«Κρίσιμες στιγμές»: Η απελευθέρωση έρχεται, αλλά κάποιοι δεν επιστρέφουν! – Το τελευταίο...

«Κρίσιμες στιγμές»: Η απελευθέρωση έρχεται, αλλά κάποιοι δεν επιστρέφουν! – Το τελευταίο συγκλονιστικό επεισόδιο της σειράς στην ΕΡΤ1 | Σάββατο 18.12.2021

«Κρίσιμες στιγμές» 

Η απελευθέρωση έρχεται, αλλά κάποιοι δεν επιστρέφουν!
Το τελευταίο συγκλονιστικό επεισόδιο της σειράς στην ΕΡΤ1
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 18.12.2021, στις 22:00 

Ο Δημήτρης, όπως και πολλοί άλλοι, γίνεται στόχος και κάποια μέρα συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Από εκείνη τη στιγμή, ο χρόνος σαν να σταμάτησε για την Ντόρα. Από την απελπισία τη βγάζει η Μαρία. Της φέρνει γράμμα από τον Δημήτρη. Ο γιος της Μαρίας, ο Μήτσος, είναι κι εκείνος στο ίδιο στρατόπεδο.

Οι δύο γυναίκες, αν και τόσο διαφορετικές, δένονται, συμπαραστέκονται η μία στην άλλη. Η Ντόρα υπόσχεται ότι όταν, με το καλό, απελευθερωθούν και γυρίσει ο άντρας της, θα αναλάβουν τη μόρφωσή του μικρού της γιου, του Κωστάκη. Η εξέλιξη, όμως, θα είναι διαφορετική.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στο τέταρτο και τελευταίο συγκλονιστικό επεισόδιο της σειράς, που θα παρακολουθήσετε στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, στις 22:00.

Το ομότιτλο διήγημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη, «Κρίσιμες στιγμές», με πρωταγωνιστές τον Άκη Σακελλαρίου και την Τάνια Τρύπη και εξαιρετικούς συντελεστές και ηθοποιούς, είναι το τρίτο σπουδαίο έργο της ελληνικής λογοτεχνίας που μεταφέρεται στη μικρή οθόνη, με τη μορφή μίνι σειράς, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη.

Στην καρδιά της γερμανικής κατοχής, στα δύσκολα και ταραγμένα χρόνια που σφράγισαν ανεξίτηλα τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς, εκτυλίσσεται η δράση του διηγήματος, με κεντρικούς ήρωες ένα ζευγάρι αστών, τον Δημήτρη και την Ντόρα Καλλιγέρη.

Νίκος Γκέλια (Μανώλης) – Νεφέλη Κουρή (Ελλη)

Δείτε το trailer.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021, στις 22:00

Επεισόδιο 4ο (τελευταίο)

Χάρη στον Δημήτρη, ο προδότης αποκαλύπτεται και τιμωρείται. Αυτό, όμως, θα δημιουργήσει υποψίες για εκείνον. Ο Μανώλης έρχεται στην Αθήνα και οργανώνει με τον Κυριάκο, την Έλλη και τους άλλους ένα μεγάλο σαμποτάζ.

Ο Δημήτρης, όμως, όπως και πολλοί άλλοι, έγινε στόχος. Κάποια μέρα, χτυπάει η πόρτα και έρχονται Γερμανοί και Έλληνες συνεργάτες τους για έρευνα. Αναστατώνουν το σπίτι. Δεν βρίσκουν τίποτα, αλλά παίρνουν τον Δημήτρη μαζί τους.

Μιχάλης Μαρκάτης (Λογοθετόπουλος), Τάνια Τρύπη (Ντόρα)

Από εκείνη τη στιγμή, ο χρόνος σαν να σταμάτησε για την Ντόρα. Ούτε κουράγιο να συμμαζέψει το σπίτι δεν βρίσκει. Η μόνη της έγνοια να μάθει για τον άντρα της. Πού τον πήγανε… να τον δει για λίγο. Τρέχει, παρακαλάει… Τίποτα!

Εύρη Σωφρονιάδου (Μαρία) – Τάνια Τρύπη (Ντόρα)

Από την απελπισία τη βγάζει η εμφάνιση της Μαρίας. Της φέρνει γράμμα από τον άντρα της. Ο γιος της Μαρίας, ο Μήτσος, είναι κι εκείνος στο ίδιο στρατόπεδο. Γνωρίζει τον Δημήτρη.

Νίκος Γκέλια (Μανώλης) – Νεφέλη Κουρή (Ελλη)

Όμως, η Μαρία μπορεί να τον βλέπει, να του πηγαίνει ρούχα, να παίρνει τα άπλυτα. Έτσι, η Ντόρα μαθαίνει πού έχουν τον άντρα της και αρχίζει να πηγαίνει κι εκείνη να τον βλέπει.

Νεκτάριος Φαρμάκης (Μήτσος) – Άκης Σακελλαρίου (Δημήτρης)

Οι δύο γυναίκες, αν και τόσο  διαφορετικές, δένονται. Η Μαρία, η οποία έχει ήδη χάσει τον μεγαλύτερο γιο της και έχει μείνει μόνο με τον μικρό, τον δωδεκάχρονο Κωστάκη, έρχεται τακτικά στο σπίτι της κυρίας Ντόρας. Τη βοηθάει να το βάλει σε τάξη πάλι και μαζί πηγαίνουν στο στρατόπεδο.

Εύρη Σωφρονιάδου (Μαρία) – Τάνια Τρύπη (Ντόρα)

Κάποια μέρα, σε μία από τις τακτικές τους επισκέψεις, επιστρέφουν στη Μαρία τα ρούχα του γιου της, που είχε πάει την προηγούμενη φορά. Άθικτα. Δείγμα ότι τον έχουν εκτελέσει.

Μιχάλης Μαρκάτης

Η κυρία Ντόρα συμπαραστέκεται στον πόνο της φίλης της. Της προτείνει να έρθουν με τον Κωστάκη και να μείνουν σπίτι της. Υπόσχεται ότι όταν, με το καλό, απελευθερωθούν και γυρίσει ο άντρας της, θα αναλάβουν τη μόρφωσή του. Η εξέλιξη, όμως, θα είναι διαφορετική.

Η ιστορία…

Η κυρία Ντόρα (Τάνια Τρύπη) παραξενεύεται πολύ όταν ο άντρας της, ο Δημήτρης Καλλιγέρης (Άκης Σακελλαρίου), επιστήμονας μεγαλοαστός, της προτείνει να ανοίξουν το σπίτι τους, όπου για χρόνια αρνείται να δεχτεί κόσμο απορροφημένος στις μελέτες του. Τώρα το θυμήθηκε; Τη μαύρη εποχή, που ο κόσμος υποφέρει από τους Γερμανούς κατακτητές;

Μιχάλης Μαρκάτης, Στεφανί Καπετανίδη, Τάνια Τρύπη, Χρήστος Παπαδόπουλος (μουσικοσυνθέτης)

Ύστερα από είκοσι πέντε χρόνια γάμου και άνετη αλλά κλειστή ζωή μέχρι τον πόλεμο, το σπίτι των Καλλιγέρηδων γεμίζει ζωή και η κυρία Ντόρα είναι σαν να ξαναγεννήθηκε. Της κάνει, όμως, εντύπωση ότι η παρέα του άντρα της δεν είναι ηλικιωμένοι σοβαροί επιστήμονες σαν εκείνον. Οι πιο πολλοί είναι παιδαρέλια.

Το μυστήριο κάποια στιγμή λύνεται. Ο Δημήτρης Καλλιγέρης, αυτός ο συντηρητικός αστός, ο επιστήμονας, έχει μπει στην Αντίσταση. Όμως, η οργάνωση στην οποία συμμετέχει εξαρθρώνεται. Ένα πρωί, χτυπάει η πόρτα, εισβάλλουν οι Γερμανοί και παίρνουν τον Δημήτρη μαζί τους. Από εκείνη τη στιγμή, ο χρόνος σαν να σταμάτησε για την κυρία Ντόρα. Η μόνη της έγνοια να βρει τον άντρα της…

Τάνια Τρύπη

Από την απελπισία τη βγάζει μια συνομήλική της γυναίκα, η Μαρία Ζορμπά (Εύρη Σωφρονιάδου), μητέρα τριών αγοριών, η οποία χήρεψε νωρίς. Ο δεύτερος γιος της, ο Ηλίας (Τριαντάφυλλος Πατήρης), αγαπημένος μαθητής του Δημήτρη, πολεμάει στην Αλβανία, κι ενώ τον περιμένει να γυρίσει από το μέτωπο, μαθαίνει από τον συμπολεμιστή του, Μανώλη (Νίκος Γκέλια), ότι σκοτώθηκε.

Μιχάλης Μαρκάτης (Λογοθετόπουλος), Στεφανί Καπετανίδη (Μπριγκίτε)

Στο μεταξύ, ο Μήτσος (Νεκτάριος Φαρμάκης), ο μεγάλος γιος της Μαρίας, επηρεασμένος από την Έλλη (Νεφέλη Κουρή), αρραβωνιαστικιά του Μανώλη, παίρνει τη θέση του αδελφού του στην οργάνωση εναντίον των Γερμανών κατακτητών. Αυτοί οι δύο νέοι, η Έλλη και ο Μήτσος, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή οπτικής του Δημήτρη Καλλιγέρη.

Νεφέλη Κουρή (Ελλη), Νεκτάριος Φαρμάκης (Μήτσος)

Αναπάντεχα, η Μαρία φέρνει στην Ντόρα γράμμα από τον άντρα της. Ο γιος της, ο Μήτσος, ο οποίος έχει συλληφθεί, είναι και εκείνος στο ίδιο στρατόπεδο.  Οι δύο γυναίκες, αν και τόσο διαφορετικές, δένονται. Γίνονται οικογένεια.

Θανάσης Κρομλίδης (Κωστάκης), Εύρη Σωφρονιάδου (Μαρία), Νεκτάριος Φαρμάκης (Μήτσος)

Η Μαρία, με τον μικρό γιο της Κωστάκη (Θανάσης Κρομλίδης), έρχεται τακτικά στο σπίτι της Ντόρας, η οποία υπόσχεται ότι όταν, με το καλό, απελευθερωθούν και γυρίσει ο άντρας της, θα αναλάβουν τη μόρφωσή του.

Η απελευθέρωση έρχεται, αλλά κάποιοι δεν επιστρέφουν ποτέ. Έφυγαν με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα αλλάξει και ότι ο θάνατός τους δεν θα πήγαινε χαμένος.   

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Διασκευή διηγήματος-σενάριο: Σταύρος Αβδούλος, Ειρήνη Ριτσώνη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Άγγελος Παπαδόπουλος

Casting director: Χρύσα Ψωμαδέλλη

Σκηνογράφος: Σπύρος Λάσκαρης

Ενδυματολόγος: Μαρία Μαγγίρα

Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Κατσέλης

Τάνια Τρύπη, Μιχάλης Μαρκάτης

Σύνθεση- Μουσική επένδυση & Μουσική τίτλων: Χρήστος Παπαδόπουλος

Στίχοι: Βασίλης Γιαννακόπουλος

Τραγούδι: Μανώλης Μητσιάς

Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Μανουσάκη

Παραγωγή: ΤΗΛΕΚΙΝΗΣΗ Α.Ε.

Τάνια Τρύπη, Ακης Σακελλαρίου

ΠαίζουνΆκης Σακελλαρίου (Δημήτρης), Τάνια Τρύπη (Ντόρα), Νεφέλη Κουρή (Ελλη, νεαρή γυναίκα στην Αντίσταση), Νίκος Γκέλια (Μανώλης, αρραβωνιαστικός της Ελλης), Μιχάλης Μαρκάτης (Λογοθετόπουλος, γιατρός-γυναικολόγος), Εύρη Σωφρονιάδου (Μαρία), Michael Seibel (Ερμπαχ, Γερμανός πρέσβης), Νεκτάριος Φαρμάκης (Μήτσος, μεγάλος γιος Μαρίας), Τριαντάφυλλος Πατήρης (Ηλίας), Σωτήρης Αντωνίου (Χανς, Γερμανός ακόλουθος πρέσβη), Στεφανί Καπετανίδη (Μπριγκίτε), Λευτέρης Λουκαδής (Παύλος Ευθυμίου, καθηγητής), Λευτέρης Δημηρόπουλος (Ζάχος Χατζής, βοηθός Δημήτρη), Νίκος Καρδώνης (Κυριάκος, αντιστασιακός), Ελίτα Κουνάδη (Νίκη, φίλη Ντόρας), Γιώργος Φλωράτος (Στράτος, αντιστασιακός), Μαρία Παπαφωτίου (Φρόσω), Μιχαήλ Άνθης (Αξιωματικός), Δημήτρης Πελέκης (Νίκος, φαντάρος), Ειρήνη Βακάκη (Φωφώ, γειτόνισσα Ντόρας), Θοδωρής Σκυφτούλης (Γιάννης), Βαγγέλης Σαλευρής (Πέτρος, αντιστασιακός), Κατερίνα Μπαλτατζή (Πέρσα, γυναίκα Ευθυμίου), Μιχάλης Καλιότσος (Βλάσης τυπογράφος), Αλέξανδρος Ιωαννίδης (παπα-Φώτης),Τριαντάφυλλος Πατήρης (Ηλίας), Θανάσης Κρομλίδης (Κωστάκης, μικρός γιος της Μαρίας), Δέσποινα Γιαννοπούλου (Ελένη, γιατρός), κ.ά.