Η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Ara Dinkjian και ο Θοδωρής Βουτσικάκης στο «Μουσικό...

Η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Ara Dinkjian και ο Θοδωρής Βουτσικάκης στο «Μουσικό κουτί» στην ΕΡΤ1 | Δείτε τέσσερα βίντεο | Τετάρτη 17.05.2023

Η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Ara Dinkjian και ο Θοδωρής Βουτσικάκης

στο «Μουσικό κουτί» στην ΕΡΤ1

  Δείτε τέσσερα βίντεο 
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, στις 22:00
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ

Μια μαγική βραδιά με καλεσμένους τη Λίνα Νικολακοπούλου, τον Ara Dinkjian και τον Θοδωρή Βουτσικάκη ετοίμασαν ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη, την Τετάρτη 17 Μαΐου, στις 22:00, στην ΕΡΤ1. Τραγούδια και μελωδίες από την Ελλάδα συναντούν παραδοσιακά όργανα και ήχους από την Αρμενία!

Ένα «Μουσικό κουτί» αφιερωμένο στις «δυνατές» συνεργασίες της Λίνας Νικολακοπούλου με ξένους συνθέτες.
Επίσημοι προσκεκλημένοι, ο σπουδαίος Αρμένιος συνθέτης και κορυφαίος σολίστας στο ούτι Ara Dinkjian, άρτι αφιχθείς από τη Νέα Υόρκη, και ο χαρισματικός ερμηνευτής της νεότερης γενιάς Θοδωρής Βουτσικάκης.

Η Λίνα Νικολακοπούλου μάς θυμίζει την «περιπετειώδη» συνάντησή της με τον Goran Bregovic, αλλά και τη συνεργασία της με τον Kiki Lesendric και τον Leonard Cohen.

Στην εκπομπή ακούγονται για πρώτη φορά τραγούδια από τη νέα δισκογραφική δουλειά του Θοδωρή Βουτσικάκη, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.

Όλα ξεκινάνε με το τραγούδι «Μένω εκτός» που το 1991 έφερε κοντά για πρώτη φορά την Λίνα Νικολακοπούλου με τον Ara Dinkjian και συνεχίζουν με «Το ρούχο του Λύκου» και το «Έτσι απλά» από τη συνεργασία τους για τον καινούργιο δίσκο του Θοδωρή Βουτσικάκη.

«Συγκινούμαι γιατί ήρθαν στην ώρα τους μουσικές και ακούσματα που πλούτισαν την ελληνική δισκογραφία. Είμαι μια θαρρετή στιχουργός που όταν αισθανόμουν ότι εδώ τα μουσικά πράγματα κόλλαγαν και δεν έμοιαζαν καθόλου ευωδιαστά, έψαχνα και έβρισκα καλλιτεχνική συγγένεια με άλλους συνθέτες και ανθρώπους και, ευτυχώς, το αποτέλεσμα ήταν πολύ αγαπητό στο κοινό» λέει στη συνέντευξή της η Λίνα Νικολακοπούλου που έχει αφήσει το πιο ισχυρό ίχνος στο τραγούδι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Δημιούργησε ένα δικό της νέο ύφος, με λόγο ευαίσθητο και λυρικό, αλλά και αιχμηρό και διεισδυτικό, έναν λόγο υπαρξιακό, και συνεργάστηκε με τους πιο σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές κάνοντας αμέτρητες επιτυχίες.

«Προτού γεννηθούμε ως άνδρες και γυναίκες, προτού γίνουμε Έλληνες και Αρμένιοι είμαστε άνθρωποι! Αυτός είναι ο δεσμός ανάμεσα σε μένα και τη Λίνα» εξομολογείται ο καταξιωμένος μουσικός και συνθέτης Ara Dinkjian, που ζει στην Αμερική και έχει ακούσει τις μελωδίες του σε δεκατρείς διαφορετικές γλώσσες. Ο κορυφαίος σολίστας στο ούτι, με τον σπάνιο μελωδικό πλούτο, που γνωρίζει διεθνή επιτυχία, συναντιέται ξανά με τη Λίνα Νικολακοπούλου, με αφορμή τον καινούργιο δίσκο του Θοδωρή Βουτσικάκη.

«Η συνοδοιπορία που έχουμε τα τελευταία εφτά χρόνια με τη Λίνα με εμπνέει όλο και περισσότερο σ’ αυτό που λέμε τραγούδι και στο ποιος είμαι εγώ μέσα στο τραγούδι» τονίζει συγκινημένος ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ένας από τους πιο ιδιαίτερους τραγουδιστές της νέας γενιάς, που ερμηνεύει με ευαισθησία και δύναμη τα εμβληματικά τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου.

«Όμορφη ζωή»: Σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, με την υπέροχη μουσική του  Nicola Piovani, ο Θοδωρής Βουτσικάκης ερμηνεύει μοναδικά το τραγούδι με τη συνοδεία της Ρένας Μόρφη και του Νίκου Πορτοκάλογλου. Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/hFenY1XwEZQ

«Δυνατά»: Οι μοναδικοί στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου και η ιδιαίτερη μουσική του Ara Dinkjian ενώνονται στο εμβληματικό τραγούδι που ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Εδώ το ακούμε από τη Ρένα Μόρφη με τη συνοδεία του Ara Dinkjian στο ούτι και του Νίκου Πορτοκάλογλου στην κιθάρα. Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/stsculngsF8
«The invisible lover»: Ο κορυφαίος σολίστας Ara Dinkjian παίζει στο ούτι την ξεχωριστή μελωδία του.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/a1qekG1Uhng
«Θεός αν είναι»: Σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και με τη χαρακτηριστική μουσική του Goran Bregovic, το τραγούδι ερμήνευσε μοναδικά σε πρώτη εκτέλεση η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Στην εκπομπή το ακούμε από τον Θοδωρή Βουτσικάκη, σε μια υπέροχη ερμηνεία.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/ioheZf6uar4

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας διότι… είναι όμορφη η ζωή στο «Μουσικό κουτί»

Ιδέα-καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Πορτοκάλογλου
Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη
Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Ράνια Γερόγιαννη
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Δίσκος
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Θωμαΐδα Πλατυπόδη – Γιώργος Αναστασίου
Υπεύθυνος ρεπερτορίου: Νίκος Μακράκης
Photo Credits: Μανώλης Μανούσης / ΜΑΕΜ
Εκτέλεση παραγωγής: Foss Productions

Δείτε το φωτογραφικό υλικό της εκπομπής.
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ