ΕΡΤ1: «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη – «Το καλό μου διαζύγιο» |...

ΕΡΤ1: «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη – «Το καλό μου διαζύγιο» | Κυριακή 06.06.2021

ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

«Κεραία»

με τη Ρέα Βιτάλη

«Το καλό μου διαζύγιο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, στις 22:00

«Κεραία» είναι ο τίτλος της νέας εκπομπής της ΕΡΤ1 με τη Ρέα Βιτάλη, που μεταδίδεται κάθε Κυριακή, στις 10 το βράδυ, προσεγγίζοντας, με περιέργεια και φρέσκια ματιά, θέματα ανθρώπινα, σύγχρονα και διαχρονικά.
Με στραμμένη την «κεραία» στην ανθρώπινη ψυχή, η εκπομπή εστιάζει όχι μόνον σε ό,τι βλέπουμε, αλλά κυρίως σε αυτά που νιώθουμε.

Την Κυριακή 6 Ιουνίου, στις 10 το βράδυ θα μεταδοθεί το τρίτο επεισόδιο της εκπομπής «Κεραία», με τίτλο «Το καλό μου διαζύγιο». Ο Βολταίρος έλεγε πως η γέννηση του θεσμού του γάμου και του διαζυγίου χρονολογούνται την ίδια περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας με τη διαφορά ότι ο γάμος προηγείτο λίγες εβδομάδες. Στην εποχή μας το να χωρίσεις είναι απλούστερο και συνηθέστερο σε σχέση με το παρελθόν. Μπορεί όμως ένα διαζύγιο να είναι καλό; Να συμφιλιώνει και να διδάσκει μέσα από την πικρία; Κεντρικός συνομιλητής της δημοσιογράφου, ο συγγραφέας Στέφανος Ξενάκης που υπογράφει ευπώλητα βιβλία, όπως το «Δώρο», ο οποίος μιλάει με ειλικρίνεια και ευθύτητα για το δικό του διαζύγιο. Υπογραμμίζει ότι η δουλειά με τον εαυτό μας είναι το απαραίτητο θεμέλιο ώστε να μπορεί κανείς να είναι καλός γονιός, ύστερα από ένα χωρισμό, συγχωρητικός με τον πρώην σύζυγο και κυρίως ανοικτός σε όλες τις προκλήσεις και τις χαρές της ζωής.

Μπορεί ένα διαζύγιο τελικά, να οδηγήσει σε μια φιλία ανάμεσα στους πρώην συζύγους; Και τι χρειάζεται για να γίνει πολιτισμένα; Ο Κώστας Φραγκέδης και η Χρυσούλα Κορωναίου, που χώρισαν πριν από δεκαετίες και σήμερα είναι σύντροφοι καρδιάς, μιλούν στην κάμερα, όπως και η κόρη τους Φαίη Φραγκέδη, στέλεχος πολυεθνικής, για το πώς βίωσαν τη διαδικασία. Η πορεία προς τον μετασχηματισμό μιας σχέσης μετά το διαζύγιο απαιτεί πολύ κόπο και σωστή διαχείριση, όπως λέει και η ξεναγός και κοινωνιολόγος Μελίνα Ηλιοπούλου, που χρειάστηκε παράλληλα να αντεπεξέλθει και σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Οι δικηγόροι Ναταλία Γαλεάδη και Ανδρέας Ηροδότου, που ειδικεύονται στα διαζύγια, περιγράφουν πόσο δύσκολη και επίπονη είναι η δημιουργία χωριστών δρόμων, ιδιαίτερα όταν δύο άνθρωποι εκτός από σύζυγοι είναι και γονείς. Οι διαμεσολαβήτριες Μαρία Φαροπούλου και Μαρία Χατζηλεωνίδα παρουσιάζουν τον νεόκοπο στην πατρίδα μας θεσμό της διαμεσολάβησης, που έχει ως στόχο τον κοινά επωφελή συμβιβασμό σε προσωπικό, οικονομικό και γονεϊκό επίπεδο για την επομένη μέρα του διαζυγίου. Η ψυχολόγος του δήμου Πετρούπολης, Αργυρούλα Ευσταθίου, εξηγεί πώς ο δήμος προσφέρει στους δημότες του συμβουλευτικές υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το επώδυνο ψυχικά διάστημα του χωρισμού. Ο νομικός Μάριος Ανδρικόπουλος, διαζευγμένος ο ίδιος, μιλάει για τον θεσμό της συνεπιμέλειας, για τον οποίο τόσος λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα.

Ιδέα-έρευνα-παρουσίαση: Ρέα Βιτάλη

Σκηνοθεσία: Άρης Λυχναράς

Αρχισυνταξία: Μαργαρίτα Πουρνάρα

Παραγωγή: Θόδωρος Καββαδάς

Σύμβουλος επικοινωνίας & έρευνα: Μυρένα Χατζηβασιλείου

Δείτε το trailer της εκπομπής.