind of Freedom 

The film follows the activity of Ioannis Philonas, a fictitious senior member of the ‘Filiki Eteria’ in the pre-revolution Peloponnese and specifically in the regions of Messenia and Mani. Through the story of a fiery Greek freedom fighter who travels and roams around under the cloak of a merchant and his activity as a ‘Filiki Eteria’ cadre, one develops his/her understanding regarding the early 19th-century society’s economy, daily life, dominant ideas and trends, and ultimately the conflicts of the era; all products of a thorough history research.

The script is based on historical facts and is to a great extent inspired by the activity of Christophoros Perraivos, a prominent ‘Filiki Eteria’ member who traveled to the Peloponnese before the revolution with the aim of reconciling the powerful clans of Mani and thus sowing the seeds for the emancipation of the Greek nation.

Directed by Stelios Charalampopoulos

Written by Antonis Tolakis & Stelios Charalampopoulos
Starring: Sifis Polyzoidis, Rinio Kyriazi, Timos Papadopoulos, Panos Kyparissis, Lefteris Tsatsis, Giannis Anastassakis


Bouboulina

Captain Lascarina Bouboulina (Irene Papas) decides to organize the revolution in Spetses despite her double widowhood. In the struggle for the liberation of Greece, she gives all her property, fighting along with her lads.

Directed by Kostas Andritsos

Written by Nestoras Matsas, Kostas Asimakopoulos
Music by Kostas Kapnisis


Zalongo, the Fort of Freedom

The heroic Souliotes have managed to repel the attack of Ali Pasha, and the brave Malamos Drakos sends his mother to ask for the hand of Maro, the niece of Captain Tzavelaina. She overlooks the hatred that separated the two families for years and agrees to give him her niece, without knowing that Maro loves Kitsos Mpotsaris. When Tzavellas’ son becomes engaged to Maro with Kitsos, Malamos drowns his sorrow and unleashes his anger against the Turks, who are once again trying to take Souli. The Souliot women, in order not to fall into the hands of the Turco-Albanian people, throw themselves off the cliff of Zalongo…

Directed by Stelios Tatasopoulos

Written by Theodoros Tempos
Starring: V. Pallis, N. Sgouridou, T. Karousos, A. Zisimatos, N. Fermas, E. Zafiriou

Babylon

Nafplion, 1827. The members of the group having fun at the Bastias restaurant come from different parts of Greece. Among them are a man from Chios, a man from Arvana, an “intellectual”, a man from Morea, and a Cretan. During the feast, a fight breaks out and the man from Arvana injures the Cretan in the arm. The Ionian Police Officer Giorgos Fantes is called on the spot and tries to find out if this is a premeditated action or a random event. Mayhem follows because each person involved speaks a different dialect, as a result of which everyone is sent to prison…

Directed by Giorgos Dizikirikis
Starring: Elias Logothetis, Athanodoros Proutsalis, Yiannis Kontoulis, Ria Deloutsi, Thanos Papadopoulos, Evangelia Samiotaki, and others.

Sacred Footprints

In the context of the celebration of the 200 years since the Greek Revolution, ‘Sacred Footprints’ was performed by the theater workshop EKFRASSI of Toronto, Canada, under the auspices of the Panarcadian Federation. It was dedicated to the memory of Theodoros Kolokotronis, the legendary Old Man of Morea, to express the gratitude of the Greek Diaspora artists to this strategic hero, by asserting they are all doing everything they can to follow in his sacred footsteps. The screening of the film “Sacred Footprints” was based on the poetic composition of Parthena Tsoktouridou.

Written -adapted -choreographed by Nancy Athanasopoulou – Mylona
Directed by Nancy Athanasopoulou- Mylona
Music arrangements by Kostas Matzafleris

DOCUMENTARIES

“Hymn to Liberty” – 200 Years of Greece!

An imaginary narrative of the two centuries of modern Greece. The film is produced by the “Greece 2021.  Based on archives and documents, it approaches the subject by highlighting not only the elements of our military or political history but also elements from our science, arts, and everyday life.

In essence, it attempts to show how from General Makriyannis’ “we fought for this”, through successes, difficulties, and setbacks, we ended up where we are today: a modern, democratic, and European state.

Directed by Konstantinos Pilavios

Written by Nikos Antypis

Executive Producer Vasilis Karamitsanis – ANIMASYROS

Art direction: Despoina Mouzaki

Original music score by Evanthia Reboutsika

 My Ηomeland’s Flag Is Blue

‘’The history of this small village in the 20th century is a miniature reflection of Greece over the years. The things that happened there pretty much also happened in other regions of the country: the war with the Italians and the occupation, as well as the first migration flows to Australia and America. As this is my place of origin, I have been recording all of the above for 15 years. Observing the life of the village’s inhabitants turned into a documentary that shows that history repeats, making references to our times…’’

Written, directed and narrated by Stelios Charalampopoulos

Landmarks of 1821, Docu series 12 episodes

Two centuries since the outbreak of the War of Independence. We trace the “1821-2021, Landmarks” in places where the memories are still alive. We find them in many forms. In old castles and museums. In legends and traditions. At festivals and local anniversaries. In folk songs that were passed down from one generation to the next.

The series “1821-2021, Landmarks” attempts to highlight the impact of history on the present day. On people who live in places where battles for freedom were fought 200 years ago. We record the aftermath of the events and capture the feelings they evoke in today’s Greeks.

How is continuity ensured over time? Who do we meet in the houses, in the square, at the village fountain? What are the habits, the smells? Where do they keep their grandparents’ pistols and precious costumes? Which songs can still be heard during the celebrations? How many secrets do the mountains and the seas that surround a place hide? Does the flame of the ancestors remain inextinguishable in the soul? Are the values transmitted by the forefathers alive in modern societies?

Directed by Grigoris Karantinakis

Presenter: Grigoris Tziovaras

Why 21? 12 Questions  , Docu series  12 episodes

In their research, journalists Marilena Katsimi and Pierros Tzanetakos seek answers to 12 timeless questions (e.g., Why are we celebrating 1821? Why are we bankrupt? Are foreigners our friends or enemies? Why are we divided? Why are there Greeks everywhere? etc.) It is a charming and documented narrative of events, through personal stories, myths and truths. The aim is to disseminate scientific knowledge to the general television audience, through the popularization of history.

The 12 questions are answered by 80 leading historians, political scientists, economists, constitutionalists and social psychologists, teaching in Greece and abroad. At the same time 18 elementary, junior high and high school students, give us their perspective on modern Greek history. The detection of the proportionalities and differences between identical historical events contributes to the understanding of the past, but also to creating inspiration and vision for the future.

Directed by Elena Lalopoulou

Presenters: Marilena Katsimi, Pierros Tzanetakos

1821 The Greek War of Independence (The Greek Revolution), Docu series 13 episodes

The Greek War of Independence is one of the radical, national, and democratic 19th century movements that were influenced by the ideas of the Enlightenment and the French Revolution. This series attempts to describe briefly and clearly that fascinating period of revolutionary Struggle, offering grounds for a reflection on the course of the Greek state from its independence until today. Covering different topics, we will trace the complex beginning of the movement through the founding of Filiki Eteria, examine the attitude of the leaders of the Orthodox Church and the stand of the Ottoman Empire in relation to it, the complex development of the struggle and the role of the Great Powers, which contributed to its successful outcome. Apart from the war and the political events, other aspects of life during the years of the revolution concerning the institutional organization and functioning of the state, the economy, the role of the clergy, etc. are also highlighted.

Directed by Alexandros Kakavas, Adamantios Petritsis

Writing Credits: Alexandros Kakavas

FROM THE ARCHIVES: ERT REMEMBERS

 

Manto Mavrogenous

Katia Dandoulaki in the iconic series as the Greek Revolution fighter. In Trieste of 1815, a spark kindles the flame of revolution. A historical and biographical series of 12 forty-five-minute episodes, originated from the novel by Georgios Roussos (1959). The first episode was screened on the 8th of June 1983 and the final one on September 7th, while the series was aired 32 years later, in 2015. The central storyline is about the youth and the national contribution of Manto Mavrogenous, outlining, at the same time, the courage and actions of various personalities of the Greek Revolution of 1821, mainly members of the Filiki Eteria. The story begins in 1815 and takes place in Trieste, Odessa, Petersburg, Vienna and Greece. It concerns the desire of the Greeks for liberation, the role of foreign forces, international diplomacy and the friction among the Greeks themselves. The main character is Manto Mavrogenous. The Ypsilantis brothers, Ioannis Kapodistrias, Chancellor Metternich and members of the Filiki Eteria Nikolaos Skoufas, Emmanouil Xanthos and Athanasios Tsakalov play an important role.

Directed by Stamatis Chondrogiannis

Written by Giorgos Roussos
Starring: Katia Dandoulaki, Nikos Galanos, Giorgos Kotanidis, Kaiti Lampropoulou, Stavros Ksenidis, Christos Parlas, Panos Hatzikoutselis, Timos Perlegkas, Periklis Moustakis, Sotiris Tsogas, Ntora Valonaki

Time Machine 1821, TV Show 11 episodes

The show “Time Machine” is an informative show about historical events and figures. The show features journalistic research on issues that have greatly concerned Greek society in the past. Show host journalist Christos Vasilopoulos and the other contributors, collect evidence, personal testimonies, and forgotten documents, organizing them into single documentaries. In 2013, Vasilopoulos was awarded the Botsi Award, which is the top journalistic distinction in Greece, for “Time Machine”.

Directed by Giorgos Daoulis, Panagiotis Kakavias, Dimitris Giahnis, Nikos Nieris

Host: Christos Vassilopoulos

FROM ERT’S MUSICAL ENSEMBLES

Eleftheria 

A special place in the anniversary schedule of ERT’s Music Ensembles is held by the presentation of the work “Eleftheria” by the internationally acclaimed Cypriot composer, Marios Ioannou Elia, by the National Symphony Orchestra and the ERT Choir.

The work was commissioned by the ERT Music Ensembles on the occasion of the celebration of the 200th anniversary of the Greek Revolution, is under the auspices of the President of the Hellenic Republic, and was filmed at the Roman Agora.

A multi-dimensional and complex symphonic work, full of melodies and poetry, with faith and hope in Freedom. The texts and poems are by Angelos Sikelianos, Dionysios Solomos, Kostis Palamas, Andreas Kalvos, Yannis Ritsos, Nikos Kazantzakis, etc.

The work “Eleftheria” brings together great literature, music, symphonic sound, tradition, timbres, memory, national symbols, contemporary creation, and the Greek spirit in unison and aspires to become a universal and timeless work.