ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! – «Φαύστα» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ)...

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! – «Φαύστα» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) | Δευτέρα 05.06.2023

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!

«Φαύστα» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ)
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, στις 21:00

Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, στις 21:00, ακούμε από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 τη ραδιοφωνική μεταφορά του έργου του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ), «Φαύστα» σε ραδιοσκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου, με τη Λήδα Πρωτοψάλτη στον ομώνυμο ρόλο και μουσική του Βασίλη Δημητρίου.

H πλοκή του έργου

Η Φαύστα κάθεται στο σαλόνι της και ρεμβάζει όταν ακούει θορύβους από τη βεράντα. Η ανησυχία της μετατρέπεται γρήγορα σε ευχαρίστηση όταν αντιλαμβάνεται ότι την επισκέπτεται η φίλη της Ελένη, με την οποία, με βαθυστόχαστο ύφος, φλυαρούν επί ώρα πάνω σε σοβαρά θέματα της πανίδας και της χλωρίδας.

Σε λίγο εμφανίζεται ο σύζυγος της Φαύστας, επιστρέφων από το ψάρεμα, όπου είχε πάει με τη μικρή τους κόρη, το Ριτσάκι, αναγγέλλων ότι το παιδί χάθηκε την ώρα που εκείνος ψάρευε. Η Φαύστα τον κατηγορεί για αφηρημάδα, τον πείθει ότι κάπου θα την ξέχασε και του προτείνει να πάνε στο Φάληρο να την ψάξουνε. Στο Φάληρο, ο Γιάννης κάνει το λάθος να την πληροφορήσει ότι σ’ αυτό ακριβώς το σημείο είχε σκοτωθεί και ο Καραϊσκάκης σε μία μάχη. Το νέο συγκλονίζει τη Φαύστα και ο σύζυγος καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να την παρηγορήσει.

Ο καιρός περνάει, ο Γιάννης συνεχίζει να ψαρεύει, καθότι μανιώδης ψαράς και κάποια μέρα πληροφορούνται από την υπηρέτριά τους ότι καθαρίζοντας ένα ψάρι που αλίευσε ο κύριος, βρήκε μέσα στην κοιλιά του το μικρό τους κοριτσάκι. Χαράς ευαγγέλια για την οικογένεια, αλλά για λίγο μόνο, γιατί μετά από μερικές ημέρες, ο Γιάννης και η Φαύστα, επιστρέφοντας από έξω μαθαίνουν από την υπηρέτριά τους ότι το Ριτσάκι το φάγανε οι γάτες του σπιτιού επειδή μύριζε ψαρίλα, προφανώς επειδή δεν είχε πλυθεί καλά.

Το πένθος της οικογένειας διακόπτεται από την επίσκεψη ενός ζεύγους με τον υιό τους, ο οποίος και αυτός βρέθηκε μέσα στην κοιλιά ενός ψαριού και ως ομοιοπαθής θέλουν να τον παντρέψουν με το Ριτσάκι. Τους αναγγέλλεται φυσικά το άδικο τέλος του κοριτσιού και η ιστορία τελειώνει με ηθικά και πρακτικά διδάγματα που προέκυψαν από την εξιστόρηση των περιπετειών της οικογένειας και του Ριτσακίου, με σημαντικότερο το ότι πρέπει να πλενόμαστε καλά, αν θέλουμε να μην έχουμε παρόμοιο τέλος.

Ο σκηνοθέτης της ραδιοφωνικής μεταφοράς του έργου, Θανάσης Παπαγεωργίου που θα μιλήσει για την παράσταση στον Σιδερή Πρίντεζη λίγο πριν το τρίτο κουδούνι, σημειώνει: «Η “Φαύστα” είναι το πρώτο έργο με το οποίο ο Μποστ έγινε γνωστός ως θεατρικός συγγραφέας. Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1963, αλλά από τότε παίχτηκε ελάχιστες φορές, ίσως επειδή το θεατρόφιλο κοινό δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί αυτό το είδος του σουρεαλιστικού θεάτρου. Ο Μποστ είναι ένας σατιρικός συγγραφέας. Με τη σάτιρα καυτηριάζονται τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας και ο Μποστ, σε όλο του το έργο, εικαστικό και συγγραφικό, δεν παύει να καυτηριάζει την υποκρισία, την ξιπασιά, την ημιμάθεια και την αδιαφορία ενός κόσμου που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα κανένα πρόβλημά του. Όλο του το έργο χαρακτηρίζεται από μία στρέβλωση όλων των κανόνων τους οποίους υποτίθεται ότι σέβεται αυτή η κοινωνία και πάνω στους οποίους λειτουργεί η σύγχρονη -τουλάχιστον της εποχής του, αλλά που καθόλου δεν διαφέρει από άλλες εποχές- με έναν μεγεθυντικό φακό που μόνο οι μεγάλοι σατιρικοί διαθέτουν. Το πιο έντονο στοιχείο αυτής του της προσπάθειας είναι η ιδιαίτερη του γλώσσα την οποία χρησιμοποιεί για να καταγγείλει την παντελή έλλειψη παιδείας του σύγχρονου Έλληνα, την αμορφωσιά μας, την ξενομανία μας, τον σνομπισμό μας και όλα εκείνα που μας έχουν κάνει να χάσουμε την πραγματική μας ταυτότητα».

Ραδιοσκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου
Συνθέτης: Βασίλης Δημητρίου
Ηθοποιοί: Λήδα Πρωτοψάλτη (Φαύστα), Θανάσης Παπαγεωργίου (Γιάννης), Νίκη Χαντζίδου (Μαριάνθη), Εύα Καμινάρη (Ριτσάκι/Ελένη), Παύλος Ορκόπουλος (Κος Ιατρού), Ελευθερία Στεργίδου (Κα Ιατρού), Βασιλική Ορκοπούλου (Υιός Ιατρού)
Ηχοληψία: Κώστας Μπώκος
Studio: Studio 19
Επιμέλεια – παρουσίαση εκπομπής: Σιδερής Πρίντεζης

Info

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!

«Φαύστα» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ)

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, στις 21:00

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma  #ΠρεμιέραΣτοΡαδιόφωνο #ΆκουΗΠαράστασηΑρχίζει

Live Streaming:  www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://www.ertecho.gr/radio/deftero/program/

Δείτε το trailer