Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ντοκιμαντέρ για την «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» στην «Αφύλαχτη...

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ντοκιμαντέρ για την «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» στην «Αφύλαχτη διάβαση» | Παρασκευή 05.05.2023

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ντοκιμαντέρ για την «Επανάσταση των Γαρυφάλλων»
στην «Αφύλαχτη διάβαση»

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, στις 13:00

Στην Πορτογαλία του 1974 και στη λεγόμενη «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» μας μεταφέρει το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της εκπομπής της Φωνής της Ελλάδας, «Αφύλαχτη διάβαση» που θα μεταδοθεί την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Τι ακριβώς έγινε στην Πορτογαλία πριν 49 χρόνια, την άνοιξη του 1974; Ένα κίνημα από τις τάξεις του στρατού κατάφερε να συσπειρώσει τους πολίτες της χώρας, αρχικά ενάντια στην αποικιοκρατία. Όμως, σε ένα ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο εκφράστηκε η δυσαρέσκεια του πορτογαλικού λαού στο μακρόβιο δικτατορικό καθεστώς Σαλαζάρ.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», ξεδιπλώνεται όλο το χρονικό της «Επανάστασης των Γαρυφάλλων», από το αχνό ξεκίνημά της μέχρι και την κορύφωσή της. Παρουσιάζονται οι πολλαπλές όψεις της διακυβέρνησης Σαλαζάρ, ενώ ακούγεται και ένα σπάνιο ηχητικό τεκμήριο με τον ίδιο τον δικτάτορα από το 1966.

Με ηχητικά τεκμήρια από τη δημόσια ραδιοφωνία της Πορτογαλίας αλλά και επαναστατικά τραγούδια της εποχής αποτυπώνεται η εικόνα μίας λαϊκής εξέγερσης, που μπορεί να μην ήταν επανάσταση στην αυστηρή εννοιολογική της διάσταση, αλλά νοηματοδότησε την ιστορία της Πορτογαλίας το τελευταίο τέταρτο του προηγούμενου αιώνα.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Μετάδοση: Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 13.00-14.00 ώρα Ελλάδας

Τρόποι Ακρόασης της «Φωνής της Ελλάδας»
 • Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas
 • Στην Ελλάδα, από τις τηλεοράσεις, στα ραδιοφωνικά κανάλια που αποθηκεύονται αυτόματα στη λίστα των σταθμών, με την ένδειξη «Voice of Greece».
 • Την ίδια, ακριβώς, δυνατότητα έχουν και οι ακροατές στην Κύπρο, μέσα από τις ψηφιακές συχνότητες των τηλεοράσεών τους.
 • Σε όλες τις smart τηλεοράσεις, τα smartphones, τα τάμπλετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε όλο τον Κόσμο, μέσω της εφαρμογής ERTFLIX.
 • Στα ψηφιακά ραδιόφωνα με την τεχνολογία DAB+, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
 • Δορυφορικά, στην Ευρώπη από τους δορυφόρους Hotbird,13° E και HellasSat4,39 ° E. και στην Αφρική από το δορυφόρο Hellas Sat 3, 39 °E.
 • Σε πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου όπως TuneIn (Global), MyTuner (Global), Radioline (France/Global), RadioSure (Global), Phonostar (Germany), Radio Garden (Global).
 • Deezer: Η «Φωνή της Ελλάδας» συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που η Deezer έχει LiveRadio: Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική. Σε αυτές τις χώρες ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδας» και στα αυτοκίνητα μέσω Deezer σε Android Auto και Apple CarPlay.
 • Στη Γερμανία μέσω της πλατφόρμας MagentaTv στις τηλεοράσεις.
 • Στην Ελβετία μέσω της πλατφόρμας Swisscom στις τηλεοράσεις.
 • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας για κινητά Android και στο play store της google και για iphone στο apple store.

Στοιχεία επικοινωνίας της «Φωνής της Ελλάδας»