ΕΡΤ1 – ΠΡΕΜΙΕΡΑ 06.11.2021, στις 18:15 | ΚΕΡΑΙΑ: «Παιδικός καρκίνος»

ΕΡΤ1 – ΠΡΕΜΙΕΡΑ 06.11.2021, στις 18:15 | ΚΕΡΑΙΑ: «Παιδικός καρκίνος»

ΠΡΕΜΙΕΡΑ
ΕΡΤ1 – Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, στις 18:15

«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη
«Παιδικός καρκίνος»

Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, στις 18:15, επιστρέφει στην ΕΡΤ1 η εκπομπή «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη. Η εκπομπή θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο την ίδια ώρα προσεγγίζοντας θέματα ανθρώπινα, σύγχρονα και διαχρονικά.

Τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σεζόν εστιάζουν στον παιδικό καρκίνο και στην επιτυχή αντιμετώπισή του στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα» τρία στα τέσσερα παιδιά που προσβάλλονται από την ασθένεια θεραπεύονται εντελώς, ενώ για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται, ήδη, νέες επιστημονικές μέθοδοι με πολύ καλά αποτελέσματα για τους μικρούς ασθενείς.

Στο πρώτο επεισόδιο, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, η Ρέα Βιτάλη φιλοξενεί στο στούντιο τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη, καθώς και την σύζυγό του Ελισάβετ Πανταζή που μιλούν για την κόρη τους Ερατώ, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο τον Φεβρουάριο του 2020. Σήμερα, μετά από έναν και πλέον χρόνο θεραπειών, οι γιατροί αισιοδοξούν για την πλήρη ίαση του παιδιού. Μέσα από την αφήγησή των γονιών της Ερατούς, από τη μια πλευρά γίνεται ανάγλυφη η αγωνία τους και από την άλλη οι ψυχικές τους αντοχές που αναδύθηκαν μπροστά στη δοκιμασία. Μαθαίνουμε για άλλα παιδιά που δεν στάθηκαν τόσο τυχερά, για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν καθημερινές μάχες αλλά και τη συμπαράσταση που προσφέρουν γονείς παιδιών, που ήδη νοσηλεύονται σε εκείνους που μόλις έμαθαν την διάγνωση. «Αν αυτοί οι άνθρωποι αντέχουν να ζουν αυτό που ζουν, δε δικαιούμαστε εμείς να λέμε: “δεν αντέχω να βλέπω”, διότι μόνον έτσι θα μάθουμε πώς θα φανούμε χρήσιμοι σε όσους δοκιμάζονται» λέει η Ρέα Βιτάλη.

Στο επόμενο επεισόδιο της «Κεραίας», το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, ο θεατής περιηγείται  με τη Ρέα Βιτάλη και την κάμερα της ΕΡΤ στην Ογκολογική Μονάδα, στο Πρότυπο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας που δίνει ελπίδα στις δύσκολες περιπτώσεις, καθώς και στους ξενώνες «Ελπίδα» και «Φλόγα». Η δημοσιογράφος συνομιλεί με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία για πρώτη φορά αναφέρεται στη δική της προσωπική αφοσίωση στο θέμα αυτό, αλλά και στους θεράποντες ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, γονείς και νέους που νόσησαν ως παιδιά και σήμερα έχουν αποθεραπευτεί.

Δείτε το trailer.

Ιδέα-έρευνα-παρουσίαση: Ρέα Βιτάλη
Σκηνοθεσία: Άρης Λυχναράς
Αρχισυνταξία: Μαργαρίτα Πουρνάρα
Παραγωγή: Θοδωρής Καβαδάς