Πάσχα με τα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ
Με εκπομπές που αφουγκράζονται το κλίμα κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας, με μουσικές που ενώνουν τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται, με σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας μουσικής εμπνευσμένες από τα Θεία Πάθη αλλά και από την εσωτερική αναμέτρηση του ανθρώπου με τον θάνατο, καθώς και με ιστορίες πασχαλινές και αναστάσιμες, τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ -Δεύτερο, Τρίτο, Kosmos και Η Φωνή της Ελλάδας- παρουσιάζουν ένα πλούσιο και ξεχωριστό πασχαλινό πρόγραμμα.
Πιο αναλυτικά:
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Από τη Μεγάλη Τρίτη έως τη Μεγάλη Παρασκευή, ακούμε κάθε βράδυ στις 9, τη σειρά εκπομπών του Γιώργου Τσάμπρα «Εικόνες Πάθους σε δρόμους του τραγουδιού», με αφορμή τη συμπλήρωση 35 ετών από τον εμβληματικό δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι.
Ειδικά για τη Μεγάλη Παρασκευή οι παραγωγοί του Δεύτερου έχουν ετοιμάσει μια μουσική περιπλάνηση στο πνεύμα της ημέρας, πένθιμη αλλά που κυοφορεί τη βαθιά χαρά μιας μεγαλειώδους συμφιλίωσης. Την απόκρυφη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Παρασκευής «αφηγούνται» από το ξημέρωμα, με τις μουσικές επιλογές τους ο Δημήτρης Μεϊδάνης (06:00-08:00), η Μαρία Κοζάκου (08:00-12:00), ο Μιχάλης Γελασάκης (12:00-14:00) και η Βάνα Δαφέρμου (14:00-16:00), ενώ ειδικά επιλεγμένες μουσικές θα συνοδεύσουν τις πλέον κατανυκτικές ώρες από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής. Στις 10 το βράδυ, ο Κώστας Θωμαΐδης παρουσιάζει τραγούδια της χαρμολύπης και αποσπάσματα ποίησης ειδικά για την ημέρα.
Το Μεγάλο Σάββατο γιορτάζουμε την Πρώτη Ανάσταση στο Δεύτερο Πρόγραμμα! «Έχει η ζωή γυρίσματα» και από τις 8 το πρωί, η Λίτσα Τότσκα μάς ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα με έθιμα και ιστορίες της ημέρας. Πώς συνδέεται η έννοια της «Ανάστασης» με τον κύκλο της φύσης; Ποιος είναι ο Κούτρης ο πεταλωτής και τι έκανε μεσάνυχτα Μεγάλου Σαββάτου; Γιατί ανάβουμε λαμπάδα στην Ανάσταση; Τι είναι το «κοκκινάδι» και τι το «φωτίκωμα»; Γιατί το είπαμε τσουρέκι; Πού τρώνε τσιλίχουρδα; Και το μεσημέρι στις 13:00 «Το δέντρο της Μουσικής» με τη Δήμητρα Κόχιλα, ανοίγει τα κλαδιά του σε δρόμους παραδοσιακούς με το ταξίδι να ξεκινά από την Κέρκυρα.
Την Κυριακή του Πάσχα, από τις 8 το πρωί, ξεκινάμε παρέα με τη Λίτσα Τότσκα τις ετοιμασίες για το σούβλισμα, με κλαρίνα, βιολιά, σαντούρια και χάλκινα απ’ όλη την Ελλάδα! Γιατί όταν χαιρόμαστε «χάνουμε τ’ αυγά και τα πασχάλια»; Τι είναι ο οβελίας άρτος; Ποιος είναι ο Ζαφείρης και γιατί αναστήθηκε; Με τι άλειβαν το κρέας του αρνιού στην αρχαιότητα, αφού δεν είχαν πινέλο; Πώς έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες το κοκορέτσι; Τι είναι το ρίφι με πάτουδα, το ρεγάλι και τα φρυγαδέλια; Γιατί λέμε Διακαινίσιμο την εβδομάδα μετά το Πάσχα;
Από τις 10:00, ο Πέτρος Δουρδουμπάκης απογειώνει το πρωί της Πασχαλιάς με δημοτική μουσική απ’ όλη την Ελλάδα, απευθύνοντας ευχές στους ακροατές του Δεύτερου εντός και εκτός Ελλάδας και στις 13:00 και για δύο ώρες, αναλαμβάνει –ζωντανά- η Δήμητρα Κόχιλα, πάντα σε ήχους παραδοσιακούς, να ντύσει μουσικά τη βρώση, την πόση αλλά και την αγάπη της ημέρας αυτής.
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στις 7 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ο Γιώργος Ντόβολος παρουσιάζει ένα μουσικό οδοιπορικό από τη Σταύρωση στην Ανάσταση.
Στις 8 το πρωί, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, ο Θεόδωρος Λούστας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον χαρισματικό Γερμανό μουσικό Günther Ramin, σε έργα Μπαχ, από ιστορικές ηχογραφήσεις της δεκαετίας του 1950.
Στις 9 το πρωί, το Μεγάλο Σάββατο, η Άννα Σακαλή παρουσιάζει θρησκευτικά έργα από την εποχή της Αναγέννησης ώς τον 20ό αιώνα.
Στις 10:00 και στις 23:00, η Αλεξάνδρα Γιαλίνη μάς μεταφέρει σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης μέσω της EBU με συναυλίες θρησκευτικού περιεχομένου.
Στις 17:00, η Κάτια Καλλιτσουνάκη μας παρουσιάζει το χαμένο «Requiem», νεανικό έργο του Ιταλογερμανού συνθέτη και μαέστρου Βruno Maderna, ξεδιπλώνοντας την ιστορία του έργου και της ζωής του συνθέτη.
Στις 20:00, ο Μιχάλης Μεσσήνης από το Studio C παρουσιάζει την ηχογράφηση της εορταστικής Πασχαλινής Συναυλίας της Χορωδίας της ΕΡΤ, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 12 Απριλίου 2021.
Στις 21:00, ο Γιάννης Φίλιας παρουσιάζει την τρίπρακτη όπερα του Gian Carlo Menotti: «The Saint of Bleecker Street» (Η Αγία της οδού Bleecker). Ιταλικό δράμα στην Αμερική του ‘50, Θείο Πάθος και θρησκευτικό μυστήριο μέσα στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ένας ύμνος στην αδελφική αγάπη και στην πίστη των απλών ανθρώπων.
Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1955 στο Μπροντγουέι και παρουσιάζεται από την πρώτη αυτή ιστορική ηχογράφηση.
Και στις 12 το βράδυ, την ώρα της Ανάστασης, η Άννα Σακαλή μάς καλεί να γιορτάσουμε το γεγονός της Ανάστασης, ακούγοντας το έργο «Η ιστορία της Ανάστασης του Ιησού Χριστού» του Γερμανού συνθέτη Heinrich Schutz.
Την Κυριακή του Πάσχα στις 07:00, ο Γιώργος Ντόβολος παρουσιάζει ύμνους αναστάσιμους σε πολυφωνική και μονοφωνική μελοποίηση και στις 09:00 η Άννα Σακαλή αφηγείται αποσπάσματα από το έργο του Κωστή Παλαμά «Γυναίκες του Ευαγγελίου», ενώ στις 10:00 η Αλεξάνδρα Γιαλίνη επιλέγει στιγμές από συναυλίες θρησκευτικής μουσικής που έγιναν σε αίθουσες της Ευρώπης για τη γιορτινή ημέρα. Στις 16:00 ο Γιάννης Ευσταθιάδης παρουσιάζει αποσπάσματα από έργα λατρευτικής μουσικής που σκιαγραφούν τη Μεγάλη Εβδομάδα με κατάληξη το αναστάσιμο «Ορατόριο του Πάσχα» του Βach και την «Πανηγυρική Λειτουργία» του Berlioz. Στις 20:00, ο Γιάννης Φίλιας παρουσιάζει αποσπάσματα από τη δεύτερη και την τρίτη πράξη της όπερας «Parsifal» του Richard Wagner, ενώ διαβάζονται αποσπάσματα από τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή στο πρωτότυπο και σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη.
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το Πάσχα των Ελλήνων συναντά το ελληνικό τραγούδι από Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Παρασκευή στην αγγλόφωνη εκπομπή «Greek music express» (14:00 – 15:00 ώρα Ελλάδας) με τον Ηρακλή Οικονόμου με πέντε μουσικά έργα Ελλήνων συνθετών εμπνευσμένα από τα Θεία Πάθη. Τη Μ. Παρασκευή, ο Θανάσης Χούπης αναδεικνύει τον ρόλο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (12:00 – 14:00 ώρα Ελλάδας), ενώ ο Πέτρος Δίπλας και ο Δημήτρης Κοντογιάννης συνομιλούν με Έλληνες του κόσμου (16:00 – 17:00 ώρα Ελλάδας). Στην εκπομπή «Της Ψυχής μου το Χώμα» ο Άγγελος Σταθόπουλος (17:00 – 18:00 ώρα Ελλάδας) κάνει ένα οδοιπορικό στα τραγούδια της απώλειας και του αποχωρισμού, παρουσιάζοντας το ηπειρώτικο μοιρολόι με τα μάτια των ξένων (Το Β΄ μέρος θα μεταδοθεί το Μ. Σάββατο, στις 20:00 – 21:00 ώρα Ελλάδας). Τέλος, η Νικόλ Λιακοσταύρου στην εκπομπή «Μικρή θαλασσινή» μάς ξεναγεί στους Κήπους της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στον συμβολισμό τους (18:00 – 19:00 ώρα Ελλάδας) και στο «Ανέσπερο φως» παρουσιάζεται μία δίωρη μουσικοποιητική συνάντηση από το Στούντιο Ε’ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπου ο λυράρης και τσελίστας Γιώργος Καλούδης αυτοσχεδιάζει και ο Πανταζής Τσάρας διαβάζει αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου (02:00 – 04:00 ώρα Ελλάδας).
Το Μεγάλο Σάββατο, ο Θέμης Ροδαμίτης κάνει ένα ταξίδι στις πόλεις της Αμερικής και τη μουσική κληρονομιά των Ελλήνων μεταναστών παρέα με τον Γιώργο Μακρή από το μουσικό σχήμα «Παραπεταμένοι», και την ηθοποιό και ερμηνεύτρια Κερασία Σαμαρά (12:00 – 14:00 ώρα Ελλάδας). Ο Αντώνης Καραγιαννάκης συνομιλεί με Έλληνες ναυτικούς (17:00 – 19:00 ώρα Ελλάδας) και η Νικόλ Λιακοσταύρου διαβάζει αποσπάσματα από το διήγημα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Σύμφωνο φιλίας», που έγραψε ο μεγάλος παραμυθάς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα (19:00 – 20:00 ώρα Ελλάδας).
Την Κυριακή του Πάσχα, η Μαρία Κουτσιμπύρη (06:00 – 08:00 ώρα Ελλάδας) ενώνει μέσα από την παραδοσιακή μουσική και τις προσωπικές αφηγήσεις τους Έλληνες όλου του κόσμου. Ο Θωμάς Σίδερης φιλοξενεί στο στούντιο τους Χρήστο Τσιαμούλη, Σοφία Παπάζογλου, Κατερίνα Παπαδοπούλου και το μουσικό σχήμα POLIS Ensemble (08:00 – 10:00 ώρα Ελλάδας). Ο Θέμης Ροδαμίτης αφιερώνει την εκπομπή «Η δική μας πόλη» στη Σμύρνη και στον Πειραιά, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του λαϊκού μας τραγουδιού, με καλεσμένο στο στούντιο τον Μπάμπη Τσέρτο (12:00 – 14:00 ώρα Ελλάδας). Η Έλενα Φαληρέα επιλέγει και παρουσιάζει «ζωντανά» τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια σε ένα δίωρο πασχαλινό γλέντι (14:00 – 16:00 ώρα Ελλάδας).