Δύο ταινίες συμπαραγωγής ΕΡΤ στο 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Δύο ταινίες συμπαραγωγής ΕΡΤ στο 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Δύο ταινίες συμπαραγωγής ΕΡΤ
στο 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

 

Στο 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου της Βενετίας (31 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου 2022) συμμετέχει η ΕΡΤ ως συμπαραγωγός με την ταινία μυθοπλασίας «Προς τον Βορρά» και το ντοκιμαντέρ «Kristos, the last child».

Η συμμετοχή της ΕΡΤ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας γίνεται μέσω  του προγράμματος «1,5%» για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Σημειώνεται ότι η ΕΡΤ χρηματοδοτεί κάθε χρόνο με περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για το 1,5%. Οι τηλεοπτικοί οργανισμοί υποχρεούνται να καταβάλουν το εν λόγω ποσοστό επί των κερδών τους προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι ταινίες που θα συμμετάσχουν στο φετινό φεστιβάλ είναι οι εξής:

«To the North»
(Προς τον Βορρά)

Η ταινία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο τμήμα «Orizzonti» του φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα θρίλερ του Ρουμάνου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Μιχάι Μινκάν. Αποτελεί μια συμπαραγωγή της Ρουμανίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Τσεχίας και Βουλγαρίας. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει ως θέμα το κύμα μετανάστευσης από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τη δεκαετία του 1990 μετά την πτώση του κομμουνισμού. Τα γυρίσματα έγιναν την άνοιξη του 2021 στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας και στο Κατάκολο του νομού Ηλείας.

«Kristos, the last child»

Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στο τμήμα «Giornate degli Autori» του φεστιβάλ. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Τζιούλια Αμάτι. Πρόκειται για μα συμπαραγωγή της Ιταλίας, Γαλλίας και Ελλάδας. Το ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένο στο μικρό νησάκι των Δωδεκανήσων τους Αρκιούς. Ο Χρήστος είναι ο μοναδικός μαθητής του δημοτικού σχολείου. Για να συνεχίσεις όμως στο γυμνάσιο πρέπει να εγκαταλείψει τους Αρκιούς και να μετακομίσει σε ένα μεγαλύτερο νησί. Η οικογένεια του δεν μπορεί να αντέξει το κόστος και ο πατέρας του θέλει να τον κάνει βοσκό. Η δασκάλα του αντίθετα είναι αποφασισμένη να βρει λύση για να συνεχίσει το σχολείο.

Προς τον Βορρά

 

Kristos, the last child