Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – «Το όνομά μου είναι Νεντά»: Ένα συγκλονιστικό...

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – «Το όνομά μου είναι Νεντά»: Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ στην «Αφύλαχτη διάβαση» | 30.09.2022

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Το όνομά μου είναι Νεντά»

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις 13:00 ώρα Ελλάδας

Με αφορμή τις δολοφονίες γυναικών στο Ιράν και τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις 13:00 ώρα Ελλάδας, ο Θωμάς Σίδερης γυρίζει τον χρόνο πίσω και φέρνει στο φως την ιστορία της Νεντά, ενός κοριτσιού που δολοφονήθηκε το 2009 στην Τεχεράνη, από ελεύθερο σκοπευτή.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της εκπομπής εντάσσεται στην ενότητα «25 καρέ».

Είναι 20 Ιουνίου 2009, γύρω στις 18:30. Η Νεντά οδηγεί το αυτοκίνητό της στην κεντρική λεωφόρο Καργκάρ. Μαζί της στο αυτοκίνητο βρίσκονται ο Χαμίντ Παναχί, στενός φίλος της και δάσκαλός της στη μουσική και δύο ακόμη επιβάτες, τα ονόματα των οποίων για προφανείς λόγους δεν μαθεύτηκαν ποτέ. Έξω η ατμόσφαιρα είναι αποπνιχτική. Παρότι είναι απόγευμα πια, η θερμοκρασία βρίσκεται κοντά στους 35 βαθμούς Κελσίου και επιπλέον έχει πολλή υγρασία. Η Νεντά παρκάρει το αυτοκίνητο και οι τέσσερις φίλοι κατεβαίνουν κι αρχίζουν να περπατάνε προς το κέντρο της Τεχεράνης. Κάποια στιγμή, όταν η Νεντά κατεβαίνει από το πεζοδρόμιο στο οδόστρωμα, την πυροβολεί στο στήθος ένας ελεύθερος σκοπευτής που ήταν ακροβολισμένος σε κάποιο κτίριο, πιθανότατα της οδού Καργκάρ. Μια αλλά εκδοχή είναι ότι ήταν ανεβασμένος στην ταράτσα του σπιτιού ενός πολιτικού της ιρανικής βουλής, το οποίο βρισκόταν σε έναν παράδρομο.
Η νεαρή κοπέλα σωριάζεται στο έδαφος. Τα τελευταία λόγια που λέει είναι: «Καίγομαι! Καίγομαι!».

Παράλληλα με τη συγκλονιστική ιστορία της Νεντά, στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» ακούγονται Ιρανές γυναίκες, δεκατρία χρόνια μετά, να μιλούν για όλα αυτά που δεν έπαψαν ποτέ να τις απασχολούν: κοινωνική δικαιοσύνη και ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Μετάδοση: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα: 13:00-14:00

Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 • Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ) https://www.ertecho.gr/radio/i-foni-tis-elladas/
 • Στην Ελλάδα, από τις τηλεοράσεις, στα ραδιοφωνικά κανάλια που αποθηκεύονται αυτόματα στη λίστα των σταθμών, με την ένδειξη «Voice of Greece».
 • Την ίδια, ακριβώς, δυνατότητα έχουν και οι ακροατές στην Κύπρο, μέσα από τις ψηφιακές συχνότητες των τηλεοράσεών τους.
 • Σε όλες τις smart τηλεοράσεις, τα smartphones, τα τάμπλετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε όλο τον Κόσμο, μέσω της εφαρμογής ERTflix.
 • Στα ψηφιακά ραδιόφωνα με την τεχνολογία DAB+, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
 • Δορυφορικά, στην Ευρώπη από τους δορυφόρους Hotbird,13° E και HellasSat4,39 ° E. και στην Αφρική από το δορυφόρο Hellas Sat 3, 39 °E.
 • Σε πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου όπως TuneIn (Global), MyTuner (Global), Radioline (France/Global), RadioSure (Global), Phonostar (Germany), Radio Garden (Global).
 • Deezer: Η «Φωνή της Ελλάδας» συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που η Deezer έχει LiveRadio: Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική. Σε αυτές τις χώρες ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδας» και στα αυτοκίνητα μέσω Deezer σε Android Auto και Apple CarPlay.
 • Στη Γερμανία μέσω της πλατφόρμας MagentaTv στις τηλεοράσεις.
 • Στην Ελβετία μέσω της πλατφόρμας Swisscom στις τηλεοράσεις.
 • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας για κινητά Android και στο play store της google και για iphone στο apple store.

Στοιχεία επικοινωνίας της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ