Η ΕΡΤ τιμά την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την...

Η ΕΡΤ τιμά την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Η ΕΡΤ τιμά την 25η Μαρτίου

και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

1821-2021: Η ΕΡΤ τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, που φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, εντάσσοντας στο πρόγραμμά της νέες θεματικές εκπομπές και ιστορικά ντοκιμαντέρ, συναυλίες, ειδικά αφιερώματα, αλλά και ταινίες, που αναδεικνύουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα. Η δημόσια τηλεόραση θα μεταδώσει, επίσης, τη στρατιωτική παρέλαση, καθώς και τις εορταστικές εκδηλώσεις για το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός.

«21 πρόσωπα μιλούν για το 1821»

Η  ΕΡΤ και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) τιμούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με τη μετάδοση μηνυμάτων μικρής διάρκειας για το 1821.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, οι Ολυμπιονίκες Λευτέρης Πετρούνιας και Νίκη Μπακογιάννη, αλλά και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, μιλούν για το 1821 και την Ελληνική Επανάσταση, δίνοντας στο μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός το δικό τους προσωπικό στίγμα.

Τα μηνύματα θα μεταδίδονται καθημερινά από τη Δευτέρα 22 έως και την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, από την ΕΡΤ1, την ΕΡΤ2, την ΕΡΤ3 και την ERT World, αλλά και από τον ιστότοπο της ΕΡΤ, ertnews.gr

«Το ’21 μέσα από κείμενα του ’21»

Με αφορμή τον εορτασμό του εθνικού ορόσημου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η ΕΡΤ μεταδίδει καθημερινά  ένα διαφορετικό μονόλεπτο βασισμένο σε χωρία κειμένων αγωνιστών του ’21 και λογίων της εποχής.

Τα μονόλεπτα μεταδίδονται, από Δευτέρα έως και Κυριακή, από την ΕΡΤ1, την ΕΡΤ2, την ΕΡΤ3 και από την ERTWorld εμβόλιμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

«200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 

200 θαύματα και άλματα»

Η σειρά της ΕΡΤ «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – 200 θαύματα και άλματα», σε σκηνοθεσία Oliwia Tado και Μαρία Ντούζα, βασίζεται σε ιδέα της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, ιστορικού και ακαδημαϊκού Μαρίας Ευθυμίου και εκτείνεται σε 200 fillers, διάρκειας 30 έως 60 δευτερολέπτων το καθένα. Σκοπός των fillers είναι να προβάλουν την εξέλιξη και τη βελτίωση των πραγμάτων σε πεδία της ζωής των Ελλήνων, στα διακόσια χρόνια που κύλησαν από την Ελληνική Επανάσταση.

Τα «σενάρια» για καθένα filler αναπτύχθηκαν από τη Μαρία Ευθυμίου και τον ερευνητή του Τμήματος Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Άρη Κατωπόδη. Βασίζονται σε φωτογραφίες και video από το Αρχείο της ΕΡΤ, από πηγές ανοιχτού περιεχομένου (open content), και μουσεία και αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το ΕΛΙΑ, η Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, κ.ά.

Τα 200 μονόλεπτα θα μεταδίδονται από την Πέμπτη 25 Μαρτίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, από Δευτέρα έως Παρασκευή, μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ1, της ΕΡΤ2, της ΕΡΤ3 και της ERTWorld εμβόλιμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και από τον ιστότοπο της ΕΡΤ, ertnews.gr

ΕΡΤ1

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ

Στις 16:00, ο Φάνης Παπαθανασίου και η Σταυρούλα Χριστοφιλέα, σε μια έκτακτη εκπομπή, θα παρουσιάσουν όλες τις εξελίξεις με αφορμή την επίσκεψη των ξένων ηγετών στη χώρα μας.  Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα γίνουν συνδέσεις με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με τους ανταποκριτές της ΕΡΤ.

Στις 18:00, η δημόσια τηλεόραση, στο πλαίσιο ειδικής ενημερωτικής εκπομπής με την Αντριάνα Παρασκευοπούλου, θα συνδεθεί απευθείας με την Εθνική Πινακοθήκη, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους ηγέτες. Η ΕΡΤ θα μεταδώσει την ξενάγηση στο νέο κτήριο αλλά και στα εκθέματα, με έμφαση σε εκείνα που έχουν εμπνευστεί από την Ελληνική Επανάσταση. Οι κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης θα βρίσκονται και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μετά την ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους ξένους ηγέτες.

Πέμπτη 25 Μαρτίου

Στις 08:55, η εκπομπή «Συνδέσεις», με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και την Αλεξάνδρα Καϋμένου, αρχίζει μία ώρα νωρίτερα από την καθιερωμένη, για να μεταδώσει την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Στη συνέχεια, η εκπομπή θα συνδεθεί με την Πλατεία Συντάγματος, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Στις 14:00, θα μεταδοθεί σε επανάληψη η εκπομπή έρευνας «Ειδικές αποστολές», με τίτλο «Η Επανάσταση μέσα από τα μάτια των ξένων». Ο Φάνης Παπαθανασίου, η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος ταξιδεύουν στο Ναύπλιο, στο Μεσολόγγι και στην Ύδρα, σε ιστορικές τοποθεσίες-σύμβολα του 1821, εκεί όπου η Ελληνική Επανάσταση συνδέεται ποικιλοτρόπως με τις ευρωπαϊκές διαστάσεις του Αγώνα.

Στις 18:15, η έκτακτη εκπομπή με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα είναι αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου.

Στις 19:00, θα μεταδοθεί, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, το ντοκιμαντέρ «”σε γνωρίζω από την όψη” 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, παραγωγής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το οποίο αποτελεί μια ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας. Έχει στηριχθεί σε αρχειακό υλικό και τεκμήρια και προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών και της καθημερινής ζωής. Στην ουσία, επιχειρεί να δείξει πώς από το «γι’ αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος.

Στο στούντιο της ΕΡΤ καλεσμένη θα είναι η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί σε επανάληψη και την Παρασκευή 26 Μαρτίου, στις 14:00.

Επίσης, η ΕΡΤ, σε απευθείας σύνδεση και με τη Νέα Υόρκη, θα μεταδώσει τις εκδηλώσεις για το 1821, στις οποίες θα παρίστανται, μεταξύ άλλων επισήμων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, καθώς και ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος.

Προσαρμοσμένα στην επικαιρότητα θα είναι και η ενημερωτική εκπομπή «…από τις έξι», καθώς και τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ.

Στο πνεύμα της ημέρας θα είναι και η καθημερινή εκπομπή «φλΕΡΤ» με τη Νάντια Κοντογεώργη, όπως και η επιτυχημένη σειρά μυθοπλασίας «Τα καλύτερά μας χρόνια».

Όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις θα μεταδοθούν παράλληλα με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα μέσω της δωρεάν ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ, ERTFLIX.

 

ΕΡΤ2

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ

20:00  Στα άκρα

Καλεσμένοι της Βίκυς Φλέσσα είναι οι καθηγητές Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου και Θάνος Βερέμης.

Εορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, η εκπομπή «ΣΤΑ ΑΚΡΑ», στο πλαίσιο ειδικού θεματικού κύκλου, φιλοξενεί επιστήμονες και ιστορικούς, οι οποίοι φωτίζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του Εθνικοαπελευθερωτικού μας Αγώνα και μας μεταφέρουν νοερώς την εποχή, κατά την οποία το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» έγινε η ιδρυτική συνθήκη του νέου κράτους, προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως σε όλον τον τότε κόσμο, που παρακολουθούσε τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ
08:25 Επίσημη Δοξολογία εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου

Απευθείας μετάδοση από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών

 

15:00 Η αυλή των χρωμάτων
«Tα τραγούδια και τα μουσικά όργανα των Αγωνιστών του 1821»

 

«Η αυλή των χρωμάτων», με την Αθηνά Καμπάκογλου, γιορτάζει και τιμά τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, μέσα από τα τραγούδια και τα μουσικά όργανα των Αγωνιστών του ’21!

«Τα τραγούδια… ήσαν ύμνοι, εφημερίδες στρατιωτικές» αφηγήθηκε ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, διότι το τραγούδι του ’21 είναι άρρηκτα δεμένο με την ιστορία, τους αγώνες, τα κατορθώματα και τις μεγάλες νίκες των Επαναστατών.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας (Οθωμανικής Περιόδου) του Πάντειου Πανεπιστημίου, διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής -μουσικός και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο-, φέρνει στην… αυλή της εκπομπής τον γνήσιο ταμπουρά του Σουλιώτη Φώτου Τζαβέλλα (έτους 1785 περίπου), το γνήσιο λαούτο του Στρατηγού Δημήτριου Πλαπούτα (έτους 1855 περίπου) και αντίγραφο του ταμπουρά του Στρατηγού Μακρυγιάννη, μιλώντας μας για τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν οι  Έλληνες την εποχή του αγώνα.

Καλεσμένοι στην εκπομπή οι: Κωνσταντίνος Πλαπούτας, πρόεδρος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδας, Ρενάτα Δαλιανούδη, επίκουρη καθηγήτρια Εθνομουσικολογίας.

Επίσης, στην εκπομπή μιλούν ο Λάμπρος και ο Κώστας Τζαβέλλας, απόγονοι του ξακουστού Σουλιώτη Φώτου Τζαβέλλα και η ιστορικός Νικολέτα Ζυγούρη.

Τραγουδούν: Παναγιώτης Λάλεζας, Ανδριάνα Μόκα. Παίζουν οι μουσικοί: Στέλιος Κατσιάνης (λαούτο/ταμπουράς), Ανδρέας Νιάρχος (φλογέρα/κρουστά), Κώστας Κοπανιτσάνος (κλαρίνο/ζουρνάς/φλογέρα), Στρατής Ψαραδέλλης (λύρα)

19:00 Επετειακή συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ 

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Μύρωνα Μιχαηλίδη, ερμηνεύει έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση, την παράδοση και την Ιστορία, σε μια μοναδική συναυλία από την αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα:

Β. Α. Μότσαρτ: Εισαγωγή από την όπερα «Απαγωγή από το Σεράι KV 384»

Λ. βαν Μπετόβεν: Εισαγωγή από το έργο «Τα ερείπια των Αθηνών», «Η νίκη του Ουέλινγκτον»

Γ. Κωνσταντινίδης: «Δωδεκανησιακή σουίτα Νο1»

Ν. Μάντζαρος: «7 Ωδές του Διονυσίου Σολωμού» σε ενορχήστρωση Άλκη Μπαλτά

Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Νίκος Καραπιπέρης, Διονύσης Λυμπέρης Μουσική σύμβουλος: Χριστίνα Σιώρου Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Μπλουγουράs Σκηνοθεσία: Μιχάλης Νταής

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Η συναυλία θα μεταδοθεί και από την ERT World, στις 22:00, και θα είναι διαθέσιμη στο ERTFLIX.

20:00 Από πέτρα και χρόνο

«Καλαμάτα, η Μασσαλία του Μοριά»

Η εκπομπή, σε κείμενα-παρουσίαση-αφήγηση, Λευτέρη Ελευθεριάδη, μας ταξιδεύει στην Καλαμάτα, μια πόλη πάντα παρούσα στη μεγάλη ιστορική διαχρονία, από τις Ομηρικές Φαρές μέχρι σήμερα.

Ψηλά δεσπόζει το κάστρο της, πλάι της ο επιβλητικός Ταΰγετος και μπροστά της απλώνεται πανέμορφος ο Μεσσηνιακός Κόλπος.
Μαγευτική η παλιά πόλη με στενούς δρόμους, σκαλοπάτια και διατηρητέα οικήματα… Γεμάτη μουσεία και βιβλιοθήκες και με σπουδαία πνευματική και καλλιτεχνική ζωή, η Καλαμάτα πρώτη έσυρε τον χορό της Επανάστασης του 1821.

 

20:30 «Μπουμπουλίνα»

Το ιστορικό δράμα, παραγωγής 1959, σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου, φωτίζει τη ζωή και την προσφορά στον αγώνα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας (Ειρήνη Παπά), η οποία, για δεύτερη φορά χήρα, ταξιδεύει στην Οδησσό, επικοινωνεί με τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και συμμετέχει στην Επανάσταση, διαθέτοντας πλοία ή με την προσωπική της αγωνιστική παρουσία.

Παίζουν: Ειρήνη Παπά, Ανδρέας Μπάρκουλης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Μιράντα Μυράτ, Γεωργία Βασιλειάδου, Χριστόφορος Νέζερ, Νίκος Κούρκουλος (στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση), Κούλης Στολίγκας, Βασίλης Κανάκης κ.ά.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.

22:00 «Μπάιρον, μπαλάντα σ’ έναν δαίμονα»

Το βραβευμένο βιογραφικό δράμα, συμπαραγωγής Ελλάδας-Ρωσίας 1992, σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου και μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, μας μεταφέρει στις αρχές του 1824, όταν ο ποιητής Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον φθάνει στο Μεσολόγγι, για να αγωνιστεί με τους Έλληνες επαναστάτες εναντίον των Τούρκων. Αναλαμβάνει την ηγεσία μιας στρατιωτικά άπειρης μονάδας, που απαρτίζεται από Έλληνες και ξένους αγρότες ή περιθωριακούς της εποχής. Στη δίνη της Επανάστασης γίνεται ένα με την καταστροφή και τη φρενήρη πορεία των πραγμάτων, καθώς οδηγείται προς τον θάνατό του.

Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Βέρα Σοτνίκοβα, Βασίλης Λάγκος, Ιγκόρ Γιασούλοβιτς, Άκης Σακελλαρίου, Φάρκαντ Μακμούντοβ, Μανώλης Σορμαΐνης κ.ά.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ
12:00 Τοπόσημα του 1821

Νέα εκπομπή

Δύο αιώνες από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Τα αποτυπώματα του Αγώνα είναι παντού! Στη νησιωτική και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στον Μωριά και στη Ρούμελη. Στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία. Στη Μακεδονία και στη Θράκη. Ιχνηλατούμε τα «Τοπόσημα του 1821», εκεί όπου η μνήμη είναι ακόμα παρούσα. Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ έρχεται να αναδείξει το ιστορικό αποτύπωμα του Αγώνα στο παρόν.

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς ταξιδεύουμε στην καρδιά της Δελφικής Γης, τα Σάλωνα. Είναι εκεί όπου βρίσκεται το πρώτο Κάστρο που πέρασε στην εξουσία των ξεσηκωμένων Ελλήνων. Και τι έγινε γύρω απ’ αυτό το Κάστρο;

Παρουσίαση: Γρηγόρης Τζιοβάρας

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

Τα επεισόδια της σειράς θα είναι διαθέσιμα και στο ERTFLIX, αμέσως μετά τη μετάδοσή τους στην ΕΡΤ2.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ
20:00 1821- Η Ελληνική Επανάσταση

Νέα εκπομπή

H νέα σειρά ντοκιμαντέρ, δεκατριών επεισοδίων, περιγράφει συνοπτικά και με σαφήνεια τη συναρπαστική περίοδο του Επαναστατικού Αγώνα, δίνοντας την ευκαιρία για έναν γενικότερο αναστοχασμό της πορείας του ελληνικού κράτους που προέκυψε από την Επανάσταση μέχρι σήμερα.

Θέμα του πρώτου επεισοδίου είναι η Φιλική Εταιρεία, η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία της Επανάστασης και την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σύμβουλος: Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο Πέτρος Πιζάνιας (Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου), η Νάσια Γιακωβάκη (Καθηγήτρια ΕΚΠΑ), ο Στέφανος Καβαλλιεράκης (Διευθυντής Μουσείου Πόλεως των Αθηνών) και ο Αντώνης Κλάψης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).

Τα επεισόδια της σειράς θα είναι διαθέσιμα και στο ERTFLIX, αμέσως μετά τη μετάδοσή τους στην ΕΡΤ2.

21:00  Γιατί 21; 12 ερωτήματα

Νέα εκπομπή

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γιατί 21; 12 ερωτήματα» αποσκοπεί να παρουσιάσει μέσα σε 12 επεισόδια τις βασικές πτυχές της ελληνικής Ιστορίας, ακολουθώντας το νήμα που συνδέει τα 200 χρόνια ζωής του ελληνικού έθνους-κράτους από την Επανάσταση έως και σήμερα. Στην έρευνά τους, οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Κατσίμη και Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις σε 12 διαχρονικά ερωτήματα.

Στο πρώτο επεισόδιο, η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί γιορτάζουμε το 1821;». Ποιος είναι ο ρόλος της μνήμης στη δημόσια Ιστορία; Η έρευνα αρχίζει από την πρώτη επέτειο, το 1838 και φτάνει έως και σήμερα.

Οι δύο ερευνητές ταξιδεύουν σε τόπους με έντονο ιστορικό φορτίο, μελετούν πηγές και αρχεία. Συζητούν με μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε κορυφαίους επιστήμονες της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Στόχος η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο πλατύ κοινό.

Οι ομιλητές του πρώτου επεισοδίου, με αλφαβητική σειρά, είναι οι καθηγητές: Θάνος Βερέμης, Πολυμέρης Βόγλης, Θάλεια Δραγώνα, Μαρία Ευθυμίου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ελένη Κούκη, Χριστίνα Κουλούρη, Αντώνης Λιάκος, Μαρκ Μαζάουερ, Ρόντρικ Μπίτον, Αλέξης Πολίτης, Σπυρίδων Πλουμίδης, Σάββας Σαββόπουλος, Μενέλαος Χαραλαμπίδης,  Χρήστος Χρηστίδης.

Τα επεισόδια της σειράς θα είναι διαθέσιμα και στο ERTFLIX.

 

ERTFLIX

Η δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ΕRTFLIX, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, «ανοίγει» ειδική κατηγορία με τίτλο «1821», στην οποία θα περιλαμβάνονται οι παρακάτω επετειακές εκπομπές και σειρές από το Αρχείο της ΕΡΤ:

«Μαντώ Μαυρογένους» – Σειρά μυθοπλασίας

«Οι εκπομπές που αγάπησα» με τον Φρέντυ Γερμανό – Επεισόδιο: «Καποδίστριας»

«Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» – Επετειακό επεισόδιο

«Μουσική μνήμη του ’21» – Η Δόμνα Σαμίου παρουσιάζει τραγούδια του ’21.

«Ρήγας Βελεστινλής» – Ντοκιμαντέρ