«Μουσικό κουτί» στην ΕΡΤ1 – Καλεσμένοι οι Encardia & οι Babo Koro...

«Μουσικό κουτί» στην ΕΡΤ1 – Καλεσμένοι οι Encardia & οι Babo Koro | Δείτε τέσσερα βίντεο | Κυριακή 10.03.2024

«Μουσικό κουτί» στην ΕΡΤ1

Καλεσμένοι οι Encardia & οι Babo Koro

Δείτε τέσσερα βίντεο 
Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στις 21:00
Photo credits: Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ

Δύο δυναμικές μπάντες συναντιούνται στο «Μουσικό κουτί», την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στις 21:00, στην ΕΡΤ1. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τους Εncardia και τους Babo Koro, δυο συγκροτήματα που εμπνέονται από παραδοσιακές μουσικές, τις οποίες μεταμορφώνουν με έναν δικό τους σύγχρονο ήχο.

Το ταξίδι ξεκινάει με δικά τους πρωτότυπα τραγούδια, διασκευές σε αρχέγονα κομμάτια και συνεχίζεται με τα αγαπημένα μας «Χαράματα η ώρα τρεις» του Μάρκου Βαμβακάρη, «Το μαργούδικι ο Αλεξανδρής», «Μες τα δυο της τα μάτια», «Kalinifta».

Η Εncardia στηρίζoνται περισσότερο στην πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, ενώ οι Babo Koro πιο πολύ σε βαλκανικούς ήχους, όλοι τους όμως είναι ανοιχτοί στις ευρύτερες παραδόσεις της Μεσογείου, αλλά και σε πιο σύγχρονα μουσικά ρεύματα.

Η Εncardia ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.000 ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο. Έχουν κυκλοφορήσει πέντε δίσκους, που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ έχει σχολιαστεί ιδιαίτερα η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό, όταν βρίσκονται στη σκηνή.

Στη μουσική του ανερχόμενου συγκροτήματος Babo Koro συνδυάζονται η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, τα βαλκανικά ποικίλματα και οι πολυφωνίες, η αίσθηση του swing, η τσιγγάνικη περιπλάνηση, η ροκ αμεσότητα, η λαϊκή απλότητα και η σύγχρονη ματιά. Babo Koro σημαίνει «Η γιαγιά που χορεύει και τραγουδάει», σε ελεύθερη μετάφραση. Ο «Σίσυφος» είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που ο συνδυασμός διαφορετικών, αλλά πάντα χορευτικών μουσικών, θυμίζει κάτι από ελληνικό γλέντι.

«Γέλα μου»: Ένα υπέροχο τραγούδι με μοναδική μελωδία, που ξυπνά συναισθήματα και σε παρασύρει στο ρυθμό του, ερμηνεύουν οι Babo Koro. Δείτε το βίντεο εδώ. 

«Αγάπη μου fidella»: Μια έξοχη ερμηνεία του Νίκου Πορτοκάλογλου και των Εncardia στο ελληνόφωνο –διάλεκτος Grico– τραγούδι. Δείτε το βίντεο εδώ. 

«Gas Gas»: Οι Εncardia σε μια υπέροχη εκτέλεση του τραγουδιού του Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Δείτε το βίντεο εδώ. 

«Kalinifta»: Το τραγούδι, από τα γνωστότερα παραδείγματα μουσικής από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, ερμηνεύουν παρέα οι Babo Koro, Encardia, Ρένα Μόρφη και Νίκος Πορτοκάλογλου. Δείτε το βίντεο εδώ. 

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας ανοίγει ένα εναλλακτικό «Μουσικό Κουτί»!

Ιδέα-καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Πορτοκάλογλου
Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη
Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Ράνια Γερόγιαννη
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Δίσκος
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Θωμαΐδα Πλατυπόδη – Γιώργος Αναστασίου
Υπεύθυνος ρεπερτορίου: Νίκος Μακράκης
Photo Credits: Μανώλης Μανούσης / ΜΑΕΜ
Εκτέλεση παραγωγής: Foss Productions

Μαζί τους οι μουσικοί: Πνευστά-Πλήκτρα: Γιάννης Δίσκος Βιολί-φωνητικά/Δημήτρης Καζάνης κιθάρες-φωνητικά/Λάμπης Κουντουρόγιαννης Drums / Θανάσης Τσακιράκης μπάσο-μαντολίνο-φωνητικά / Βύρων Τσουράπης πιάνο-πλήκτρα / Στέλιος Φραγκούς

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από την εκπομπή.
Photo credits: Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης-ΜΑΕΜ