«Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός» – Το αριστούργημα του Όσκαρ...

«Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός» – Το αριστούργημα του Όσκαρ Ουάιλντ στο «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» | Κυριακή 10.12.2023

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

«Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός» του Όσκαρ Ουάιλντ

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στις 22:00

Η θεατρική κωμωδία «Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός» του Ιρλανδού συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ μεταδίδεται σε ραδιοφωνική προσαρμογή στην εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στις 22:00, από το Τρίτο Πρόγραμμα.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στις 14 Φεβρουαρίου 1895 στο θέατρο Σεν Τζέιμς του Λονδίνου και αποτελεί σταθερά επιτυχημένη επιλογή των θιάσων παγκοσμίως.

Σατιρίζει με ανατρεπτικό χιούμορ τον καθωσπρεπισμό της βικτωριανής Αγγλίας, τις βικτωριανές παραδόσεις και τα κοινωνικά έθιμα, τον γάμο και την αναζήτηση του έρωτα. Ο τίτλος του έργου βασίζεται σε ένα λογοπαίγνιο: το μικρό όνομα του κύριου χαρακτήρα είναι Έρνεστ (σοβαρός, ειλικρινής στα αγγλικά), όνομα που παραπέμπει αυτόματα σε άτομο αξιοσέβαστο και με άμεμπτο ήθος.

Το έργο έχει διασκευασθεί για τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο, την όπερα και την τηλεόραση.

Η ραδιοφωνική ηχογράφηση του έργου στην Ελληνική Ραδιοφωνία μεταδόθηκε πρώτη φορά από την εκπομπή «Το Θέατρο» τον Ιανουάριο του 1978, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη.

Μουσική επιμέλεια: Στέλιος Μακρής
Ρύθμιση ήχου: Γρηγόρης Γίγας
Ραδιοσκηνοθεσία: Γιώργος Μεσσάλας
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Κώστας Καστανάς [Άλτζι Μόνκριφ (Έρνεστ)], Ελένη Χαλκούση (δεσποινίς Πρισμ), Μαργαρίτα Λαμπρινού (Λαίδη Μπράκνελ), Τζένη Ρουσσέα (Σέσιλ), Σταύρος Ξενίδης (αιδεσιμότατος Κάνον Φρέντρικ Τζάζεμπλ), Μαρία Σκούντζου (Γκουέντολιν Φέρφαξ), Μπάμπης Γιωτόπουλος (Λέιν), Χρήστος Πάρλας [Τζακ (Έρνεστ) Γουόρντιγκ], Γιώργος Μεσσάλας (Μέριμαν)

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στις 22:00

Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

«Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός» του Όσκαρ Ουάιλντ

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Live Streaming: https://www.ertecho.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

Όσκαρ Ουάιλντ