«Η Φωνή της Ελλάδας» γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας | Δευτέρα...

«Η Φωνή της Ελλάδας» γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας | Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

«Η Φωνή της Ελλάδας» γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

«Η Φωνή της Ελλάδας» γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας με ειδικές εκπομπές αφιερωμένες στις Ελληνίδες του κόσμου, στις Ελληνίδες της Ομογένειας. Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, στις εκπομπές της «Φωνής της Ελλάδας» θα φιλοξενηθούν γυναίκες επιστήμονες, καλλιτέχνιδες, επιχειρηματίες, πολιτικοί που διαπρέπουν στο εξωτερικό αλλά και γυναίκες-σύμβολα του Ελληνισμού.

Στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο», με τους Γιώργο Διονυσόπουλο και Θοδωρή Ψαλιδόπουλο (10:00-12.00 ώρα Ελλάδας), φιλοξενείται η Θεοδώρα Γιαννίτση, διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας. Η κ. Γιαννίτση έχει τιμηθεί από το ρωσικό κράτος με το Βραβείο του Τάγματος Φιλίας.

Στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» (12:00-13:00 ώρα Ελλάδας), καλεσμένη της Νατάσας Βησσαρίωνος είναι η Ιωάννα Ζαχαράκη, πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, επίτιμη δήμαρχος του Solingen στη Γερμανία και ιδρύτρια της «Ακαδημίας Αξιών». Η κ. Ζαχαράκη, η οποία έχει τιμηθεί για τις δράσεις της με τον «Σταυρό Αξίας» από το γερμανικό κράτος, θα αναφερθεί στις γυναίκες καπετάνισσες του 1821 και στον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στην Επανάσταση.

Στην εκπομπή «Έλληνες παντού» (13:00-14:00 ώρα Ελλάδας), ο Θανάσης Χούπης φιλοξενεί γυναίκες από την Κύπρο. Γυναίκες της εισβολής, της κατοχής, της αντίστασης και του αγώνα μέχρι την Απελευθέρωση της Μεγαλονήσου: Χαρίτα Μάντολες, Νίτσα Σολωμονίδου, Έλλη Ανδρέου και Σοφία Κυπριανού. Το αφιέρωμα της εκπομπής συνεχίζεται την Τρίτη 9 Μαρτίου με φιλοξενούμενη τη γιατρό και συγγραφέα Χάρη Σπανού και την Τετάρτη 10 Μαρτίου με την εκπαιδευτικό Άννα Ζαντή.

Η εκπομπή «Τα ξωτικά της παράδοσης», με τη Μαρία Κουτσιμπύρη (15:00-16:00 ώρα Ελλάδας), εστιάζει στις γυναίκες της παράδοσης και στο έργο τους, ενώ ακούγονται οι φωνές των Δόμνας Σαμίου, Ειρήνης Κονιτοπούλου-Λεγάκη, Άννας Μανιάτη-Νόνη, Άννας Καραμπεσίνη και Γεωργίας Μητάκη, έτσι όπως έχουν ηχογραφηθεί από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Οι Πέτρος Δίπλας και Δημήτρης Κοντογιάννης, στην εκπομπή «Η παγκόσμια φωνή μας» (16:00-18:00 ώρα Ελλάδας), φιλοξενούν τη Μαρία Λαζάρεβα, πρόεδρο των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Αρμενία, την Έλενα Λαζάρ, διευθύντρια του εκδοτικού οίκου «Ομόνοια» στη Ρουμανία, τη Σέτα Θεοδωρίδη, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Παρίσι, τη Στέλλα Ξενοπούλου, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Ιρλανδίας, και την Παναγιώτα Βασιλοπούλου, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Σάντος της Βραζιλίας.

Στην εκπομπή «Τα ηλιοτρόπια» με τον Γιάννη Παπουτσάκη (18:00-19:00 ώρα Ελλάδας), θα ακούσουμε μελοποιημένη ποίηση των σημαντικών Ελληνίδων ποιητριών: Μαρίας Πολυδούρη, Μυρτιώτισσας, Ρίτας Μπούμη-Παπά, Ζωής Καρέλλη, Κικής Δημουλά και Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ.

Στην εκπομπή «Φωνές και μουσικές της ελληνικής καρδιάς» (19:00-20:00 ώρα Ελλάδας), ο Αλέξης Κώστας παρουσιάζει τη διεθνούς φήμης σοπράνο Ελένη Καλένος από τη Νέα Υόρκη.

Η Βίκυ Τσιανίκα, στην εκπομπή «Δράκοι και νεράιδες» (20:00-21:00 ώρα Ελλάδας), φιλοξενεί τη Σοφιάνα Μηλιωρίτσα, υποψήφια διδάκτορα Ψυχολογίας που διδάσκει στα πανεπιστήμια SUNY-Empire State College και Greenwich University στο New York College.

Στην εκπομπή «Της ψυχής μου το χώμα» (21:00-22:00 ώρα Ελλάδας),
ο Άγγελος Σταθόπουλος αναφέρεται στη σημαντική συμμετοχή των γυναικών στο κίνημα του Φιλελληνισμού. Η εκπομπή εστιάζει στις  Αλεξάνδρα Στούρτζα, Mary Shelley, Ελισάβετ Σάντη Λουμάκη- Chenier, Barbara Julie de Krudener και στην πριγκίπισσα της Σουηδίας Sophia Albertina.

O Γιάννης Σπυρόπουλος Μπαχ, στην εκπομπή «Φυσάει ο μπάτης, φυσάει το κύμα» (22:00-23:00 ώρα Ελλάδας), εστιάζει σε σημαντικές γυναικείες φωνές που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ελληνικής μουσικής και είναι ιδιαίτερα αγαπητές στον Ελληνισμό της Διασποράς, όπως οι Μαρίκα Νίνου, Σωτηρία Μπέλλου, Φλέρυ Νταντωνάκη και Μαρία Φαραντούρη.

Info

«Η Φωνή της Ελλάδας» γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Πώς μπορείτε να ακούτε τη Φωνή της Ελλάδας:

Ψηφιακά μέσα από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ στην ένδειξη: Voice of Greece

Διαδικτυακά από το webradio στον ιστότοπο της ΕΡΤ http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Συχνότητες στα βραχέα:

9420 ΚΗΖ για Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

11645 KHZ για Κεντρική και Νότια Αφρική

9935 KHZ για Ευρώπη και Κεντρική Αμερική

e-mail: thevoiceofgreece@ert.gr