Η σφαγή στο Αλιέντε στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος | Σάββατο...

Η σφαγή στο Αλιέντε στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος | Σάββατο 30.10.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
Με τον Θωμά Σίδερη
Η σφαγή στο Αλιέντε
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, ώρα 13:00 – 14:00

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» με τον Θωμά Σίδερη, παρουσιάζει το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021 στις 13:00, μα συγκλονιστική ιστορία για τη σφαγή στη συνοριακή πόλη Αλιέντε του Μεξικού από το καρτέλ ναρκωτικών Λος Ζέτας το 2011.

Το Αλιέντε βρίσκεται στα σύνορα με τις ΗΠΑ κοντά στη μεγαλύτερη πόλη του Τέξας, το  Σαν Αντόνιο. Εκεί εδρεύει ένα από τα πολυπληθέστερα παραρτήματα της DEA (Drug Enforcement Administration), της αμερικανικής δηλαδή Δίωξης Ναρκωτικών. Μία νοητή ευθεία ενώνει τις δύο πόλεις στο χάρτη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η δίοδος, η συνήθης διαδρομή που επιλέγουν τα καρτέλ του Μεξικού για να περάσουν τα ναρκωτικά στης ΗΠΑ.

Η σφαγή στο Αλιέντε είναι η χειρότερη μορφή καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνέβη ποτέ στο Μεξικό, σε μία χώρα που οι εξαφανίσεις πολιτών και οι δολοφονίες είναι ρουτίνα. Ένας βραχύβιος κύκλος αίματος, κράτησε μόνον τρεις ημέρες, κατά τον οποίο η εγκληματική ομάδα Λος Ζέτας απήγαγε, δολοφόνησε και αργότερα έκαψε τα πτώματα τουλάχιστον 300 πολιτών. Τα θύματα ήταν κυρίως από το Αλιέντε αλλά και από κοντινές κωμοπόλεις όπως η Βίλα Ουνιόν και το Πιέδρας Νέγκρας, 35 μίλια βορειότερα, ακριβώς απέναντι από τη συνοριακή πόλη Eagle Pass (το πέρασμα του αετού) του Τέξας.

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει το χρονικό της σφαγής, καθώς και μαρτυρίες και τεκμήρια μέσα από το υλικό της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού (CNDH).

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 και ζωντανά στο διαδίκτυο στο http://webradio.ert.gr/proto-programma