Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ...

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ | Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ 

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Αφουγκραζόμενα τον λόγο των ποιητών, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6, τη Δεύτερα 21 Μαρτίου 2022 γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και φέτος η ελληνικής έμπνευσης Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται με θησαυρούς μελοποιημένης ποίησης της ελληνικής τραγουδοποιίας, με σύγχρονους ποιητές που διαβάζουν ποιήματά τους, με ηθοποιούς που απαγγέλλουν αποσπάσματα από τις κορυφές της παγκόσμιας ποίησης, με δεκάδες ποιητικές συλλογές που δωρίζουμε στους ακροατές μας, με τη θεατρική παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος» σε νέα ραδιοφωνική παραγωγή και -στο τέλος της ημέρας- με μια συναυλία μελοποιημένης ποίησης από τα studio της Ραδιοφωνίας.

Τι θα ακούσετε στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα

Στην πρωινή ζώνη του Δεύτερου Προγράμματος οι παραγωγοί αφιερώνουν τις εκπομπές τους στον ποιητικό λόγο. Παράλληλα, από νωρίς το πρωί ακούμε τα εξής ένθετα:

Στο ακριβώς της ώρας, από τις 08:00, και σε επιμέλεια της Λίτσας Τότσκα, ακούμε αγαπημένους μας ηθοποιούς να απαγγέλλουν ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών. Διαβάζουν οι: Ορφέας Αυγουστίδης, Κάτια Γέρου, Ευγενία Δημητροπούλου Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Κατερίνα Λέχου, Μέμος Μπεγνής, Γωγώ Μπρέμπου, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Γιάννης Στάνκογλου, Νίκος Ψαρράς, και Λυδία Φωτοπούλου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Στο και μισή, από τις 8:30 το πρωί, και σε επιμέλεια της Σύσσης Καπλάνη, ακούμε δώδεκα (12) Έλληνες ποιητές σε δικά τους ποιήματα: Κούλα Αδαλόγλου, Γιώργος Βέης, Έλσα Κορνέτη, Μαρία Κούρση, Στάθης Κουτσούνης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Μανώλης Ξεξάκης, Παυλίνα Παμπούδη, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Τίτος Πατρίκιος, Ντίνος Σιώτης, Αντώνης Φωστιέρης. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Στις 16:00, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ακούμε το αφιέρωμα «Η Αμοργός του Νίκου Γκάτσου». Στις 12 Μαΐου του 2017 ο Νίκος Αϊβαλής και ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσίασαν στο Τρίτο Πρόγραμμα ένα αφιέρωμα για τα 25 χρόνια -τότε- από τον θάνατο του Νίκου Γκάτσου, όπου, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Αϊβαλής διάβασε την «Αμοργό» του Νίκου Γκάτσου πλαισιωμένη από τη μελοποίησή της από τον Μάνο Χατζιδάκι.

Στις 19:00, μεταδίδεται η δίωρη εκπομπή της Έλενας Διάκου «Τα δύο Νόμπελ και ένας “διάλογος”» με δύο θεματικές ενότητες. Η μια είναι τα «Δύο Νόμπελ» με αναφορά στον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη και η δεύτερη μια «συνομιλία» με τον συγγραφέα Κώστα Κουτσουρέλη με αφορμή τα βιβλία του «Τι είναι και τι δεν είναι η ποίηση» και «Η Τέχνη που αυτοκτονεί».

Στις 21:00, ακούμε την παράσταση «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», του Διονυσίου Σολωμού, σε νέα ραδιοφωνική μεταφορά του Εθνικού Θεάτρου ειδικά για την Ελληνική Ραδιοφωνία, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Στις 23:00, «Συναυλία με μελοποιημένη ποίηση». Από το Studio E της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μεταδίδεται συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το 2013, που αρθρώνεται σε 4 ενότητες.

1.Μόρφω Τσαϊρέλη, Χρήστος Οικονομίδης πιάνο, Θοδωρής Πιστόλας σαξόφωνο. 2. Ηρώ Σαϊα, Νεοκλής Νεοφυτίδης, πιάνο.
3. Μαρία Λούκα, Χρυσόστομος Καραντωνίου κιθάρα, Λευτέρης Ανδριώτης λύρα. 4. Νίκος Ζούδιαρης (κιθάρα-φωνή), Γεωργία Νταγάκη (λύρα-φωνή), Γρηγόρης Πολύζος, πιάνο.

Παρουσίαση: Έλενα Διάκου
Ηχητική επιμέλεια: Κώστας Γιαννακόπουλος, Νίκος Θεοδωρακόπουλος

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6, ένα ραδιόφωνο που είχε τη χαρά και την τιμή να περάσουν από τα μικρόφωνά του τόσοι και τόσοι ποιητές και ποιήτριες, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται με ένα πενθήμερο αφιέρωμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η αρχική ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ανήκει στον αείμνηστο ποιητή και επί χρόνια παραγωγό του Τρίτου Μιχάλη Μήτρα, η οποία καθιερώθηκε το 1997.

Έτσι, από τη Δευτέρα 21 έως την Παρασκευή 25 Μαρτίου, στη ροή του προγράμματος, εντάσσονται σποραδικές αναγνώσεις ποιημάτων με θέμα ακριβώς την ποίηση και τους ποιητές/τριες. Ένα θέμα που έχει δώσει αριστουργήματα αναδεικνύοντας το μεγαλείο του ποιητικού λόγου.

Τα ποιήματα διαβάζει ο Κώστας Καναβούρης.

Info

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

 Δεύτερα 21 Μαρτίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Live Streaming: www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: webradio.ert.gr/programma-deftero/

 

Live Streamingwebradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma