ΕΡΤ1: «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη – «Η αποτέφρωση στην Ελλάδα» ...

ΕΡΤ1: «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη – «Η αποτέφρωση στην Ελλάδα» | Κυριακή 30.05.2021

ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ
«Κεραία»
με τη Ρέα Βιτάλη
«Η αποτέφρωση στην Ελλάδα»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 30 Μαΐου 2021, στις 22:00

«Κεραία» είναι ο τίτλος της νέας εκπομπής της ΕΡΤ1 με τη Ρέα Βιτάλη, που μεταδίδεται κάθε Κυριακή, στις 10 το βράδυ, προσεγγίζοντας, με περιέργεια και φρέσκια ματιά, θέματα ανθρώπινα, σύγχρονα και διαχρονικά.
Με στραμμένη την «κεραία» στην ανθρώπινη ψυχή, η εκπομπή εστιάζει όχι μόνον σε ό,τι βλέπουμε, αλλά κυρίως σε αυτά που νιώθουμε.

Την Κυριακή 30 Μαΐου 2021, στις 10 το βράδυ, η Ρέα Βιτάλη καταπιάνεται με το θέμα της αποτέφρωσης στην Ελλάδα: το δικαίωμα δηλαδή των συμπολιτών μας να έχουν την επιλογή για αυτό το «αντίο» από τη ζωή, στην ίδια τους την πατρίδα και όχι σε μια χώρα του εξωτερικού, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.

Η δημόσια τηλεόραση ξεναγείται στη Ριτσώνα από τον Αντώνη Αλακιώτη, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης. Εκεί βρίσκεται από το 2019 το πρώτο ελληνικό και μοναδικό έως τώρα αποτεφρωτήριο. Πρόκειται, ήδη, για μια οικονομικά βιώσιμη επιχείρηση, η οποία κατάφερε να λειτουργήσει μετά την υπερπήδηση δεκάδων εμποδίων που αντιμετώπιζε επί σειρά ετών, όπως εξηγεί ο κ. Αλακιώτης.

Κατά τον πολυετή αγώνα, στο πλευρό του κ. Αλακιώτη συντάχθηκε η δικηγόρος Λούσυ Κιουσοπούλου, η οποία εξηγεί στη Ρέα Βιτάλη με ποιον τρόπο κατάφερε να επιλύσει επιτυχώς τις νομικές αγκυλώσεις του θέματος. Ο πρόεδρος των Ιατροδικαστών, Γρηγόρης Λέων, αναφέρεται με τη σειρά του στα ζητήματα που ανακύπτουν για τους συναδέλφους του όταν πρόκειται να εξετάσουν πού θα καταλήξει ένα σώμα, στην καύση ή στην ταφή. Ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, ένας πεφωτισμένος ποιμένας, αναλύει τους λόγους για τους οποίους η αποτέφρωση είναι μη αποδεκτή από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Και τελικά, πώς είναι να ζεις ως συγγενής ή οικείος την εμπειρία της αποτέφρωσης ενός αγαπημένου ανθρώπου; Ο εικαστικός Μάριος Βουτσινάς, είχε την εμπειρία αυτή από πρώτο χέρι, όταν ο πατέρας του σκηνοθέτης Ανδρέας Βουτσινάς, με τον οποίον ήταν αποξενωμένοι για χρόνια, του ζήτησε να φροντίσει την αποτέφρωσή του και να σκορπίσει τη στάχτη του στο θέατρο της Επιδαύρου. Μαζί με τη Ρέα Βιτάλη, «συνοδοιπόρος» στην εκπομπή ο σπουδαίος θεατράνθρωπος του αρχαίου δράματος Γιάννης Μετζικώφ, που κάνει μαεστρικά τη ζεύξη ανάμεσα στα ταφικά έθιμα της αρχαιότητας και στο σήμερα, με γνώση για την ανθρώπινη ουσία της ψυχής.

Ιδέα-έρευνα-παρουσίαση: Ρέα Βιτάλη

Σκηνοθεσία: Αρης Λυχναράς

Αρχισυνταξία: Μαργαρίτα Πουρνάρα

Παραγωγή: Θόδωρος Καββαδάς

Σύμβουλος επικοινωνίας & έρευνα: Μυρένα Χατζηβασιλείου

Δείτε το trailer της εκπομπής.