«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1 – «Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα»...

«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1 – «Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα» | Κυριακή 20.06.2021

«Κεραία»
Με τη Ρέα Βιτάλη

«Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 20 Ιουνίου 2021, στις 22:00

Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα είναι το θέμα του πέμπτου επεισοδίου της εκπομπής της ΕΡΤ1 «Κεραία», με τη Ρέα Βιτάλη, που μεταδίδεται την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021, στις 22:00.

Η Ευρώπη γερνάει και η Αφρική γεννάει, τεράστιες ομάδες πληθυσμού βρίσκονται αυτή τη στιγμή καθ’ οδόν για να περάσουν σύνορα και η Ρέα Βιτάλη στρέφει το βλέμμα στους πιο ευάλωτους οδοιπόρους, που καλούνται να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι. Ποια είναι η θεσμική προστασία που τους επιφυλάσσει η χώρα μας; Και πώς αυτή εφαρμόζεται στην πράξη;

Η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εστιάζει στο τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, που έχει δυσανάλογα μεγάλο αριθμό τέτοιων περιπτώσεων σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα, αναφέρεται στην επιτυχημένη προσπάθεια να αλλάξει το πλαίσιο υποδοχής τους από την προστατευτική «φύλαξη» από τα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων σε ειδικά διαμορφωμένες δομές. Από το δικό της μετερίζι εξηγεί ότι ο χειρισμός δεν μπορεί να είναι μόνον θεσμικός, δηλαδή απρόσωπος, αλλά χρειάζεται να δείξουμε ευαισθησία για κάθε παιδί ξεχωριστά: ανθρωπιά στην επανένωση με τους δικούς του, στη μετεγκατάστασή του σε κάποιο ειδικό κέντρο άλλης ευρωπαϊκής χώρας, στην περίπτωση ασθένειας ακόμα και θανάτου.

Η συντονίστρια προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Κέλλυ Ναμία, εξηγεί ότι το 93% των ανηλίκων που βρίσκονται στη χώρα μας είναι αγόρια πάνω από 15 ετών, που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Η εκπομπή επισκέπτεται τη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Ίλιον του ΔΟΜ και συνομιλεί με την κοινωνική λειτουργό Έφη Κοντούνη, η οποία τονίζει ότι τα παιδιά που φιλοξενούνται συνήθως δεν έχουν κάποιο συγγενή εν ζωή ούτε στην Ελλάδα ούτε στη χώρα της καταγωγής τους και συχνά έκαναν μόνα το ταξίδι. Αυτήν την προσπάθεια μάς διηγείται στην κάμερα η Γκαμπριέλα από τη Νότιο Αφρική, από την αναγκαστική αναχώρηση από την πατρίδα της και τη δική της οδύσσεια μέχρι την Ελλάδα. Ο Μοχάμεντ Ρεζά, Ιρανός που έφτασε στη χώρα μας ανήλικος και πριν από λίγο καιρό ενηλικιώθηκε, περιγράφει τη δική του περιπέτεια. Η επιθυμία του; Να είχε δίπλα του τη μητέρα του και να της φιλάει τα χέρια.

Στόχος, λοιπόν, η επούλωση των τραυμάτων και η ανάκτηση του νοήματος για τους ανήλικους αυτούς, που έχουν πρόβλημα να εμπιστευτούν τους ανθρώπους και να αισθανθούν ασφάλεια, όπως λέει και η ψυχολόγος Ιωάννα Καρατζογιάννη, η οποία εργάζεται στη μεγαλύτερη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή.

Η Ρέα Βιτάλη υποδέχεται στο στούντιο την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έχει χρηματίσει επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έφτασε προσφάτως να διεκδικήσει την ηγεσία του ΟΟΣΑ και γνωρίζει σε βάθος το ζήτημα, μέσα από την πολιτική αλλά και τη συγγραφική παρουσία της. Σκοπός η ανάδειξη της «μεγάλης εικόνας» του μεταναστευτικού, που συναντάμε σε όλες τις εποχές της ανθρώπινης ιστορίας, και βέβαια στη δική μας. Αν οι ροές δεν μπορούν να περιοριστούν ή να σταματήσουν, πώς στεκόμαστε απέναντί τους;

«Κεραία»

Η εκπομπή με τη Ρέα Βιτάλη, που μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 κάθε Κυριακή, στις 10 το βράδυ, προσεγγίζει, με περιέργεια και φρέσκια ματιά, θέματα ανθρώπινα, σύγχρονα και διαχρονικά.
Με στραμμένη την «κεραία» στην ανθρώπινη ψυχή, η εκπομπή εστιάζει όχι μόνον σε ό,τι βλέπουμε, αλλά κυρίως σε αυτά που νιώθουμε.

Ιδέα-έρευνα-παρουσίαση: Ρέα Βιτάλη

Σκηνοθεσία: Άρης Λυχναράς

Αρχισυνταξία: Μαργαρίτα Πουρνάρα

Παραγωγή: Θόδωρος Καββαδάς

Σύμβουλος επικοινωνίας & έρευνα: Μυρένα Χατζηβασιλείου

Δείτε το trailer της εκπομπής.