«ISTORIMA – Συνδέσου με την Ιστορία σου»: Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη...

«ISTORIMA – Συνδέσου με την Ιστορία σου»: Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη Φωνή της Ελλάδας | 17 – 23.06.2024

«ISTORIMA – Συνδέσου με την Ιστορία σου»

Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη Φωνή της Ελλάδας
Εβδομάδα 17 έως 23 Ιουνίου 2024

Η μελέτη οστών, αλλά και η μέθοδος του DNA μπόρεσαν να δώσουν 30 χρόνια μετά, ένα «κλείσιμο» στις οικογένειες τριών Αμερικανών δυτών που είχαν εξαφανιστεί στην Βουλιαγμένη το 1978. Ακόμη:  από τη σειρά «Η άγνωστη ιστορία πίσω από μια φωτογραφία» ακούμε το δεύτερο μέρος της «Ελληνίδας εθνοφρουρού του Νάσερ».

Ανθρώπινες ιστορίες που περιλαμβάνονται στα podcast του Istorima το μεγαλύτερο έργο καταγραφής προφορικών ιστοριών της Ελλάδας. Το έργο συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming.

Όλες τις ιστορίες μπορείτε να τις ακούσετε στο podcast Istorima στο ERTecho.

Την εβδομάδα 17 έως 23 Ιουνίου 2024 θα ακούσουμε:
Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
«Η Ελληνίδα εθνοφρουρός του Νάσερ» (Β’ μέρος)

Τον Ιούλιο του 1952 ανατρέπεται η μοναρχία στην Αίγυπτο από πραξικόπημα των Ελεύθερων Αξιωματικών με τον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ και οργανώνεται για πρώτη φορά Εθνοφρουρά με τη συμμετοχή γυναικών. Σε όλα τα περιοδικά και τις εφημερίδες της εποχής, ξεχωρίζει η εμβληματική φωτογραφία μιας νέας γυναίκας Εθνοφρουρού σε στάση προσοχής, με το όπλο, που λειτουργεί ως πρότυπο της «νέας Αιγυπτίας». Ποια είναι όμως η γυναίκα της φωτογραφίας; Ποια είναι η ιστορία της και τι σχέση έχει με την πολυπληθή τότε ελληνική παροικία, την Ιατρική, το Πορτ Σάιντ και τη Διώρυγα του Σουέζ;

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
«Τότε που ο τρύγος ήταν γιορτή»

Ο Χρήστος Μάρκου, παλιός Σπατανέος και παθιασμένος αμπελουργός, αναπολεί τα παλιά Σπάτα, τις εργασίες στα χωράφια και τα αμπέλια, μα πάνω απ’ όλα θυμάται τον ρυθμό, τις μυρωδιές και τα χρώματα της εποχής του τρύγου, όπως τα έζησε εκείνος ως παιδί.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
«Η μυστηριώδης εξαφάνιση των Αμερικανών δυτών»

Το 1978, εξαφανίστηκαν στη Βουλιαγμένη τρεις Αμερικανοί δύτες, δύο από τους οποίους ήταν στρατιωτικοί στη Βάση του Ελληνικού. Σχεδόν 30 χρόνια μετά, οι καταδυτικές τους στολές και τα ανθρώπινα υπολείμματα που υπήρχαν μέσα σε αυτές έφθασαν στα χέρια του καθηγητή Δικαστικής Ανθρωπολογίας, Κωνσταντίνου Μωραΐτη, του μοναδικού Έλληνα που ασχολείται με την μελέτη οστών που παρουσιάζουν δικαστικό ενδιαφέρον.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
«Το μυστικό του Τούρκου αγά»

Στο Χορτοκόπι της Ματσούκας του Πόντου, ο αγάς του χωριού κρατά ένα εφτασφράγιστο μυστικό σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο του σπιτιού του. Κρατάει πάντα το κλειδί πάνω του και δεν το αφήνει ποτέ. Μέχρι που μια μέρα, ο γιος του ανακαλύπτει την αλήθεια.

«The Boy and the Rifle»

A little boy finds himself at the wrong place, at the wrong time, with a hunting rifle in his hands. For the next years of his life, he will carry an unpaid “debt” to his family.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTεcho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου
Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

Info

Το «Istorima» δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του «Istorima» προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και ιστορίες του τόπου τους.