ΕΡΤ1: «Λεονάρντο» – Η συναρπαστική ιστορική σειρά αποκαλύπτει την απαράμιλλη ιδιοφυΐα του...

ΕΡΤ1: «Λεονάρντο» – Η συναρπαστική ιστορική σειρά αποκαλύπτει την απαράμιλλη ιδιοφυΐα του σπουδαίου ζωγράφου | Πρεμιέρα Μεγάλη Δευτέρα 29.04.2024

ΕΡΤ1 – ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ 

A′ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

«Λεονάρντο»
(Leonardo)   

Η συναρπαστική ιστορική σειρά αποκαλύπτει
την απαράμιλλη ιδιοφυΐα του σπουδαίου ζωγράφου
ΠΡΕΜΙΕΡΑ Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, στις 00:50

Η νέα συναρπαστική βιογραφική, ιστορική σειρά, «Λεονάρντο» (Leonardo), που ερευνά τα μυστήρια και το δράμα πίσω από την ιδιοφυΐα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, με φόντο την Ιταλία της Αναγέννησης, κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, στις 00:50.

Μέσα από τα οχτώ επεισόδια της σειράς, θα δούμε πώς ο Λεονάρντο ντα Βίντσι εξελίχθηκε σε μια απαράμιλλη ιδιοφυΐα και πώς μέσα από το έργο του κατάφερε να ανατρέψει την καθεστηκυία τάξη της εποχής του. Η ακόρεστη περιέργειά του κινείτο μεταξύ της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, με μόνιμο στόχο του την αναζήτηση της βαθιάς γνώσης και με την ακλόνητη απόφαση να ξεδιπλώσει τα μυστήρια του κόσμου γύρω του. Η σειρά επιχειρεί να ξεκλειδώσει την αινιγματική μορφή αυτού του εξαιρετικού ανθρώπου μέσα από μια ανείπωτη ιστορία μυστηρίου και πάθους. Η ζωή, το έργο και οι προσωπικοί του αγώνες ξεδιπλώνονται μέσα από τη σειρά.

Βιογραφική, ιστορική σειρά, συμπαραγωγής Iταλίας, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Ισπανίας 2021

Σκηνοθεσία: Φρανκ Σπότνιτζ, Στιβ Τόμσον
Πρωταγωνιστούν: Έινταν Τέρνερ, Ματίλντα ντε Άντζελις, Φρέντι Χάιμορ, Τζιανκάρλο Τζανίνι, Κάρλος Κουέβας, Αλεσάντρο Σπερντούτι

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, στις 00:50

Επεισόδιο 1ο: Μιλάνο, 1506. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι συλλαμβάνεται για τη δηλητηρίαση της Κατερίνα ντε Κρεμόνα. Αφού διαμαρτύρεται για την αθωότητά του στον Στέφανο Τζιράλντι, τον ταλαντούχο νεαρό αξιωματούχο της Ποντεστά, ο Λεονάρντο θυμάται τις ημέρες του ως μαθητευόμενου στο ατελιέ του Αντρέα ντελ Βερόκιο, όπου συναντά για πρώτη φορά το μοντέλο Κατερίνα. Καθώς η σχέση τους γίνεται πολύπλοκη, ο Λεονάρντο πασχίζει να βάλει την αλήθεια στα έργα του και βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλα εμπόδια στην προσπάθειά του να το επιτύχει, μέχρι τη στιγμή που ο Βερόκιο του ζητάει να τον βοηθήσει με την ανάθεση της Βάπτισης του Χριστού. Επιστρέφοντας στο παρόν, μπερδεμένος από τα λόγια του, ο Στέφανο ορκίζεται να αποδώσει δικαιοσύνη για το έγκλημα του Λεονάρντο.

Επεισόδιο 2ο: Καθώς οι επιτυχίες του Λεονάρντο αναγνωρίζονται και η φήμη του αυξάνεται, μια ριψοκίνδυνη απόφαση έρχεται να καταστρέψει όλα όσα έχει χτίσει. Αποκτά έναν απροσδόκητο σύμμαχο και νέες παραγγελίες (το πορτρέτο της Τζινέβρα ντε Μπέντσι και η Προσκύνηση των Μάγων), αλλά πληρώνει το τίμημα για τις πράξεις του. Αποφασισμένος να βρει την αλήθεια στο έργο του, ο Λεονάρντο ανατρέχει στο παρελθόν του και βρίσκει έμπνευση, αλλά τα αποτελέσματα γίνονται δεκτά με λιγότερο ενθουσιασμό. Όταν μια απρόβλεπτη κατάσταση κλονίζει την εμπιστοσύνη του, ο Λεονάρντο απαντά σε μια νέα προσφορά εργασίας στο Μιλάνο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024στις 00:50

Επεισόδιο 3ο: Ο Λεονάρντο αναζητεί μια νέα καριέρα και δοκιμάζει την τύχη του στο Μιλάνο αποφασισμένος να κερδίσει την εύνοια του αντιβασιλέα Δούκα Λουδοβίκο Σφόρτσα. Όταν η πραγματικότητα αποδεικνύεται λιγότερο ελκυστική και του ανατίθεται η παραγωγή μιας παράστασης αντί για κάποιον πίνακα, μια νέα σχέση τον βοηθά να απελευθερώσει τη φαντασία του επιτρέποντάς του να δει αυτή την ευκαιρία με άλλο πρίσμα. Η παρουσία του στην πόλη τον οδηγεί σε σύγκρουση με κάποιον. Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή που θέτει τις ικανότητες του Λεονάρντο στην απόλυτη δοκιμασία αφήνοντάς τον να αμφισβητεί τους κώδικες αξιών του περιβάλλοντός του.

Επεισόδιο 4ο: Όταν ο Λουδοβίκο Σφόρτσα ζητάει από τον Λεονάρντο να δημιουργήσει ένα γλυπτό προς τιμήν του πατέρα του, σε έφιππη στάση, οι φιλοδοξίες του Λεονάρντο φτάνουν σε νέα ύψη, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τις προσδοκίες του. Μετά την προετοιμασία του έργου, ο Λεονάρντο αναγνωρίζει τον εαυτό του σε μια άλλη ταραγμένη ψυχή, του νεαρού δούκα του Μιλάνου, του Τζιαν Γκαλεάτζο Σφόρτσα, και εμπιστεύεται μια απροσδόκητη γνωριμία στο πρόσωπο ενός νεαρού αλλά πολυμήχανου κλέφτη, που τον λένε Σαλάι. Με την προσοχή του να μην είναι δοσμένη αποκλειστικά στην Κατερίνα, όταν εκείνη τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, μια ανησυχητική κατάσταση αφήνει τον Λεονάρντο αποφασισμένο να κάνει το σωστό. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προστατεύσει τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του, ο Λεονάρντο δίνει αγώνα ενάντια στον χρόνο και παίρνει μια απόφαση που έχει μεγάλο κόστος.

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2024στις 00:30

Επεισόδιο 5ο: Μετά τον θάνατο της συζύγου του, ο Λουδοβίκο Σφόρτσα αναθέτει στον Λεονάρντο την τοιχογραφία του Μυστικού Δείπνου στη Σάντα Μαρία ντελε Γκράτσιε, ενώ εκείνος παλεύει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του συγκρούσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις σοφές συμβουλές του πατέρα Λούκα Πατσιόλι, ο Λεονάρντο ζητάει βοήθεια από τους στενότερους συνεργάτες του και συνεχίζει τη δουλειά παρά τις αυξανόμενες εντάσεις στην πόλη. Δοκιμάζει τη δημιουργικότητά του και πειραματίζεται με νέες τεχνικές και τελικά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του, καθώς μια ενοχλητική κατάσταση κλιμακώνεται με καταστροφικά αποτελέσματα.

Επεισόδιο 6ο: Επιστρέφοντας στη Φλορεντία μετά τα χρόνια της παραμονής του στο Μιλάνο, ο Λεονάρντο δεν έχει καθόλου έμπνευση. Νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται και δυσκολεύεται να τις αποδεχτεί μέχρι που του ζητούν να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της Λίζα ντελ Τζιοκόντο, που θα γίνει η γνωστή Μόνα Λίζα. Όταν δεν καταφέρνει να φτιάξει τη σχέση του με την Κατερίνα, ο Λεονάρντο αποδέχεται μια πρόταση για το καλό της πόλης και πηγαίνει στην Ίμολα, όπου κερδίζει τον θαυμασμό του νέου εργοδότη του, Καίσαρα Βοργία. Ο πρέσβης της Φλορεντίας στην Ίμολα, Νικολό Μακιαβέλι, τον προειδοποιεί ότι η αξία του θα τον βάλει σε κίνδυνο. Όταν ο Λεονάρντο συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα όπως φαίνονται, ζητάει βοήθεια. Η δουλειά του οδηγεί το μυαλό του σε σκοτεινά σημεία και κάθε ελπίδα χάνεται μέχρι να εμφανιστεί βοήθεια στο πιο απίθανο μέρος.

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου 2024στις 00:30

Επεισόδιο 7o: Ο Λεονάρντο είναι ξανά μαζί με την Κατερίνα, και επικεντρώνεται στη δουλειά του, αλλά απογοητεύεται από την αυξανόμενη επιτυχία ενός νεότερου καλλιτέχνη, του Μιχαήλ Άγγελου. Παραμερίζοντας τα συναισθήματά του, ο Λεονάρντο πείθεται να δεχτεί μια νέα παραγγελία, μια γιγάντια τοιχογραφία της Μάχης του Ανγκιάρι, αλλά αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό του ανερχόμενου αντιπάλου του. Καθώς υπάρχουν υποψίες για την αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου μυστικού, ένα πρόσωπο από το παρελθόν δημιουργεί στον Λεονάρντο υποψίες για όσα πίστευε ότι γνώριζε. Ο Λεονάρντο συμβιβάζεται με μια προσωπική τραγωδία και μαθαίνει μια αλήθεια που αλλάζει μια σχέση του για πάντα.

Επεισόδιο 8ο (τελευταίο): Καθώς ο χρόνος τελειώνει, ο Στέφανο προσπαθεί να σώσει τον Λεονάρντο και τελικά ανακαλύπτει την αλήθεια που κρύβεται στο πιο μεγάλο μυστικό του. Με όπλο του τα γεγονότα, αλλά χωρίς στοιχεία, μια απροσδόκητη ανακάλυψη αφήνει τον Στέφανο να στραφεί σε μια απίθανη πηγή για βοήθεια. Η ώρα της εκτέλεσης του Λεονάρντο πλησιάζει, η ζωή του κρέμεται σε μια κλωστή, καθώς η ενοχή του επιβεβαιώνεται και η παραμικρή ελπίδα χάνεται. Κρατώντας στα χέρια του τη μοίρα του μεγαλύτερου καλλιτέχνη του Μιλάνου, ο Στέφανο συνειδητοποιεί ότι η απάντηση που αναζητεί βρίσκεται στον ίδιο τον άνθρωπο που προσπαθεί να σώσει.

Για να δείτε το φωτογραφικό υλικό, πατήστε εδώ.