Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Αμαλία Φλέμινγκ

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Αμαλία Φλέμινγκ

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Αμαλία Φλέμινγκ

ΦΛΕΜΙΝΓΚ_ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ.10.12 copy

Τιμώντας τη μνήμη της Αμαλίας Φλέμινγκ, το Αρχείο της ΕΡΤ  ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/amalia-flemingk-26-fevrouariou-1986/  την εκπομπή «Μνήμη Αμαλίας Φλέμινγκ», η οποία προβλήθηκε το 1987, για την επέτειο ενός χρόνου από το θάνατο της, στις 26/2/1986.

ΦΛΕΜΙΝΓΚ_ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ.12.21 copy

Προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μιλούν για τους αγώνες της Αμαλίας Φλέμινγκ κατά τη διάρκεια της κατοχής, για την αντιδικτατορική της δράση, τη φυλάκιση της τον Αύγουστο του 1971 και στη συνέχεια την απέλασή της και την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας, κάτι που της κόστισε πολύ. Αναφέρονται επίσης στους αγώνες που έδωσε εντός κι εκτός συνόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στη δραστηριότητά της ως βουλευτής και αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο μεγάλο όραμά της για μια καινούργια Ελλάδα.

Στην εκπομπή μιλούν ο συγγραφέας και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Πλασκοβίτης, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ες. Κώστας Φιλίνης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Πέτρος Βλάσσης, μάρτυρας κατηγορίας κατά της δικτατορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο δικηγόρος Κώστας Ανδρουτσόπουλος, ο δικηγόρος Γεώργιος Μαγκάκης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Παναγιώτης Λαμπρίας, ο πρέσβης Β, μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ανδρέας Πούγιουρος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σέφης Αναστασάκος, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Χρήστος Ροκόφυλλος και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marcellino Oreja.

Επίσης, η Κίττυ Αρσένη, μάρτυρας κατηγορίας κατά της δικτατορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Jans Evensen, μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο οποίος αναφέρεται στον σημαντικό αγώνα της Αμαλίας Φλέμινγκ για την ελευθερία στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό και προβάλλονται αποσπάσματα από τις εκπομπές «Μονόλογοι», του Νίκου Παπαθανασίου (1975) και «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη (1985), στις οποίες αφηγείται η ίδια σημαντικές στιγμές της ζωής της, αλλά και απόσπασμα από μια συνέντευξη της στο BBC, το 1973, στην οποία μιλά για τα βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της χούντας.

Σύμβουλος εκπομπής: Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Μαίρη Κουτσούρη.

ΦΛΕΜΙΝΓΚ_ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ_12.22 copy