«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1 – «Όπερα» | Σάββατο 20.11.2021

«Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη στην ΕΡΤ1 – «Όπερα» | Σάββατο 20.11.2021

«Κεραία»
Με τη Ρέα Βιτάλη
στην ΕΡΤ1

«Όπερα»  

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021, στις 18:15

«Μια όπερα ξεκινά πολύ προτού σηκωθεί η αυλαία και διαρκεί πολύ περισσότερο αφού πέσει. Αρχίζει στη φαντασία μου, γίνεται η ζωή μου και αποτελεί κομμάτι της όταν πια φεύγω από τη σκηνή» έλεγε η Μαρία Κάλλας. Τι είναι, όμως, η όπερα για τον σύγχρονο άνθρωπο; Πόσο έχει εξελιχθεί και πώς την αντιμετωπίζουν οι νέοι; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η δημοσιογράφος Ρέα Βιτάλη στο όγδοο επεισόδιο της εκπομπής «Κεραία», που μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, στις 18:15.

Ταξιδεύουμε ώς τη Νάπολη, για να γνωρίσουμε από κοντά τον Ηλία Τζεμπετονίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Όπερας της πόλης, Teatro di San Carlo, την αρχαιότερη λυρική σκηνή στον κόσμο. Έχοντας θητεύσει σε σπουδαία λυρικά θέατρα από τη Σκάλα του Μιλάνου ώς την Όπερα του Παρισιού και της Βαστίλης, ο καταξιωμένος συμπατριώτης μας ανοίγει ένα παράθυρο στα ενδότερα μιας τέχνης που έχει τη δύναμη να συγκλονίσει την ψυχή.

Η Ρέα Βιτάλη συνομιλεί εκεί και με την Πρίτι Γιέντε, τη διάσημη Νοτιοαφρικανή σοπράνο, το «νέο αίμα» της όπερας, της οποίας το ταλέντο ανακάλυψε ο Ηλίας Τζεμπετονίδης. Προερχόμενη από ένα περιβάλλον όπου δεν είχε ακούσει ποτέ λυρικό τραγούδι, κατάφερε από νωρίς με σκληρή δουλειά και πείσμα να κάμψει τους φόβους της και να γίνει ερμηνεύτρια παγκόσμιου βεληνεκούς.

 

Στο στούντιο, η δημοσιογράφος υποδέχεται τη σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, μια Ελληνίδα με διεθνή καριέρα που περιγράφει μέσα από τη δική της ματιά τη σχέση της ερμηνεύτριας με το κοινό, που είναι το απαιτητικότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης. Και οι νεότεροι; Πώς βλέπουν ένα μουσικό είδος που γεννήθηκε τον 17ο αιώνα; Ο Άνταμ Ρουσιάνης, με τη φρεσκάδα και την ορμή ενός νέου που τώρα διαμορφώνει αγάπες και προτιμήσεις, μας μιλάει για όσα τον έλκουν στην όπερα.

Δείτε το trailer.

 

Ιδέα-έρευνα-παρουσίαση: Ρέα Βιτάλη
Σκηνοθεσία: Άρης Λυχναράς
Αρχισυνταξία: Μαργαρίτα Πουρνάρα
Παραγωγή: Θοδωρής Καβαδάς