Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Η δημιουργός παραδοσιακών ενδυμάτων Σοφία Μελά στην εκπομπή...

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Η δημιουργός παραδοσιακών ενδυμάτων Σοφία Μελά στην εκπομπή «Πάρε τον χρόνο σου» | 18.04.2024

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η δημιουργός παραδοσιακών ενδυμάτων Σοφία Μελά
στην εκπομπή «Πάρε τον χρόνο σου»
Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στις 10:30

Η δημιουργός χειροποίητων παραδοσιακών φορεσιών για παιδιά Σοφία Μελά είναι καλεσμένη του Προκόπη Αγγελόπουλου στη Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή «Πάρε τον χρόνο σου», την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στις 10:30. Αφορμή η έκθεση που γίνεται με δημιουργίες της στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Η Σοφία Μελά άρχισε την ενασχόλησή της με τις παραδοσιακές φορεσιές εξαιτίας της αγάπης της για τον ελληνικό πολιτισμό. Το «ταξίδι» που έκανε όλο αυτό το διάστημα, δουλεύοντας με κόπο και μεράκι, δημιουργώντας ξεχωριστά έργα τέχνης, την έφερε κοντά στις ιστορίες των ανθρώπων που ασχολούνται με τέχνες και τεχνικές που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου, όσο τείνει να επικρατήσει το βιομηχανοποιημένο ένδυμα και να «σβήσει» την ελληνική ταυτότητα και παράδοση. Ήταν κι αυτό ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για εκείνη, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα στοιχεία που κάνουν τις δημιουργίες της μοναδικές.

Τα στοιχεία που διεγείρουν τη φαντασία της αντλούνται από την ιστορία, τη μυθολογία, τα παραμύθια, τα τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα, τους θρύλους κ.ά.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Προκόπης Αγγελόπουλος
Δημοσιογραφική παραγωγή: Λία Ταρούση