ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Μεγάλο αφιέρωμα του Δεύτερου στον Γιάννη Μαρκόπουλο – «60 χρόνια...

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Μεγάλο αφιέρωμα του Δεύτερου στον Γιάννη Μαρκόπουλο – «60 χρόνια στο τραγούδι»| 14.12.2022

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μεγάλο αφιέρωμα του Δεύτερου στον Γιάννη Μαρκόπουλο

«60 χρόνια στο τραγούδι»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, από τις 13:00 ως τις 23:00, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στα 60 χρόνια πορείας του Γιάννη Μαρκόπουλου στην ελληνική μουσική, με σημείο εκκίνησης το 1962, οπότε και ηχογράφησε σε δίσκο το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του, το χορόδραμα «Θησέας», σε ποίηση του Δημήτρη Χριστοδούλου.

Τι ακούμε στο Δεύτερο;

Η μουσική του Μαρκόπουλου για το θέατρο και τον κινηματογράφο με βραβείο ήδη από τις «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου, οι μελοποιήσεις των μεγάλων Ελλήνων ποιητών, η αντίληψή του για τη μουσική που συνοψίζεται στη φράση «επιστροφή στις ρίζες», η σατιρική πλευρά του Μαρκόπουλου με τα ξεκάθαρα αντιχουντικά μηνύματα, το «Who pays the ferryman», που τον έκανε διεθνώς γνωστό, οι συνεργασίες με τους μεγάλους ερμηνευτές αλλά και το αποτύπωμα του έργου του Μαρκόπουλου στους σύγχρονους μουσικούς.

Συγκεκριμένα:

13:00-14:00 «Τα λόγια του Γιάννη Μαρκόπουλου»

Ο Μιχάλης Γελασάκης σκιαγραφεί την παρουσία του Γιάννη Μαρκόπουλου στη δημόσια σφαίρα σταχυολογώντας αποσπάσματα από συνεντεύξεις του που διατρέχουν όλη την καλλιτεχνική διαδρομή του.

14:00 «Το σημερινό αποτύπωμα του Γιάννη Μαρκόπουλου»

Καλεσμένος της Βάνας Δαφέρμου είναι ο Παύλος Παυλίδης ο οποίος αναμένεται να «συναντήσει» τον Γιάννη Μαρκόπουλο σε σειρά παραστάσεων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου θα διασκευάσει και παρουσιάσει 18 τραγούδια του αγαπημένου συνθέτη. Ο Παύλος Παυλίδης έχει ήδη κυκλοφορήσει μια διασκευή στα θρυλικά «Μαλαματένια Λόγια».

15:00-16:00 «Ο ροκ Γιάννης Μαρκόπουλος»

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί καλλιτέχνες από την ροκ μουσική σκηνή διάλεξαν να διασκευάσουν τραγούδια του Μαρκόπουλου. Ούτε φυσικά είναι τυχαίο που ανάμεσα στους συνεργάτες του μέσα στα χρόνια, βρέθηκαν κάποτε, ο «πρίγκηπας» Παύλος Σιδηρόπουλος κι ο εμβληματικός κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας. Αυτά και άλλα πολλά, θα ακουστούν στον αφιέρωμα που θα παρουσιάσει ο Πάνος Χρυσοστόμου, για τον «Ροκ Γιάννη Μαρκόπουλο» στις «Ροκ συναναστροφές».

16:00-17:00 «Ο κινηματογραφικός Γιάννης Μαρκόπουλος»

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπέγραψε τη μουσική σε πολλές ταινίες από διαφορετικές εποχές και είδη του ελληνικού κινηματογράφου, γράφοντας όχι μόνο ξεχωριστού ύφους μουσικά θέματα, αλλά και πολύ όμορφα τραγούδια που ερμήνευσαν σπουδαίοι τραγουδιστές και ηθοποιοί. Ο Σιδερής Πρίντεζης επιλέγει χαρακτηριστικά μουσικά θέματα και τραγούδια από την κινηματογραφική δισκογραφία του Γιάννη Μαρκόπουλου.

17:00-18:00 «Συνέντευξη από το Αρχείο του Δεύτερου- 1991»

Η Ελενα Διάκου και η Τζουλιέττα Καρόρη υποδέχτηκαν στο studio του Δεύτερου, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, το Νοέμβριο του 1991, με αφορμή την κυκλοφορία, τότε, του δίσκου «Φίλοι που φεύγουν», σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.

20:00-22:00 «Η Νατάσα Μποφίλιου τραγουδά Γιάννη Μαρκόπουλο»

Σε επιμέλεια Γιώργου Τσάμπρα ακούμε μια «συναυλία-συνομιλία» ανάμεσα στον γνωστό ήχο του Γιάννη Μαρκόπουλου από τη μία και τη Νατάσα Μποφίλιου από την άλλη να τραγουδά ζωντανά, με τον Αντώνη Παλαμάρη στο πιάνο: «Πέρα από τη θάλασσα», «Ζαβαρακατρανέμια», «Καφενείον η Ελλάς», «Όχι δεν πρέπει», «Τα λόγια και τα χρόνια», «Φάμπρικα», «Μιλώ για τα παιδιά μου», «Πέραμα», «Λένγκω», «Παραπονεμένα λόγια». Παράλληλα, και με χρονική ροή, ακούμε τον Κώστα Χατζή, την Μαρία Δημητριάδη, τον Νίκο Ξυλούρη, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Παύλο Σιδηρόπουλο, τον Γιώργο Νταλάρα να τραγουδούν κομμάτια από το «Κορίτσι με το κορδελάκι», τον «Ηλιο τον πρώτο», το «Χρονικό», τα «τραγούδια του νέου πατέρα», την «Ιθαγένεια», τους «Μετανάστες», το «Οροπέδιο», το «Σεργιάνι στον κόσμο» και την «Ανα-γέννηση». Και φυσικά, μιλάμε με τη Νατάσα Μποφίλου για τις μνήμες της αλλά και τις σημερινές της σκέψεις με αφορμή το Γιάννη Μαρκόπουλο και το έργο του.

22:00-23:00 «Ο ποιητικός λόγος στο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου»

Ο Ποιητικός λόγος διέγειρε από νωρίς τη φαντασία του Γιάννη Μαρκόπουλου. Με τις μουσικές του και τον ιδιαίτερο ήχο του, συνδεδεμένο με την παράδοση, κατέθεσε μερικά από τα ωραιότερα μουσικά έργα της Ελληνικής μουσικής. Στις «Πλανόδιες Μουσικές» του Κώστα Θωμαΐδη θα ακουστούν αποσπάσματα από εμβληματικά έργα του συνθέτη όπως: «Ο Ήλιος ο Πρώτος» (1969) σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, «Χρονικό» (1970) και «Ιθαγένεια» (1972) σε ποίηση Κ. Χ. Μύρη, «Ριζίτικα» (1971) απόδοση του συνθέτη σε παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης με κορυφαίο τον Νίκο Ξυλούρη, «Ο Στράτης Θαλασσινός Ανάμεσα Στους Αγάπανθους» (1973) σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, «Θητεία» (1974) σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου και «Θεσσαλικός Κύκλος» (1974) σε στίχους του Κώστα Βίρβου.

Επιμέλεια Αφιερώματος Μαρία Κοζάκου

_______________________________

Info

Μεγάλο αφιέρωμα του Δεύτερου στον Γιάννη Μαρκόπουλο

«60 χρόνια στο τραγούδι»

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma  #ΓιάννηςΜαρκόπουλος #Αφιέρωμα

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://www.ertecho.gr/radio/deftero/program/