Η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Γιατί 21; 12 ερωτήματα» στην ERTWORLD με...

Η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Γιατί 21; 12 ερωτήματα» στην ERTWORLD με αγγλικούς υπότιτλους | κάθε Δευτέρα στις 14:00

Η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Γιατί 21; 12 ερωτήματα» στην ERTWORLD
με αγγλικούς υπότιτλους 
Ημερομηνία μετάδοσης: Κάθε Δευτέρα στις 14:00 (ώρα Ελλάδας)

Τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Γιατί 21; 12 ερωτήματα» μεταδίδει με αγγλικούς υπότιτλους η ERTWORLD. Έτσι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη σειρά στην αγγλικά οι Έλληνες της διασποράς και ειδικά όσοι δεν έχουν καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Τα ντοκιμαντέρ θα μεταδίδονται κάθε Δευτέρα στις 14:00 ώρα Ελλάδας και κάθε Σάββατο σε επανάληψη στη 01:00.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Γιατί 21; 12 ερωτήματα» αποσκοπεί να παρουσιάσει μέσα σε 12 επεισόδια τις βασικές πτυχές της ελληνικής Ιστορίας, ακολουθώντας το νήμα που συνδέει τα 200 χρόνια ζωής του ελληνικού έθνους-κράτους από την Επανάσταση έως και σήμερα.

Στην έρευνά τους οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Μαριλένα Κατσίμη και Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις σε 12 διαχρονικά ερωτήματα (πχ. Γιατί γιορτάζουμε το 1821; Γιατί πτωχεύουμε; Είναι οι ξένοι, φίλοι ή εχθροί μας; Γιατί διχαζόμαστε; Γιατί υπάρχουν Έλληνες παντού; κτλ).

Η ιστορική αφήγηση εξελίσσεται παράλληλα με την πλοκή του ντοκιμαντέρ και εμπλουτίζεται με εικόνες από την έρευνα των δύο δημοσιογράφων στους τόπους όπου γράφτηκαν τα σημαντικότερα κεφάλαια του ελληνικού έθνους. Πολύτιμο αρχειακό υλικό συμπληρώνει την οπτικοποίηση των πηγών. Zητούμενο είναι μια γοητευτική και τεκμηριωμένη εξιστόρηση γεγονότων, μέσα από προσωπικές ιστορίες, μύθους και αλήθειες. Στόχος η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ τηλεοπτικό κοινό, μέσα από την εκλαΐκευση της ιστορίας.

Στα 12 ερωτήματα απαντούν 80 κορυφαίοι ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι αλλά και κοινωνικοί ψυχολόγοι, διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, 18 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μάς δίνουν τη δικιά τους οπτική για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η ανίχνευση των αναλογιών αλλά και των διαφορών μεταξύ πανομοιότυπων ιστορικών γεγονότων, συμβάλει στην κατανόηση του παρελθόντος, αλλά και στο να υπάρξει έμπνευση και όραμα για το μέλλον.

Η εκπομπή ευελπιστεί να παρουσιάσει την Ελλάδα από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα ως ένα κομμάτι του κόσμου, ως έναν ζωντανό οργανισμό που επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, δημιουργεί και εξελίσσεται.

Παρουσίαση- Έρευνα- Αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη, Πιέρρος Τζανετάκος

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου

Διεύθυνση παραγωγής ΕΡΤ: Νίνα Ντόβα

Συμπαραγωγή: Filmiki Productions S.A.

Επιστημονικός συνεργάτης: Χρήστος Χρυσανθόπουλος