ERTFLIX: Η Ιστορία της Ελλάδας στο «COSMOTE HISTORY Ντοκιμαντέρ»

ERTFLIX: Η Ιστορία της Ελλάδας στο «COSMOTE HISTORY Ντοκιμαντέρ»

ERTFLIX
Η Ιστορία της Ελλάδας
στο «COSMOTE HISTORY Ντοκιμαντέρ»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ με επίκεντρο την Ελλάδα φιλοξενεί αυτό καλοκαίρι το ERTFLIX. Πρόκειται για μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα που οι φίλοι της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ μπορούν να παρακολουθήσουν στη νέα κατηγορία «COSMOTE HISTORY Ντοκιμαντέρ».

Ο μικρασιατικός ξεριζωμός, η Ελλάδα από την ομηρική περίοδο έως σήμερα μέσα από σκίτσα και animation, ο ελληνικός μεσοπόλεμος, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και το Μακεδονικό Μέτωπο, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, η ιστορία του Πόντου, Έλληνες συγγραφείς, η Στρατηγική σκέψη, έρχονται στο ERTFLIX και μας προσκαλούν να μάθουμε, αλλά και να θυμηθούμε την ιστορία της χώρας μας.

«Από πατρίδα σε πατρίδα»

Εξήντα ειδικοί επιστήμονες αλλά και απόγονοι γνωστών Μικρασιατών αναλύουν την τραγωδία του 1922, ενώ το σπάνιο αρχειακό υλικό, που έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, δίνει νέα διάσταση στις ιστορίες των 1,2 εκατομμυρίων προσφύγων, οι οποίοι, με την έλευσή τους, μεταμόρφωσαν την Ελλάδα σε μια νέα χώρα.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κοτσέλης, Πάνος Τσιροζίδης

«Σωσμένα»

Ο Θοδωρής Παπακώστας, ο γνωστός μας από τον λογαριασμό του στο Instagram «archaestoryteller», είναι αρχαιολόγος με ιδιαίτερη ματιά και γνώση. Με σκίτσα και animation, ζωντανεύουν οι εποχές από τον Όμηρο μέχρι και σήμερα, οπτικοποιώντας με έναν ευφάνταστο και παιχνιδιάρικο τρόπο ιστορίες και πληροφορίες που εμπλουτίζουν την αφήγηση και ανακαλύπτουμε την περιπέτεια των κειμένων ανά τους αιώνες.
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος

«Μεσοπόλεμος: Από τη συντριβή στην Αναγέννηση»

Ο ελληνικός Μεσοπόλεμος μέσα από τις συνεντεύξεις δεκάδων ιστορικών και επιστημόνων, τη χρήση αρχειακού υλικού, την αξιοποίηση μαρτυριών και λογοτεχνικών πηγών αλλά και τη σύγχρονη γραφιστική αποτύπωση. Η σειρά φιλοδοξεί να επανασυνθέσει με τεκμηρίωση και αισθητική, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και υποφωτισμένη ιστορική περίοδο που αποτέλεσε μια κρίσιμη μετάβαση στη νεωτερικότητα και θεμελίωσε στοιχεία της συλλογικής ταυτότητας
Σκηνοθεσία: Μυρτώ Πατσαλίδου

«Μεγάλος Πόλεμος – Μακεδονικό Μέτωπο (1915-1918)»

Από τις μάχες ως το κοινωνικοπολιτικό παρασκήνιο και από τις εμβληματικές προσωπικότητες ως τις «μικρές» ανθρώπινες ιστορίες, ένα ταξίδι στη μνήμη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Μακεδονικού Μετώπου.
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος, Μυρτώ Πατσαλίδου

«Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι»

Τα 10 ωριαία θεματικά επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ προβάλουν τα έργα των: Θαλή, Αναξιμάνδρου, Πυθαγόρα, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Πλωτίνου κ.ά. όπως και τις Σχολές των Στωικών και Επικουρείων.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Βάκρινος, Νίκος Νταγιαντάς

«Ο Μάης του Πόντου»

Η ιστορία του Πόντου, η γλώσσα, οι αρχαίες και σύγχρονες πόλεις, τα ιστορικά μοναστήρια, αλλά και οι σφαγές και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος

«Οι ήρωες των λογοτεχνών»

Τριάντα συγγραφείς, ανάμεσά τους οι, Θάνος Βερέμης, Γιάννης Ξανθούλης, Άρης Σφακιανάκης, Χίλντα Παπαδημητρίου, Έρση Σωτηροπούλου, Χρήστος Χωμενίδης, Ευτυχία Γιαννακάκη, μιλούν για τον αγαπημένο τους ήρωα βιβλίου.
Σκηνοθεσία: Πάνος Τσιροζίδης

«Στρατηγική:
Από τον Δούρειο Ίππο στην τεχνητή νοημοσύνη»

Με οδηγό έργα μεγάλων Ελλήνων ιστοριογράφων, η σειρά αναδεικνύει τη στρατηγική σκέψη πίσω από στρατιωτικές τακτικές, πολιτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς που εφαρμόστηκαν στον ελλαδικό χώρο ανά τους αιώνες.
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Αντερκόου

«Από πατρίδα σε πατρίδα»
«Σωσμένα στον χρόνο»
«Μεσοπόλεμος: Από τη συντριβή στην Αναγέννηση»
«Μεγάλος Πόλεμος – Μακεδονικό Μέτωπο (1915-1918)»
«Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι»
«Ο Μάης του Πόντου»
«Οι ήρωες των λογοτεχνών»
«Στρατηγική – Από τον Δούρειο Ίππο
στην τεχνητή νοημοσύνη»