ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου...

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού | Δευτέρα 21.03.2022

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!
«Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού
Πρεμιέρα στο ραδιόφωνο – Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, στις 21:00

Με την παράσταση από το Εθνικό Θέατρο, «Η γυναίκα της Ζάκυθος», έργο του Διονυσίου Σολωμού, συνεχίζει το Δεύτερο Πρόγραμμα το μαγικό ταξίδι στις σύγχρονες θεατρικές ραδιοφωνικές παραγωγές. Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, στις 21:00, μόλις λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της επετείου της Επανάστασης του ’21 και ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, επιλέγουμε το έργο που συνέγραψε ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός.

Ενώ μαίνεται η Επανάσταση του 1821, ο Ιερομόναχος Διονύσιος, ποιητικό προσωπείο του Σολωμού, αναρωτιέται για τους δίκαιους και τους άδικους ανθρώπους που υπάρχουν γύρω του. Ανάμεσα στους άδικους ξεχωρίζει μια γυναίκα από την πόλη της Ζακύνθου. Το μίσος της για τις Μεσολογγίτισσες πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στη Ζάκυνθο κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, καθώς και η αντεθνική συμπεριφορά και τα φιλοτουρκικά της αισθήματα την καθιστούν «θανάσιμη έχθρισσα του έθνους». Ο Ιερομόναχος Διονύσιος οραματίζεται το μέλλον και σε αυτό θα πρωταγωνιστήσει η Θεία Δίκη.

Τη σκηνοθεσία της ραδιοφωνικής μεταφοράς υπογράφει ο Νίκος Καραθάνος, ο οποίος γράφει για το έργο: Το έργο του Σολωμού είναι προφητικό, υπαινικτικό και πέρα για πέρα αινιγματικό. Για ποιον μιλάει ο ποιητής; Ποιον κατηγορεί και τι προφητεύει; Μιλάει για κάποια ανώνυμη γυναίκα ή για κάποια συγκεκριμένη; Σατιρίζει τους αριστοκράτες συμπατριώτες του ή τους φιλότουρκους άρχοντες; Στηλιτεύει μήπως τη Διχόνοια των Ελλήνων που υπονόμευε την Επανάσταση από τα πρώτα κιόλας χρόνια της; Ή πάει πέρα απ’ αυτά, και η Γυναίκα της Ζάκυθος είναι το ίδιο το Κακό με σάρκα και οστά; Ανεξάρτητα από τον όποιο στόχο του ποιητή, αφεθήκαμε στη μαγεία του έργου, στη γοητεία του αινίγματός του και βυθιστήκαμε στο αποκαλυπτικό περιβάλλον του.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Καραθάνος θα είναι καλεσμένος του Σιδερή Πρίντεζη στις 21:00, λίγο πριν από την έναρξη της παράστασης, στο πλαίσιο της εκπομπής προπομπό της κάθε παράστασης.

Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος

Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Συνθέτης: Άγγελος Τριανταφύλλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη

Ηχογράφηση-μίξη: Παναγιώτης Χρονέας (στο στούντιο του Εθνικού Θεάτρου)

Δείτε το τρέιλερ