«Ο Θείος Βάνιας» – Το αριστουργηματικό έργο του Άντον Τσέχοφ στο «Θέατρο...

«Ο Θείος Βάνιας» – Το αριστουργηματικό έργο του Άντον Τσέχοφ στο «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» | Κυριακή 26.11.2023

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

«Ο Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχοφ

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, στις 22:00

Το αριστούργημα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου «Ο Θείος Βάνιας» του κορυφαίου Ρώσου δραματουργού Άντον Τσέχοφ μεταδίδεται σε ραδιοφωνική προσαρμογή στην εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, στις 22:00, από το Τρίτο Πρόγραμμα.

Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1899 σε σκηνοθεσία Κονσταντίν Στανισλάβσκι στη Μόσχα και αποτελεί σταθερή επιλογή των καλλιτεχνών του θεάτρου παγκοσμίως.

Η πρώτη μετάδοση πραγματοποιήθηκε από την εκπομπή «Το Θέατρο στο Τρίτο Πρόγραμμα», τον Μάιο του 1989.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο κτήμα του συνταξιούχου καθηγητή Σερεμπριάκοφ, στη ρωσική επαρχία, όπου ο ίδιος αποφασίζει να περάσει το τέλος της ζωής του μαζί με τους συγγενείς της πρώην συζύγου του: τον θείο Βάνια που βασανίζεται από το αίσθημα μιας χαραμισμένης ζωής και ενός ανεκπλήρωτου έρωτα για την πολύ νεότερη σύζυγο του καθηγητή, τη Γέλενα, την κόρη του Σόνια, μια εργατική κοπέλα που αγαπά κρυφά τον γοητευτικό γιατρό Αστρόφ και την ψευτοδιανοούμενη πεθερά του Μαρία Βασίλιεβνα.
Η πλήξη και τα αδιέξοδα μιας κοινωνίας σε παρακμή κατευθύνουν το δράμα της συμβίωσης αυτών των ανθρώπων στην κορύφωσή του και στη θλιβερή του λύση, που αποκαθιστά την ισορροπία αλλά δεν οδηγεί στην ανθρώπινη ευτυχία.

Ο Τσέχοφ σκιαγραφεί με ευφυΐα τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που κυοφορούνται στη Ρωσία και οραματίζεται ένα μέλλον πλησιέστερο στις ανθρώπινες αξίες.

Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Τσαγκάρης
Ραδιοσκηνοθεσία: Κώστας Μπάκας
Επιμέλεια ήχων: Άντα Μουσουτζάνη
Ρύθμιση ήχου: Χριστίνα Σκάντζικα
Επιμέλεια εκπομπής: Χαρά Αποστόλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Δημητριάδου (Μαρίνα Τιμοθέγεβνα), Νικήτας Τσακίρογλου (Μιχαήλ Ιβόβιτς Αστρόφ), Κώστας Μπάκας [Ιβάν Πετρόβιτς Βοϊνίτσκι (Βάνιας)], Γιώργος Μοσχίδης (Αλεξάντρ Βλαντιμίροβιτς Σερεμπριάκοφ), Κώστας Δουλγεράκης (Ιλία Ίλιτς Τελέγκιν), Τώνια Μάνεση (Σόνια Αλεξάντροβνα), Άννυ Πασπάτη (Γέλενα Αντρέγιεβνα), Όλγα Τουρνάκη (Μαρία Βασίλιεβνα Βοϊνίτσκαγια), Παναγιώτης Μιχαήλ (ένας εργάτης).

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, στις 22:00

Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

«Ο Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχοφ

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Live Streaming: https://www.ertecho.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

Άντον Τσέχοφ