ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Παναγιώτης Πλαστήρας. Η τέχνη του κλαρίνου»...

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Παναγιώτης Πλαστήρας. Η τέχνη του κλαρίνου» | 13.02.2022

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Με τον Λάμπρο Λιάβα
«Παναγιώτης Πλαστήρας. Η τέχνη του κλαρίνου»  
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, στις 13:00

Tην Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, στις 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Το Αλάτι της Γης», στην ΕΡΤ1, υποδέχονται τον σπουδαίο δεξιοτέχνη του λαϊκού κλαρίνου Παναγιώτη Πλαστήρα.

Με καταγωγή από το Αγγελόκαστρο του Αγρινίου, ξεκίνησε παίζοντας φλογέρα, για να περάσει στο κλαρίνο αυτοδίδακτος ακούγοντας τους κορυφαίους οργανοπαίκτες (Βασίλη Σούκα, Γιάννη Βασιλόπουλο, Μάκη Βασιλειάδη, Βαγγέλη Κοκκώνη) που έπαιζαν στο ονομαστό πανηγύρι του χωριού του. Εξελίχτηκε, με τη σειρά του, σε εξαιρετικό οργανοπαίκτη με σημαντική παρουσία στα πανηγύρια και στη δισκογραφία, σε σύμπραξη με όλα τα μεγάλα ονόματα του δημοτικού τραγουδιού, ενώ παράλληλα διδάσκει πολλούς νέους μουσικούς προσφέροντας γενναιόδωρα τα «μυστικά» της τέχνης του.

Στην εκπομπή ανακαλεί μνήμες από την πολύχρονη θητεία του στο «μεγάλο σχολείο» του λαϊκού πανηγυριού, τιμά τους πρωτομάστορες του λαϊκού κλαρίνου και αναφέρεται στην αμοιβαία σχέση μουσικού και χορευτή.

Στο πρόγραμμα παρουσιάζεται μια αντιπροσωπευτική επιλογή από τραγούδια και σκοπούς από την Ήπειρο, τη Δυτική Ρούμελη και τον Μοριά, σε ερμηνείες που αποτελούν πρότυπα για τη σπουδαία τέχνη στο ελληνικό λαϊκό κλαρίνο!

Στην κομπανία του Παναγιώτη Πλαστήρα συμμετέχουν οι μουσικοί: Κλέαρχος Κορκόβελος (τσίμπαλο), Μπάμπης Μέτσιος (ακορντεόν), Μπάμπης Φωτίου (κιθάρα), Στάθης Κουτούζoς (κρουστά) και ο Ανδρέας Νιάρχος (φλογέρα). Στο τραγούδι ο Γιάννης Σιέττος και ο Γιώργος Μπέκιος. Χορεύουν μέλη του  Λαογραφικού  Χορευτικού Ομίλου «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής και Μαρία Ζιάκα).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS