ΕΡΤ1
«100 χρόνια ελληνική δισκογραφία»
Η δισκογραφία στη δεκαετία του ’90
(Β΄ Μέρος: Η επικράτηση του CD)
Κυριακή 25 Μαΐου 2025, στις 21:00
Το ταξίδι στην πολυκύμαντη ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, με ξεναγό τη Χαρούλα Αλεξίου, συνεχίζεται και αυτή την Κυριακή 25 Μαΐου 2025, στις 21:00, στην ΕΡΤ1, με τη μετάδοση του ενδέκατου επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ελληνική δισκογραφία», που αναφέρεται στην ελληνική δισκογραφία στη δεκαετία του ’90.
Κυριακή 25 Μαΐου, στις 21:00
Η δισκογραφία στη δεκαετία του ’90
(Β΄ Μέρος: Η επικράτηση του CD)
Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, η ελληνική δισκογραφία βιώνει ακόμα μία «κοσμογονική» αλλαγή: Είναι το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 εμφανίζεται στην ελληνική αγορά ο νέος, μικρότερος ψηφιακός δίσκος. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’90 το CD καταφέρνει να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής.
Η τραγουδοποιία στη δεκαετία του ’90 αλλάζει και αυτή με τη σειρά της. Νέα πρόσωπα και νέα σχήματα κερδίζουν έδαφος δημιουργώντας ένα νέο ύφος, που συνδυάζει με μαεστρία τη μελωδικότητα με ένα πλήθος μουσικών επιρροών. Το ελληνικό τραγούδι περνά μία νέα περίοδο άνθησης.
Εμφανίζονται νέα μέσα ενημέρωσης, περιοδικά και ραδιοφωνικοί σταθμοί, το κάθε ένα με τη δική του ταυτότητα. Η δισκογραφία βρίσκει την απαραίτητη υποστήριξη στην προώθηση των καλλιτεχνών στους οποίους «ποντάρει» να της φέρουν μεγαλύτερες πωλήσεις.
Η παράδοση επιστρέφει ακμαία. Η παραδοσιακή μουσική μετασχηματίζεται από τα σύγχρονα βιώματα και συνεχίζει να προσφέρει έμπνευση για καινούργιες προσεγγίσεις, στα χέρια νέων δημιουργών, που την αντιμετωπίζουν με το σεβασμό που της αξίζει.
Η Θεσσαλονίκη, το φιλόξενο λιμάνι για όλα τα νέα μουσικά ρεύματα και για τους εραστές του ήχου της καρδιάς, μέσα από τους εμπνευσμένους εκπροσώπους της, δημιουργεί μία δική της «σκηνή» που παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλλιτεχνική εξέλιξη της ελληνικής δισκογραφίας.
Το ελληνικό ροκ κερδίζει έδαφος και εδραιώνεται στη συνείδηση των νέων ακροατών.
Η νέα ηλεκτρονική σκηνή βρίσκει τους ιδανικούς εκφραστές της, σε ένα συγκρότημα που προσθέτει την ευαισθησία στα ηλεκτρονικά ηχητικά τοπία.
Την ίδια στιγμή το hip-hop κάνει τα πρώτα του βήματα στην ελληνική δισκογραφία, με κυκλοφορίες που εκφράζουν έναν διαφορετικό κοινωνικό λόγο.
Η δεκαετία του ’90 είναι η δεκαετία της πολυφωνίας.
Στο επεισόδιο μιλούν αλφαβητικά: Φώτης Απέργης (δημοσιογράφος), Τάσος Βρεττός (φωτογράφος), Δήμητρα Γαλάνη (τραγουδίστρια), Μιχάλης Γελασάκης (δημοσιογράφος), Σαββίνα Γιαννάτου (τραγουδίστρια, συνθέτις), Λίνα Δημοπούλου (στιχουργός), Γιάννης Δουλάμης (δισκογραφικός παραγωγός), Ελένη Ζιώγα (στιχουργός), Παντελής Θαλασσινός (τραγουδοποιός), Οδυσσέας Ιωάννου (στιχουργός, ραδιοφωνικός παραγωγός), Μελίνα Κανά (τραγουδίστρια), Αλέξανδρος Καραμαλίκης (μουσικός παραγωγός), Παρασκευάς Καρασούλος (στιχουργός, δισκογραφικός παραγωγός, εκδότης «Μικρή Άρκτος»), Γιώργος Καρυώτης (ηχολήπτης), Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος (συλλέκτης, ερευνητής, μουσικός), Γιάννης Κότσιρας (τραγουδοποιός), Αντώνης Κυρίτσης (δημοτικός τραγουδιστής), Παναγιώτης Λάλεζας (τραγουδιστής), Δημήτρης Μεντζέλος (μουσικός, ιδρυτικό μέλος συγκροτήματος “Ημισκούμπρια”), Γιώργος Μητρόπουλος (δημοσιογράφος), Ηλίας Μπενέτος (δισκογραφικός παραγωγός), Παντελής Μπουκάλας (συγγραφέας, δημοσιογράφος), Μαργαρίτα Μυτιληναίου (ραδιοφωνική παραγωγός), Θύμιος Παπαδόπουλος (δισκογραφικός παραγωγός, μουσικός), Βασίλης Παπακωνσταντίνου (τραγουδιστής), Μίλτος Πασχαλίδης (τραγουδοποιός), Φίλιππος Πλιάτσικας (τραγουδοποιός), Χάρις Ποντίδα (δημοσιογράφος), Άλκηστις Πρωτοψάλτη (τραγουδίστρια), Ξενοφών Ραράκος (ραδιοφωνικός παραγωγός), Ντόρα Ρίζου (πρώην παραγωγός Lyra, επιχειρηματίας, ζωγράφος), Γιάννης Σμυρναίος (ηχολήπτης), Κρίστη Στασινοπούλου (τραγουδίστρια, στιχουργός, συγγραφέας), Διονύσης Τσακνής (τραγουδοποιός), Ελένη Τσαλιγοπούλου (τραγουδίστρια), Παύλος Τσίμας (δημοσιογράφος), Μανώλης Φάμελλος (τραγουδοποιός), Μαρία Φαραντούρη (τραγουδίστρια), Μαρία Φασουλάκη (εκδότης μουσικών έργων), Ηλίας Φιλίππου (στιχουργός), Τζίνα Φουντουλάκη (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων), Γιώργος Χατζηπιερής (δικηγόρος, τραγουδοποιός), Πάνος Χρυσόστομου (δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός).
Δείτε το trailer του 11ου επεισοδίου.
Η ΕΡΤ και η Χάρις Αλεξίου μάς καλούν να ανακαλύψουμε τη συναρπαστική ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων «100 χρόνια ελληνική δισκογραφία», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 21:00.
Μία ιστορία 100 και πλέον χρόνων. Από τη γέννηση της ελληνικής δισκογραφίας μέχρι τις μέρες μας.
Από τα χρόνια του φωνόγραφου και των περιπλανώμενων «γραμμοφωνατζήδων» των αρχών του 20ού αιώνα, στα χρόνια του ’60, των «μικρών δίσκων» και των «τζουκ μποξ»… Κι από εκεί, στους μεγάλους δίσκους βινυλίου, στους ψηφιακούς δίσκους και στο διαδίκτυο.
Με σύμμαχο το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα χρυσά χρόνια της ελληνικής δισκογραφίας, σκιαγραφείται ολόκληρη η πορεία του ελληνικού τραγουδιού, όπως αυτή χαράχτηκε στα αυλάκια των δίσκων.
Η σειρά ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ελληνική δισκογραφία» είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, με πρωταγωνιστές όλους εκείνους που συνέδεσαν τη ζωή τους με την ελληνική δισκογραφία και δημιούργησαν, με έμπνευση και πάθος, το θαύμα της ελληνικής μουσικής.
Σ’ αυτό το ταξίδι, σας θέλουμε συνταξιδιώτες.
Αφήγηση: Χάρις Αλεξίου
Σκηνοθεσία: Μαρία Σκόκα
Σενάριο: Δημήτρης Χαλιώτης, Νίκος Ακτύπης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης, Στέλιος Ορφανίδης
Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου
Μουσική τίτλων: Γιώργος Μπουσούνης
Σκηνογραφία: Rosa Karac
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Γενική επιμέλεια περιεχομένου: Γιώργος Τσάμπρας
Σύμβουλοι περιεχομένου: Σιδερής Πρίντεζης, Αλέξανδρος Καραμαλίκης
Αρχισυνταξία: Τασούλα Επτακοίλη
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κυριακή Μπεϊόγλου
Σύμβουλος παραγωγής: Πασχάλης Μουχταρίδης
Μίξη ήχου: Γιώργος Μπουσούνης, Γιώργος Γκίνης
Έρευνα αρχείου: Θάνος Κουτσανδρέας, Κωνσταντίνα Ζύκα, Αλέξης Μωυσίδης
Οργάνωση Παραγωγής: Βασιλική Πατρούμπα
Εκτέλεση Παραγωγής: Ελένη Χ. Αφεντάκη, By The Sea Productions
Παραγωγή: ΕΡΤ