ΕΡΤ1: «Κρίσιμες στιγμές» – Στην καρδιά της γερμανικής κατοχής μάς μεταφέρει το...

ΕΡΤ1: «Κρίσιμες στιγμές» – Στην καρδιά της γερμανικής κατοχής μάς μεταφέρει το δεύτερο επεισόδιο της σειράς | Σάββατο 04.12.2021

ΕΡΤ1: «Κρίσιμες στιγμές» 

Στην καρδιά της γερμανικής κατοχής μάς μεταφέρει
το δεύτερο επεισόδιο της σειράς
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 04.12.2021, στις 22:00 

Οι συνέπειες από την Κατοχή αναστατώνουν την Ντόρα αλλά και τον Δημήτρη. Και τους προβληματίζουν. Ο Μήτσος, καθώς έχει συνεχή επαφή μαζί της στην αντιστασιακή οργάνωση, ερωτεύεται την Έλλη, αλλά δεν το εξομολογείται ποτέ, καθώς γνωρίζει ότι εκείνη αγαπάει τον Μανώλη, ο οποίος μπαίνει στο αντάρτικο. Η οργάνωση εκτελεί, με επιτυχία, σαμποτάζ στο κέντρο «Λουζιτάνια», στο οποίο διασκεδάζουν Γερμανοί και συνεργάτες τους. Φυσικά, συμμετέχουν η Έλλη και ο Μήτσος. Τη βραδιά εκείνη, όμως, στο κέντρο βρίσκονται και ο Δημήτρης με την Ντόρα

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη. Καταστάσεις εναλλάσσονται, που από τη μια τρομάζουν και από την άλλη γεμίζουν ενθουσιασμό και ελπίδα το ζευγάρι, του οποίου η ζωή αλλάζει ριζικά, στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς, που θα παρακολουθήσετε στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, στις 22:00.

Το ομότιτλο διήγημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη, «Κρίσιμες στιγμές», με πρωταγωνιστές τον Άκη Σακελλαρίου και την Τάνια Τρύπη και εξαιρετικούς συντελεστές και ηθοποιούς, είναι το τρίτο σπουδαίο έργο της ελληνικής λογοτεχνίας που μεταφέρεται στη μικρή οθόνη, με τη μορφή μίνι σειράς, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, και μεταδίδεται κάθε Σάββατο, στις 22:00, από την ΕΡΤ1.

Στην καρδιά της γερμανικής κατοχής, στα δύσκολα και ταραγμένα χρόνια που σφράγισαν ανεξίτηλα τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς, εκτυλίσσεται η δράση του διηγήματος, με κεντρικούς ήρωες ένα ζευγάρι αστών, τον Δημήτρη και την Ντόρα Καλλιγέρη.

 

Δείτε το trailer.

 

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, στις 22:00
Επεισόδιο 2ο
Τάνια Τρύπη, Άκης Σακελλαρίου

Οι συνέπειες από την Κατοχή αναστατώνουν και την Ντόρα αλλά και τον Δημήτρη. Και τους προβληματίζουν. Έτσι, η Ντόρα αποφασίζει να οργανώσει συσσίτια, ενώ ο Δημήτρης ψάχνει να βρει τρόπο να βοηθήσει έναν συνάδελφό του, τον Ευθυμίου, ο οποίος συνελήφθη γιατί αντέδρασε στα υμνητικά, για τους Γερμανούς, λόγια ενός άλλου καθηγητή, που ανέλαβε υψηλή θέση στην κυβέρνηση, είναι ο αντιπρόεδρος και συνεργάζεται με τον κατακτητή.

Άκης Σακελλαρίου (Δημήτρης Καλλιγέρης), Λευτέρης Λουκαδής (Παύλος Ευθυμίου), Λευτέρης Δημηρόπουλος (Ζάχος)

Ο Μήτσος, καθώς έχει συνεχή επαφή μαζί της στην αντιστασιακή οργάνωση, ερωτεύεται την Έλλη, αλλά δεν το εξομολογείται ποτέ. Καταλαβαίνει ότι εκείνη είναι ζευγάρι με τον Μανώλη και ότι περιμένει με ανυπομονησία την επιστροφή του από το Μέτωπο. Ο Μανώλης, όμως, παίρνει μια μεγάλη απόφαση. Μπαίνει στο αντάρτικο.

Νεκτάριος Φαρμάκης (Μήτσος)

Η οργάνωση εκτελεί, με επιτυχία, σαμποτάζ στο κέντρο «Λουζιτάνια», στο οποίο διασκεδάζουν Γερμανοί και συνεργάτες τους. Φυσικά, συμμετέχουν η Έλλη και ο Μήτσος. Τη βραδιά εκείνη, στο κέντρο βρίσκονται και ο Δημήτρης με την Ντόρα.

Ο Δημήτρης δέχτηκε την πρόσκληση του αντιπροέδρου, ο οποίος είναι φίλος του από παλιά, σε μια προσπάθεια να πείσει τον αντιπρόεδρο να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση του Ευθυμίου.

Ύστερα από λίγες ημέρες, ο Μήτσος και η Έλλη, που  αναζητούν πληροφορίες για τον Μανώλη, έρχονται να ζητήσουν βοήθεια από τον Δημήτρη, γιατί και ο Μανώλης ήταν φοιτητής του. Φυσικά, ο Δημήτρης τούς αναγνωρίζει.

Νεφέλη Κουρή (Έλλη)

Αυτοί οι δύο νέοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ολοκληρωτική μεταμόρφωση του Δημήτρη Καλλιγέρη.

Μιχάλης Μαρκάτης (Λογοθετόπουλος), Στεφανί Καπετανίδη (Μπριγκίτε)

 

Η ιστορία…

Η κυρία Ντόρα (Τάνια Τρύπη) παραξενεύεται πολύ όταν ο άντρας της, ο Δημήτρης Καλλιγέρης (Άκης Σακελλαρίου), επιστήμονας μεγαλοαστός, της προτείνει να ανοίξουν το σπίτι τους, όπου για χρόνια αρνείται να δεχτεί κόσμο απορροφημένος στις μελέτες του. Τώρα το θυμήθηκε; Τη μαύρη εποχή, που ο κόσμος υποφέρει από τους Γερμανούς κατακτητές;

Μιχάλης Μαρκάτης, Στεφανί Καπετανίδη, Τάνια Τρύπη, Χρήστος Παπαδόπουλος (μουσικοσυνθέτης)

Ύστερα από είκοσι πέντε χρόνια γάμου και άνετη αλλά κλειστή ζωή μέχρι τον πόλεμο, το σπίτι των Καλλιγέρηδων γεμίζει ζωή και η κυρία Ντόρα είναι σαν να ξαναγεννήθηκε. Της κάνει, όμως, εντύπωση ότι η παρέα του άντρα της δεν είναι ηλικιωμένοι σοβαροί επιστήμονες σαν εκείνον. Οι πιο πολλοί είναι παιδαρέλια.

Το μυστήριο κάποια στιγμή λύνεται. Ο Δημήτρης Καλλιγέρης, αυτός ο συντηρητικός αστός, ο επιστήμονας, έχει μπει στην Αντίσταση. Όμως, η οργάνωση στην οποία συμμετέχει εξαρθρώνεται. Ένα πρωί, χτυπάει η πόρτα, εισβάλλουν οι Γερμανοί και παίρνουν τον Δημήτρη μαζί τους. Από εκείνη τη στιγμή, ο χρόνος σαν να σταμάτησε για την κυρία Ντόρα. Η μόνη της έγνοια να βρει τον άντρα της…

Τάνια Τρύπη

Από την απελπισία τη βγάζει μια συνομήλική της γυναίκα, η Μαρία Ζορμπά (Εύρη Σωφρονιάδου), μητέρα τριών αγοριών, η οποία χήρεψε νωρίς. Ο δεύτερος γιος της, ο Ηλίας (Τριαντάφυλλος Πατήρης), αγαπημένος μαθητής του Δημήτρη, πολεμάει στην Αλβανία, κι ενώ τον περιμένει να γυρίσει από το μέτωπο, μαθαίνει από τον συμπολεμιστή του, Μανώλη (Νίκος Γκέλια), ότι σκοτώθηκε.

Μιχάλης Μαρκάτης (Λογοθετόπουλος), Στεφανί Καπετανίδη (Μπριγκίτε)

Στο μεταξύ, ο Μήτσος (Νεκτάριος Φαρμάκης), ο μεγάλος γιος της Μαρίας, επηρεασμένος από την Έλλη (Νεφέλη Κουρή), αρραβωνιαστικιά του Μανώλη, παίρνει τη θέση του αδελφού του στην οργάνωση εναντίον των Γερμανών κατακτητών. Αυτοί οι δύο νέοι, η Έλλη και ο Μήτσος, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή οπτικής του Δημήτρη Καλλιγέρη.

Νεφέλη Κουρή (Ελλη), Νεκτάριος Φαρμάκης (Μήτσος)

Αναπάντεχα, η Μαρία φέρνει στην Ντόρα γράμμα από τον άντρα της. Ο γιος της, ο Μήτσος, ο οποίος έχει συλληφθεί, είναι και εκείνος στο ίδιο στρατόπεδο.  Οι δύο γυναίκες, αν και τόσο διαφορετικές, δένονται. Γίνονται οικογένεια.

Θανάσης Κρομλίδης (Κωστάκης), Εύρη Σωφρονιάδου (Μαρία), Νεκτάριος Φαρμάκης (Μήτσος)

Η Μαρία, με τον μικρό γιο της Κωστάκη (Θανάσης Κρομλίδης), έρχεται τακτικά στο σπίτι της Ντόρας, η οποία υπόσχεται ότι όταν, με το καλό, απελευθερωθούν και γυρίσει ο άντρας της, θα αναλάβουν τη μόρφωσή του.

Η απελευθέρωση έρχεται, αλλά κάποιοι δεν επιστρέφουν ποτέ. Έφυγαν με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα αλλάξει και ότι ο θάνατός τους δεν θα πήγαινε χαμένος.   

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Διασκευή διηγήματος-σενάριο: Σταύρος Αβδούλος, Ειρήνη Ριτσώνη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Άγγελος Παπαδόπουλος

Casting director: Χρύσα Ψωμαδέλλη

Σκηνογράφος: Σπύρος Λάσκαρης

Ενδυματολόγος: Μαρία Μαγγίρα

Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Κατσέλης

Τάνια Τρύπη, Μιχάλης Μαρκάτης

Σύνθεση- Μουσική επένδυση & Μουσική τίτλων: Χρήστος Παπαδόπουλος

Στίχοι: Βασίλης Γιαννακόπουλος

Τραγούδι: Μανώλης Μητσιάς

Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Μανουσάκη

Παραγωγή: ΤΗΛΕΚΙΝΗΣΗ Α.Ε.

Τάνια Τρύπη, Ακης Σακελλαρίου

ΠαίζουνΆκης Σακελλαρίου (Δημήτρης), Τάνια Τρύπη (Ντόρα), Νεφέλη Κουρή (Ελλη, νεαρή γυναίκα στην Αντίσταση), Νίκος Γκέλια (Μανώλης, αρραβωνιαστικός της Ελλης), Μιχάλης Μαρκάτης (Λογοθετόπουλος, γιατρός-γυναικολόγος), Εύρη Σωφρονιάδου (Μαρία), Michael Seibel (Ερμπαχ, Γερμανός πρέσβης), Νεκτάριος Φαρμάκης (Μήτσος, μεγάλος γιος Μαρίας), Τριαντάφυλλος Πατήρης (Ηλίας), Σωτήρης Αντωνίου (Χανς, Γερμανός ακόλουθος πρέσβη), Στεφανί Καπετανίδη (Μπριγκίτε), Λευτέρης Λουκαδής (Παύλος Ευθυμίου, καθηγητής), Λευτέρης Δημηρόπουλος (Ζάχος Χατζής, βοηθός Δημήτρη), Νίκος Καρδώνης (Κυριάκος, αντιστασιακός), Ελίτα Κουνάδη (Νίκη, φίλη Ντόρας), Γιώργος Φλωράτος (Στράτος, αντιστασιακός), Μαρία Παπαφωτίου (Φρόσω), Μιχαήλ Άνθης (Αξιωματικός), Δημήτρης Πελέκης (Νίκος, φαντάρος), Ειρήνη Βακάκη (Φωφώ, γειτόνισσα Ντόρας), Θοδωρής Σκυφτούλης (Γιάννης), Βαγγέλης Σαλευρής (Πέτρος, αντιστασιακός), Κατερίνα Μπαλτατζή (Πέρσα, γυναίκα Ευθυμίου), Μιχάλης Καλιότσος (Βλάσης τυπογράφος), Αλέξανδρος Ιωαννίδης (παπα-Φώτης),Τριαντάφυλλος Πατήρης (Ηλίας), Θανάσης Κρομλίδης (Κωστάκης, μικρός γιος της Μαρίας), Δέσποινα Γιαννοπούλου (Ελένη, γιατρός), κ.ά.