Μότσαρτ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στo Τρίτο Πρόγραμμα 09.02.2021

Μότσαρτ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στo Τρίτο Πρόγραμμα 09.02.2021

Μότσαρτ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
στo Τρίτο Πρόγραμμα

Απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση  

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 10:30

H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ συνεχίζει τον κύκλο ραδιοφωνικών συναυλιών σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 FM.
Η δεύτερη συναυλία του κύκλου θα μεταδοθεί την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 στις 10.30 το πρωί, από την εκπομπή «Όλα τα πρωινά του Τρίτου» με παραγωγό τον Διονύση Μαλλούχο, σε ζωντανή σύνδεση από το στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει έργα του Β.Α. Μότσαρτ ( 1756 – 1791), με σολίστ την μέτζο σοπράνο Μαρίτα Παπαρίζου υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Κορνήλιου Μιχαηλίδη.
Τη συναυλία θα ανοίξει το σύνολο χάλκινων πνευστών της Ορχήστρας με την μεταγραφή του Γιώργου Κρίμπερη στο χορωδιακό μέρος No.5 Chor der Janitscharen από την όπερα, «Η αρπαγή από το Σεράι KV 384», μια όπερα σε τρεις πράξεις την οποία ο Μότσαρτ έγραψε στην αρχή της νεότητάς του και μ’ αυτήν καθιερώθηκε στο χώρο του λυρικού θεάτρου.

Ακολουθεί η εισαγωγή από την όπερα, «Don Giovanni K.527», η οποία έμελλε να μείνει στην ιστορία ως μία από τις εμβληματικότερες και βαθυστόχαστες όπερες όλων των εποχών. Η σύνθεση της ορχηστρικής εισαγωγής ολοκληρώθηκε μόλις τα ξημερώματα της πρεμιέρας του έργου, που δόθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1787 στην Πράγα κι όταν οι παρτιτούρες έφτασαν στα χέρια των μουσικών, το μελάνι ήταν ακόμα υγρό.

Η συναυλία θα συνεχιστεί με τη μέτζο σοπράνο Μαρίτα Παπαρίζου να ερμηνεύει δύο άριες του Farnace (Venga pur, minacci e frema, και Va, l’error mio palesa) από την όπερα «Mitridate, re di Ponto Κ.87» καθώς και την άρια του Ascanio, Cara, lontano ancora, από την όπερα, «Ascanio in Alba Κ. 111».


Ο Μότσαρτ συνέθεσε την όπερα «Mitridate, re di Ponto Κ.87», στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών και ήταν το έργο με το οποίο εμφάνισε την διορατικότητά του για την ανθρώπινη φύση αλλά και το ταλέντο του στον χώρο της όπερας. Το λιμπρέτο ακολουθεί σε γενικές γραμμές την ιστορία της τραγωδίας του Ρακίνα, η οποία σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός παθολογικά ζηλιάρη πατέρα και ηγέτη, του Μιθριδάτη, βασιλιά του Πόντου.
Η όπερα «Ascanio in Alba Κ. 111», μια ποιμαντική όπερα σε δύο μέρη, πάνω σ’ ένα ιταλικό λιμπρέτο του Giuseppe Parini, ανατέθηκε στον Μότσαρτ από την αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα για το γάμο του γιου της, του Αρχιδούκα Φερδινάνδου Καρλ, με τη Μαρία Μπεατρίτς ντε Εστέ και παρουσιάστηκε στο Μιλάνο, στις 17 Οκτωβρίου 1771.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την 29η Συμφωνία σε Λα μείζονα, K. 201, η οποία γράφτηκε στο Σάλτσμπουργκ από τον 18χρονο Μότσαρτ και ολοκληρώθηκε στις 6 Απριλίου 1774. Μαζί με την 25η, θεωρούνται οι σπουδαιότερες συμφωνίες της πρώιμης εποχής του συνθέτη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Info

Τρίτη 09 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 10:30

«Όλα τα πρωινά του Τρίτου» – Παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος

Μότσαρτ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Απ’ ευθείας μετάδοση από το Studio C της ΕΡΑ

Μουσική διεύθυνση: Κορνήλιος Μιχαηλίδης

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma