ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! Πρεμιέρα: «Εκάβη» | Δευτέρα 24.10.2022

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! Πρεμιέρα: «Εκάβη» | Δευτέρα 24.10.2022

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!
Πρεμιέρα: «Εκάβη»

Πρεμιέρα στο ραδιόφωνο – Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022, στις 21:00

Με την «Εκάβη» της Ιρλανδής θεατρικής συγγραφέως Marina Carr συνεχίζεται με νέες ηχογραφήσεις η θεατρική σεζόν στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Η παράσταση θα μεταδοθεί τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022, στις 21:00. Η συγγραφέας προσεγγίζει τον μύθο της Εκάβης με ένταση, βαθιά γνώση και ποιητικότητα. Η θεατρική φόρμα είναι λιτή και ευρηματική, ενώ ο λόγος είναι σκληρός και άμεσος. Τα θέματα είναι διαχρονικά και οι χαρακτήρες πολυδιάστατοι και συναρπαστικοί. Η Marina Carr δεν συμπορεύεται πλήρως με την εκδοχή του Ευριπίδη. Η δική της εκδοχή της Εκάβης είναι «ασεβής κι επικίνδυνη».

O σκηνοθέτης της παράστασης, Γιώργος Οικονόμου, που θα μιλήσει λίγο πριν από την έναρξη της παράστασης, στον Σιδερή Πρίντεζη, σημειώνει σχετικά με το έργο:

Η Εκάβη και οι κόρες της υποδουλώθηκαν και μεταφέρθηκαν με πλοίο στην Θράκη. Ξεριζωμένα θύματα ενός ανελέητου  πολέμου που μάταια προσπαθούν να ελέγξουν την μοίρα τους. Σήμερα οι άνθρωποι πνίγονται με τα παιδιά τους στο Αιγαίο, ή στη Λαμπεντούζα, ζητούν καταφύγιο και διέξοδο καταδικασμένοι σε φορτηγά ψυγεία, ή στοιβάζονται σε στρατόπεδα προσφύγων. Οι  χαρακτήρες αφηγούνται σε τρίτο και δεύτερο πρόσωπο, κλέβουν ο ένας τα λόγια του άλλου, εκφέρουν τις σκέψεις τους, περνούν αβίαστα απ΄ την αφήγηση στην εμπλοκή καθώς διαρκώς πλάθουν κι αναπλάθουν τον μύθο. Η ιστορία των γυναικών της Τροίας έχει μια ανησυχητική συγγένεια με την παγκόσμια αναταραχή και την αναγκαστική μετανάστευση του σύγχρονου κόσμου μας.

Μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη

Σκηνοθεσία -Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Οικονόμου

Σχεδιασμός ήχου- Ηχοληψία: Βασίλης Κορρές

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρένη Πιττακή-Εκάβη, Νίκος Ψαρράς-Αγαμέμνων, Γιάννης Στεφόπουλος-Οδυσσέας, Ελίνα Ρίζου-Πολυξένη, Ιωάννα Κολιοπούλου-Κασσάνδρα, Βασίλης Παλαιολόγος-Πολυμήστωρ, Στέλιος Δημόπουλος-Νεοπτόλεμος, Ιάσων Αγγελίδης-Πολύδωρος.

Επιμέλεια εκπομπής: Σιδερής Πρίντεζης

_______________________________

Info

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!

«Εκάβη» της Marina Carr

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022, στις 21:00

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma  #ΠρεμιέραΣτοΡαδιόφωνο #ΆκουΗΠαράστασηΑρχίζει

Live Streaming: https://www.ertecho.gr/radio/deftero/

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://webradio.ert.gr/programma-deftero/

Δείτε το trailer