Η «Στρέλλα» στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στο Kosmos | Δευτέρα...

Η «Στρέλλα» στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στο Kosmos | Δευτέρα 30.01.2023

Η «Στρέλλα» στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στο Kosmos

Δείτε πρώτοι την παράσταση στην Εθνική Λυρική Σκηνή 
Συνεντεύξεις και αφιερώματα
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Πριν από 14 χρόνια, η «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα υπήρξε μια από τις πιο συζητημένες ταινίες της εποχής της. Τώρα που η βαθιά ανθρώπινη ιστορία αποκτά μορφή σύγχρονης όπερας δωματίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, οι συζητήσεις «ανάβουν» και πάλι. Πόσο μάλλον, που ο δημιουργικός προβληματισμός, αλλά και η διεκδίκηση γύρω από την έμφυλη ταυτότητα, είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα, το Δεύτερο Πρόγραμμα και ο Kosmos συστήνουν τους συντελεστές της παράστασης στους ακροατές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και δίνουν στους τελευταίους την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πριν από όλους και δωρεάν τη γενική πρόβα της παράστασης, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, μία μέρα πριν από την πρεμιέρα της 1ης Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, με αφορμή τη «Στρέλλα», οι δυο σταθμοί έχουν προγραμματίσει εκπομπές που αποκαλύπτουν το πώς η ίδια και παρόμοια θεματολογία έχουν απασχολήσει και συνεχίζουν να απασχολούν το ελληνικό και ξένο τραγούδι με τους πιο απρόβλεπτους τρόπους στο πέρασμα των δεκαετιών.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, στις 11:00, στο Δεύτερο, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Κουτλής και η πρωταγωνίστρια Λέττα Κάππα, που ενσαρκώνει τη Στρέλλα, θα βρίσκονται στο στούντιο, καλεσμένοι της Μαρίας Κοζάκου.

Την ίδια μέρα, 10:00-12:00, στο Kosmos, οι Kosmospolitans, Λεωνίδας Αντωνόπουλος και Γιάννης Δημητριάδης, φιλοξενούν τον σύμβουλο προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, Αλέξανδρο Ευκλείδη, για μια συζήτηση σχετικά με την παράσταση, τις κοινωνικές προθέσεις της, αλλά και τις πολιτικές της διαστάσεις.

Θυμίζουν, επίσης, περιπτώσεις σημαντικών τρανσέξουαλ καλλιτεχνών της παγκόσμιας μουσικής, καθώς και καλλιτεχνών που ανέδειξαν μία ανδρόγυνη ταυτότητα και χρησιμοποίησαν την παρενδυσία ως εκφραστικό στοιχείο, από τον David Bowie, τον Klaus Nomi και τον/την Jackie Shane ως τον Ιταλό queer ακτιβιστή Populous και την Αμερικανή queer/trans τραγουδοποιό Anjimile. Και με τη συμμετοχή τού συγγραφέα και τραγουδοποιού Θωμά Κοροβίνη, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις περιπτώσεις δύο Τούρκων ερμηνευτών που λατρεύονται στην Τουρκία: του κορυφαίου (και παρενδυτικού) Zeki Muren και της τρανσέξουαλ ντίβας Bulent Ersoy.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Η πολυβραβευμένη ταινία «Στρέλλα» (2009) του Πάνου Χ. Κούτρα, μια ταινία-σταθμός στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, γίνεται όπερα δωματίου έπειτα από ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον συνθέτη Μιχάλη Παρασκάκη. Μια ταινία εμβληματική για την ορατότητα των τρανς και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, εμπνέει για πρώτη φορά ένα ελληνικό λυρικό έργο.

Η νέα, ομώνυμη όπερα δωματίου, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ* και μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνου Τερζάκη, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, από την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, όπου και θα παίζεται έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023. Τον ρόλο της Στρέλλας θα ερμηνεύσει η διεμφυλική καλλιτέχνις Λέττα Κάππα, στην πρώτη της εμφάνιση στο λυρικό θέατρο.

Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 | www.deftero.gr

Kosmos 93.6 | www.kosmosradio.gr