ΕΡΤNEWS: «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου – «Το ναυάγιο του Όρια...

ΕΡΤNEWS: «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου – «Το ναυάγιο του Όρια και οι χαμένοι Ιταλοί στρατιώτες» | 24.04.2023

ΕΡΤNEWS

«365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου
«Το ναυάγιο του Όρια και οι χαμένοι Ιταλοί στρατιώτες»
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, στις 23:00

Την άγνωστη ιστορία του ναυαγίου του Όρια παρουσιάζει η εκπομπή «365 στιγμές», με τη Σοφία Παπαϊωάννου, που μεταδίδεται από το ΕΡΤNEWS τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, στις 23:00.

Τον Φεβρουάριο του 1944, στο νησάκι Πάτροκλος, λίγο έξω από το Σούνιο, το ατμόπλοιο Όρια πέφτει πάνω στα βράχια μέσα στη νύχτα. Στα αμπάρια του εγκλωβίζονται και πνίγονται περισσότεροι από 4.000 Ιταλοί στρατιώτες, αιχμάλωτοι πολέμου, που οι Γερμανοί μεταφέρουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία της Μεσογείου και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Οι Γερμανοί θα κρατήσουν το ναυάγιο κρυφό και με τα χρόνια θα ξεχαστεί, χωρίς ποτέ οι οικογένειες των στρατιωτών στην Ιταλία να μάθουν τι συνέβη στους δικούς τους ανθρώπους.

Δεκαετίες μετά, ο δύτης Αριστοτέλης Ζερβούδης θα ανακαλύψει το ναυάγιο και προσωπικά αντικείμενα των Ιταλών στρατιωτών, με χαραγμένα τα ονόματά τους πάνω σε αυτά, και θα αρχίσει να αναζητεί τις οικογένειές τους στην Ιταλία.

Η εκπομπή «365 στιγμές», με τη Σοφία Παπαϊωάννου, παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία του ναυαγίου του Όρια και ταξιδεύει με τον δύτη στην Ιταλία, όπου σε κλίμα συγκίνησης θα παραδώσει, ύστερα από 80 χρόνια, στις οικογένειες των αγνοούμενων στρατιωτών τις καραβάνες των αγαπημένων τους προσώπων.

«365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, στις 23:00, στο ΕΡΤNEWS και στις 23:45 στην ΕΡΤ1, κάθε δεύτερη Δευτέρα.

Δείτε το trailer της εκπομπής.

 

Η Σοφία Παπαϊωάννου με τον δύτη Αριστοτέλη Ζερβούδη