ΕΡΤNEWS: «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη – «Σουσάμι άνοιξε» σε εμβληματικά κτίρια...

ΕΡΤNEWS: «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη – «Σουσάμι άνοιξε» σε εμβληματικά κτίρια της Αθήνας | Τετάρτη 06.12.2023

ΕΡΤNEWS 

«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη

«Σουσάμι άνοιξε» σε εμβληματικά κτίρια της Αθήνας

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, στις 22:00

Σε έναν κόσμο μοναδικό, ιδιαίτερο και πολύ ατμοσφαιρικό μάς ξεναγεί η εκπομπή «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στις 22:00, από το ΕΡΤNEWS. «Σουσάμι άνοιξε» σε εμβληματικά κτίρια είναι ο τίτλος του επεισοδίου, ίδιος με την αρχή των παραμυθιών της παιδικής μας ηλικίας.

«Σουσάμι άνοιξε» στο Μπάγκειο κτίριο της πλατείας Ομονοίας, που σήμερα στέκει κλειστό, ερειπωμένο και απαξιωμένο, αλλά κάποτε από το μπαλκόνι του διάσημου ξενοδοχείου εκφωνούσαν τους πολιτικούς λόγους οι εκάστοτε πρωθυπουργοί της Ελλάδας, η βασιλική σουίτα ήταν έτοιμη να υποδεχτεί υψηλούς καλεσμένους, οι τοιχογραφίες του Τσίλερ αναδείκνυαν πλούτο και καλαισθησία, και το υπόγειο Cafe Santan ήταν σημείο συνάντησης.

«Σουσάμι άνοιξε» στο Ίδρυμα Ευγενίδη που όλοι γνωρίζουμε ως Πλανητάριο, για να συναντήσουμε τους ιδιοκτήτες του, Ευγένιο Ευγενίδη, Μαριάνθη Σίμου και Νικόλαο Βερνίκο – Ευγενίδη, μέσα από τις διηγήσεις του σημερινού συνεχιστή Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη. «Ο στόχος των κτητόρων για τη δημιουργία του Ιδρύματος, ήταν αποκλειστικά ο πόθος τους, ώστε να συμβάλλουν στην εξειδικευμένη μόρφωση των Ελλήνων» μας είπε. Δυο εφοπλιστές με εθνική συνείδηση και μία γυναίκα με όραμα και ενθουσιασμό.

«Σουσάμι άνοιξε» στην οδό Αμαλίας 4, σε ένα ρετιρέ απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων, με θέα τον Εθνικό Κήπο, σε ένα διαμέρισμα- μουσείο, στο σπίτι του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού. Εκεί, που η αισιόδοξη αστική γενιά του ’30 οραματιζόταν μία άλλη σύγχρονη Ελλάδα, εκεί που το σαλόνι του σπιτιού γινόταν πεδίο φιλοσοφικής αναζήτησης, εκεί που ο Καμί, με τον Φώκνερ αντάλλαζαν απόψεις με τον Σεφέρη και τον Βάρναλη, εκεί που ο Χατζηκυριάκος Γκίκας άφησε το έργο του ανεξίτηλο στις τέσσερις πόρτες του σαλονιού ζωγραφίζοντας τις τέσσερις εποχές.

«Σουσάμι άνοιξε» στο εργοστάσιο του εμβληματικού Ελευθέριου Μουζάκη, στις κλωστές Πεταλούδα, στον Κηφισό, εκεί που σήμερα η βάρδια εργασίας δίνει τη θέση της στην βάρδια της Τέχνης. Όταν στις 4 το απόγευμα οι μηχανές παραγωγής σβήνουν ανάβουν τα φώτα της έκθεσης «Το πέταγμα της Πεταλούδας» με εκθέματα μοναδικά, κατά βάση με πρώτες ύλες από νήμα και ύφασμα.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό.
Η Ρέα Βιτάλη στο Μπάγκειο κτίριο στην πλατεία Ομονοίας
Η Ρέα Βιτάλη με τον Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη, πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδη
Στο κύριο σαλόνι του διαμερίσματος- μουσείο του ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
Η Ρέα Βιτάλη με τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο στο μπαλκόνι του 4ου ορόφου του διαμερίσματος του Άγγελου και της  Λυτώς Κατακουζηνού
Η Ρέα Βιτάλη με τον εικαστικό Κώστα Πράπογλου στο εν ενεργεία εργοστάσιο του Ελευθερίου Μουζάκη, που παράλληλα φιλοξενείται η έκθεση «Το πέταγμα της Πεταλούδας»

«Κεραία»

Η «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη επανέρχεται μ’ έναν νέο κύκλο εκπομπών, κάθε Τετάρτη, στις 22:00, από το ΕΡΤNEWS και κάθε δεύτερη Κυριακή, στις 24:00, από την ΕΡΤ1. Αφιερωμένη στην κοινωνική έρευνα, η εκπομπή συνεχίζει την τηλεοπτική πορεία της με «δύσκολα» θέματα, καθώς η Ρέα Βιτάλη πιστεύει ότι «Αν οι άνθρωποι αντέχουν να ζουν αυτά που ζουν, δεν επιτρέπεται σε εμάς να λέμε “Δεν αντέχω να βλέπω”».

Με μια πλουραλιστική ομάδα εξαιρετικών συνομιλητών, ώστε παράλληλα με την επιστημοσύνη τους να καταθέτουν και τα βιώματά τους, σκοπός της εκπομπής είναι κάθε θέμα να αναπτύσσεται πολύπλευρα, κουρδίζοντας όσο πιο πολλές σκέψεις και «μήπως;» στον τηλεθεατή.

Παρουσίαση-ιδέα-έρευνα: Ρέα Βιτάλη
Σκηνοθεσία: Άρης Λυχναράς
Αρχισυνταξία: Βούλα Βουδούρη
Μοντάζ: Κώστας Κουράκος
Παραγωγή: Θοδωρής Καβαδάς

  • Τα 36 επεισόδια των προηγούμενων κύκλων της εκπομπής μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο ERTFLIX.