Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα πέντε χρόνια από τον θάνατο...

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα πέντε χρόνια από τον θάνατο του σκηνοθέτη Γιάννη Κασπίρη

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα πέντε χρόνια
από τον θάνατο του σκηνοθέτη Γιάννη Κασπίρη

Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη Γιάννη Κασπίρη, ενός ανθρώπου με σημαντικό αποτύπωμα στα τηλεοπτικά δρώμενα της χώρας, όπως επίσης και στην ΕΡΤ.

Ο Γιάννης Κασπίρης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Είχε σκηνοθετήσει δεκάδες προγράμματα για την ελληνική και διεθνή τηλεοπτική αγορά και έλαβε βραβεία και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κάποιες από τις δουλειές του ήταν: «Στην άλλη όχθη», «Το κύκλωμα», «Στα μονοπάτια της σκέψης» (σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Τσουκαλά), «Στα μονοπάτια της επιστήμης» (με τον Γιώργο Γραμματικάκη), «Άνθρωποι απλοί, απλοί σαν παιδιά» (βραβείο ντοκιμαντέρ 2007), «Οι μεγάλοι Έλληνες», «Με λένε Στέλιο» κ.ά.

Το 2008-9 πραγματοποίησε την παραγωγή της σειράς «Οι μεγάλοι Έλληνες». Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΣΑΠΟΕ.

Η τελευταία σημαντική δουλειά του για την ΕΡΤ ήταν τα «Μονοπάτια της σκέψης»: Μια σειρά συνεντεύξεων – συζητήσεων με σημαντικούς διανοητές του κόσμου: Galbraith, Derrida, Baudrillard, Lyotar, Chomsky, Edward Said, Andre Gorz, Edgar Morin, Wallerstein, Bourdieu, Vidal Naquet, Pierre Vernant, Μ. Walzer είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που φιλοξένησε αυτή η κορυφαία, και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, τηλεοπτική σειρά.

Πολλές εκπομπές από το συνολικό του έργο είναι διαθέσιμες στο Αρχείο της ΕΡΤ, εδώ. Μεταξύ αυτών και η έρευνα με τίτλο «Δημόσια ή ιδιωτική τηλεόραση;», από τη σειρά εκπομπών «Άνθρωποι και τηλεόραση», όπου και καταγράφεται ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στη Γαλλία για το θέμα της δημόσιας και της ιδιωτικής τηλεόρασης, η χρήση της διαφήμισης στη δημόσια τηλεόραση και η τυραννία της τηλεθέασης. Στην εκπομπή παρεμβάσεις κάνουν ο Κοινωνιολόγος ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΒΟΛΤΟΝ (DOMINIQUE VOLTON) Διευθυντής Ερευνών του CNRS, ο ΖΕΡΟΜ ΚΛΕΜΑΝ (JEROME CLEMENT) Πρόεδρος ARTE και La 5e, ο ΕΤΙΕΝ ΜΟΥΓΚΟΤ (ETIENNE MOUGEOTTE) Διευθυντής TF1, ο ΧΑΒΙΕ ΓΚΟΥΓΙΟΝ (XAVIER GOUYON) Πρόεδρος της Δημόσιας Γαλλικής Τηλεόρασης, ο ΖΑΝ ΠΙΕΡ ΚΟΤΕ (JEAN PIERRE COTTET) Διευθυντής Προγράμματος FR2 και ο Δημοσιογράφος ΜΠΕΡΝΑΡ ΠΙΒΟ (BERNARD PIVOT).