Πάσχα με τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Πάσχα με τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Πάσχα με τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Με εορταστικές εκπομπές, τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ γιορτάζουν την Ανάσταση και το Πάσχα, προσκαλώντας τους ακροατές τους σε μια μεγάλη ραδιοφωνική γιορτή. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα από το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου έως και την Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου 2023, διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91.6 & 105.8

Το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2023 θα μεταδοθούν από τις συχνότητες του Πρώτου Προγράμματος, στις 08:00, η Ακολουθία του Εσπερινού και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στις 23:00, η Ακολουθία της Αναστάσεως.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7

Το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου και ανήμερα του Πάσχα 16 Απριλίου 2023, στις 13:00, μαζί με τη Δήμητρα Κόχιλα, μοιραζόμαστε παραδοσιακές μουσικές και δημοτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Το βράδυ της Ανάστασης, στις 22:00, ο Πανταζής Τσάρας, στην εκπομπή «Καινά Δαιμόνια», επιμελήθηκε και παρουσιάζει μια μουσική και ποιητική συνάντηση με αναστάσιμη διάθεση. Ένα μουσικό ταξίδι όπου οι ήχοι συναντούν τον αναστάσιμο ποιητικό λόγο του Οδυσσέα Ελύτη, του Διονυσίου Σολωμού, του Κώστα Βάρναλη και όχι μόνο.

Ανήμερα του Πάσχα, στις 14:00, ακούμε τη ζωντανή ηχογράφηση στο studio E της Ραδιοφωνίας από τον κύκλο «Η παράδοση μας σήμερα», με ζωντανές καταγραφές παραδοσιακής μουσικής. Μία μουσική ομάδα στήνει, αυτή τη φορά, πασχαλινό γλέντι και «σέρνει» τον χορό με μουσικές και τραγούδια από όλη την Ελλάδα και με πολλές αναμνήσεις από το παραδοσιακό Πάσχα στο χωριό, μαζί με τους: Κωνσταντίνο Κοπανιτσάνο (κλαρίνο, νταρμπούκα Ηπείρου, ντέφι, νταούλι), Πέτρο Ανδρουτσόπουλο (λαούτο, φωνή), Κλέαρχο Κορκόβελο (κύμβαλο φωνή), Σοφία Κάκκου (κρουστά).
Παρουσίαση-παραγωγή: Δήμητρα Κόχιλα, ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος.

Την Κυριακή του Πάσχα, στις 22:00, η Μαριάννα Κορομηλά, ιστορικός, ξεναγός, ραδιοφωνικός παραγωγός στην ΕΡΤ επί 31 χρόνια, είναι καλεσμένη στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια». Συζητάει με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το Βυζάντιο και την εποχή των Παλαιολόγων, με αφορμή το βιβλίο της «Η Μαρία των Μογγόλων», από την σειρά «Η κουζίνα του ιστορικού». Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία του Ελληνισμού.

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9 & 95.6
Μεγάλο Σάββατο 15/04/2023

08:00-09:00: Στο πλαίσιο της εκπομπής «Στη μαγεία του πρωινού» και του κύκλου «Οι μεγάλοι αρχιμουσικοί», ο Θεόδωρος Λούστας εγκαινιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Αμερικανό μαέστρο, πιανίστα και συνθέτη, Leonard Bernstein, με τη Συμφωνία αρ. 2, γνωστή με την επωνυμία «Της Αναστάσεως», του Gustav Mahler.

9:00-10:00: Η Άννα Σακαλή παρουσιάζει μουσικά έργα που εκφράζουν «Το πέρασμα από τον θάνατο στην αθανασία». Ψαλμοί, μοτέτα, θρησκευτικά έργα των Συτς, Μπαχ, Σεζάρ Φρανκ και Αρβο Παρτ.

10:00-11:00: Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη παρουσιάζει το σύνολο Ensemble Tourbillon στις επτά καντάτες που αποτελούν τον κύκλο Membra Jesu nostri, ενός έργου που συνέθεσε ο Dietrich Buxtehude και θεωρείται ως το πρώτο λουθηρανικό ορατόριο.

11:00-12:00: Η Τζουλιέτα Καρόρη παρουσιάζει το Ορατόριο της Καλλιόπης Τσουπάκη «Πάθη Κατά Λουκάν» (3ο μέρος, Πάθος).

15:00-16:00: Μετά την πρώτη Ανάσταση, ο Νίκος Κανελλόπουλος, στην εκπομπή «Κλασικά και… άλλα», παρουσιάζει ένα ποικίλο πρόγραμμα με μουσική από το 1738 (Χαίντελ) μέχρι και το 2020 (Leshnoff) και για φινάλε, τη σουίτα από τον «Βιολιστή στη Στέγη».

17:00-18:00: Η Κάτια Καλλιτσουνάκη μεταδίδει το έργο του Karl Jenkins, «Cantata Memoria». Έργο για μπασοβαρύτονο, σοπράνο μικτή χορωδία, παιδική χορωδία και ορχήστρα δωματίου με 5 σολίστ, σε λιμπρέτο της Ουαλής ποιήτριας Mererid Hopwood.

18:30-19:00: Η Μαρία Χατζάρα ξετυλίγει το πέρασμα «Από το Σκοτάδι στο Φως», που συντελείται από τη Μεγάλη Παρασκευή στην Κυριακή του Πάσχα, μέσα από το βυζαντινό μέλος, τη νεοελληνική ποίηση, το παραδοσιακό και λαϊκό τραγούδι, αλλά και τη σύγχρονη μουσική εμπνευσμένη από το Θείο Πάθος.

21:00-23:00: Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μάς περιμένει μία διαφορετική «Ανάσταση». Το ομώνυμο κλασικό αριστούργημα του Τολστόι («Воскресеніе») σε μορφή τετράπρακτης όπερας, μελοποιημένο από τον μαθητή του Puccini, Franco Alfano, με τον τίτλο Risurrezione θα μεταδώσει ο Γιάννης Φίλιας.

23:00-24:00: Στις «Στιγμές πριν την Ανάσταση», η Αλεξάνδρα Γιαλίνη, μεταδίδει το έργο «The Light» του Philip Glass, το πρώτο κομμάτι που έγραψε o συνθέτης για συμφωνική ορχήστρα, καθώς και την Έβδομη Συμφωνία του Einojuhani Rautavaara, με τίτλο «Άγγελος Φωτός», το αποκορύφωμα των εμπνευσμένων από τους αγγέλους, έργων του. Την BBC Concert Orchestra διευθύνει η Anna-Maria Helsing.

Κυριακή του Πάσχα 16/04/2023

09:00-10:00: H Άννα Σακαλή μάς καλεί να γιορτάσουμε την Ανάσταση με τη μουσική αφήγηση δύο διηγημάτων που αναφέρονται στα παιδιά: «Ο Χριστός και τα παιδιά» της Πηνελόπης Δέλτα και «Το Πάσχα της γιαγιάς» της Αιμιλίας Πετράκη.

10:00-12:00: Στην «Εορτή των Εορτών»,το Πάσχα, η Αλεξάνδρα Γιαλίνη παρουσιάζει τη μελοποίηση του γνωστού δοξαστικού ύμνου της καθολικής εκκλησίας «Te Deum» («Σε Δοξάζουμε, Κύριε»), από τους συνθέτες Marc-Antoine Charpentier, Henry Desmarets, Arvo Pärt και Anton Bruckner, με τη Χορωδία και Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας που διευθύνει ο Vasily Petrenko.

15:00-16:00: Γιορταστική και ιδιαίτερη είναι η εκπομπή «Κλασικά… και άλλα». Ειδικά για την Κυριακή του Πάσχα, ο Νίκος Κανελλόπουλος παρουσιάζει περισσότερα από τα «άλλα» θέματα της εκπομπής, τα οποία περιλαμβάνουν ναπολιτάνικες καντσονέτες, θαρθουέλα, μπαλέτο, κινηματογράφο, κουβανέζικη μουσική, έως και classic rock.

KOSMOS 93.6
Μεγάλο Σάββατο 15/04/2023

14:00-16:00: Ο Γιάννης Στεφανάκος, στο «Ζουρ Φιξ», περιμένοντας την Ανάσταση, κινείται μεταξύ κατάνυξης και αγαλλίασης, με spiritual jazz, θρησκευτικούς ύμνους από όλο τον κόσμο, jazz λειτουργίες και gospel funk.

Κυριακή του Πάσχα 16/04/2023

00:00-01:00: Μία απολαυστική συναυλία θα μεταδώσει το Kosmos, σε αποκλειστική συνεργασία με το δίκτυο της EBU. Ο σπουδαίος πιανίστας της jazz Monty Alexander, συνεργάτης μεταξύ άλλων του Dizzy Gillespie, του Benny Golson και του Jimmy Griffin, σε μία συναυλία που έδωσε τον Ιούλιο του 2022 στην Αυστρία. Με κύριο όχημα το ακουστικό πιάνο, ο Monty Alexander είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους δεξιοτέχνες πιανίστες της γενιάς του και οι συναυλίες του είναι πάντα ένα χαρούμενο μουσικό event όπου η jazz, η calypso και η reggae ενώνονται σε σώμα ένα.
Επιμέλεια και παρουσίαση: Γιάννης Δημητριάδης.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Μεγάλο Σάββατο 15/04/2023

11:00-12:00: Η Μίνα Ράλλη υποδέχεται στην εκπομπή «Τα πρόσωπα της εβδομάδας» τον πατέρα Ιωάννη Νικολίτση. O πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας και υποδιευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, μάς μεταφέρει την εικόνα από τις προετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα των Ελλήνων της Αυστρίας και στέλνει το δικό του μήνυμα για την Ανάσταση του Χριστού.

12:00-13:00: Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων είναι καλεσμένος στην εκπομπή του Θέμη Ροδαμίτη «Η δική μας πόλη». Ο γνωστός τραγουδοποιός αφηγείται ιστορίες από το κλίμα των ημερών και παίζει ζωντανά στο στούντιο ανέκδοτα τραγούδια του σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.

13:00-15:00: Έλληνες ναυτικοί στέλνουν τις ευχές τους από τις θάλασσες του κόσμου και θυμούνται αναστάσιμες ημέρες εν πλω, στη δίωρη εκπομπή «Καλές θάλασσες» με τον Αντώνη Καραγιαννάκη.

17:00-19:00: Στην εκπομπή του Αλέξη Κώστα, «Φωνές και μουσικές», η Σοφία Κιοσκέρογλου θα ερμηνεύσει με τη συνοδεία λαούτου, τραγούδια από τη δημοτική μας παράδοση για την Ανάσταση.

Κυριακή του Πάσχα 16/04/2023

08:00-10:00: Ένα δίωρο πασχαλινό γλέντι με τον Θανάση Πολυκανδριώτη και μία πολυμελή ορχήστρα έχει ετοιμάσει ο Αντώνης Καραγιαννάκης, στην εκπομπή «Καλές θάλασσες».

10:00-11:00: «Ανάσταση στην Κύπρο» θα κάνουν οι ακροατές της «Φωνής της Ελλάδας», με μια ειδική εκπομπή που παρουσιάζει ο Θανάσης Χούπης.

13:00-15:00: Η εκπομπή «Η δική μας πόλη», με τον Θέμη Ροδαμίτη, θα μεταδώσει μία συναυλία με τραγούδια του γλεντιού, από τη Σμύρνη, την Πόλη, το Αιγαίο, την Ήπειρο και την ελληνική παράδοση, τα οποία το συγκρότημα Εϊβαλά παίζει ζωντανά στο Στούντιο Β’ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

17:00-19:00: Η εκπομπή «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό», με τον Γιάννη Παπουτσάκη, κινείται σε εοορταστικούς, πασχαλιάτικους ρυθμούς με τραγούδια της παλιάς Αθήνας, αρχοντορεμπέτικα και λαϊκά, από μεγάλες φωνές, όπως: Γούναρης, Βέμπο, Μάγια Μελάγια, Μαρούδας, Καζαντζίδης, Πόλυ Πάνου, Λίντα-Χιώτης, Μενιδιάτης, Περπινιάδης, Χρυσάφη, Λύδια, Γαβαλάς, Γκρέι, Αγγελόπουλος κ.ά

19:00-21:00: Το πασχαλινό γλέντι συνεχίζεται με δημοτικά και λαϊκά τραγούδια στην εκπομπή «Το καφενείο της Φωνής», με τον Άγγελο Σταθόπουλο.

Δευτέρα του Πάσχα 17/04/2023

08:00-10:00: Ο μουσικός και τραγουδοποιός Γιάννης Νικολάου θα ερμηνεύσει τραγούδια για τη θάλασσα και τους ναυτικούς, στην εκπομπή «Καλές θάλασσες», με τον Αντώνη Καραγιαννάκη.

10:00-12:00: Στην εκπομπή «Πάρε τον χρόνο σου», ο Προκόπης Αγγελόπουλος θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και θα μεταφέρει το εορταστικό κλίμα, τα ήθη και τα έθιμα, από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.

12:00-13:00: Έλληνες από διάφορες γωνιές της γης, θα συμμετέχουν στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές», με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, μεταφέροντας τη γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών.

13:00-14:00: Η εκπομπή του Θανάση Χούπη, «Έλληνες παντού», θα μεταφέρει αναστάσιμες ευχές από τον ορθόδοξο ελληνισμό της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας.

15:00-16:00: «Πάσχα στην Ικαρία» με τον σολίστ βιολιού Νίκο Φάκαρο και την ορχήστρα Musicaroi, θα κάνουν οι ακροατές της «Φωνής της Ελλάδας» στην εκπομπή «Τα ξωτικά της παράδοσης», με τη Μαρία Κουτσιμπύρη.

19:00-20:00: Στην εκπομπή «Της ψυχής μου το χώμα», ο Άγγελος Σταθόπουλος, προσκαλεί τους ακροατές σε ένα ρεμπέτικο γλέντι.

20:00-22:00: Ο Θέμης Ροδαμίτης, στην εκπομπή «Η δική μας πόλη», έχει ετοιμάσει γιορτινό πρόγραμμα, με γνωστά τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως των Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Άκη Πάνου, Γιώργου Ζαμπέτα, Απόστολου Καλδάρα κ.α., καθώς και λαϊκό πρόγραμμα, με την ερμηνεύτρια Μαρία Φασουλάκη.

Τρίτη του Πάσχα 18/04/2023

15:00-16:00: Συναυλία από το στούντιο Ε’ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με τον Σάββα Σιάτρα σε τραγούδια και μουσικές του γάμου, θα μεταδοθεί στο πλαίσιο της εκπομπής «Τα ξωτικά της παράδοσης», με τη Μαρία Κουτσιμπύρη.

ΕΡΑΣΠΟΡ 101.8
Μεγάλο Σάββατο 15/04/2023

00:30-02:30: Ο Θωμάς Σίδερης ετοίμασε ένα μουσικό οδοιπορικό στα λαϊκά κέντρα των δεκαετιών 1950 και 1960, με τίτλο «Όταν στα κέντρα σε πηγαίνω». Πρόκειται για μία ιστορία που ξετυλίγεται στην προσφυγική Κοκκινιά, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Μαζί του, η μουσικός παραγωγός της ΕΡΤ, Έλενα Φαληρέα.

Βασικοί ήρωες αυτού του μουσικού ταξιδιού, είναι δύο πρόσφυγες: Η Ευτυχία από το Μελί, μοδίστρα στο επάγγελμα και ο Αντρέας από το Καραμπουρνού, οργανοποιός πάππου προς πάππον. Η Ευτυχία και ο Αντρέας μένουν στα προσφυγικά της Κοκκινιάς και, συγκεκριμένα, στον συνοικισμό «Γερμανικά». Παντρεύτηκαν το 1946 και απέκτησαν τρία παιδιά: την Κικίτσα, τον Πανάγο και τον Σταυρή. Το βράδυ της Ανάστασης του 1952, ο Αντρέας παίρνει την Ευτυχία και πάνε να διασκεδάσουν στην «Τριάνα του Χειλά».

Από εκεί ξεκινά και το μουσικό ταξίδι για τους ακροατές. Λαϊκά πάλκα και τραγουδιστές, χώροι και άνθρωποι: το «Ροσινιόλ», το μαγαζί του «Τζίμη του Χοντρού», τα «Δειλινά», το «Φαληρικόν», η «Μαντουμπάλα», τα «Ξημερώματα», η «Φραγκοσυριανή», το «Χάραμα» και, φυσικά, ο Μαρίκα Νίνου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Κυριακή του Πάσχα 16/04/2023

22:00-24:00: Με καλεσμένη την τραγουδίστρια Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Θωμάς Σίδερης ετοίμασε ένα μουσικό αφιέρωμα στη δεκαετία του ’80. Τα τραγούδια που ακούστηκαν εκείνη τη δεκαετία, οι επανεκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, τα ρεμπετάδικα και οι δισκογραφικές παραγωγές της περιόδου, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία ξετυλίγεται μια ολόκληρη εποχή, λίγα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση. Η Πίτσα Παπαδοπούλου μιλάει για το ξεκίνημά της στο τραγούδι, αλλά και για την αμέριστη στήριξη που είχε από τον Τάσο Φαληρέα, έναν σπουδαίο παραγωγό εκείνης της περιόδου. Στα μικρόφωνα της εκπομπής, ο Θωμάς Σίδερης και η Έλενα Φαληρέα.

Δευτέρα του Πάσχα 17/04/2023

22:00-24:00: Στο πλαίσιο των εκπομπών «Έλα απόψε στου Θωμά», θα μεταδοθεί το επεισόδιο με τίτλο «Ένα καράβι στο λιμάνι». Έναν αιώνα μετά τη Συμφωνία της Λωζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών, ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της προσφυγικής εγκατάστασης στον Πειραιά.

Οι πρώτοι πρόσφυγες θα φτάσουν με τα πλοία στον Πειραιά πριν τη δεκαετία του 1920. Το μεγαλύτερο μέρος όμως θα έρθει μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Πειραιάς θα γίνει τότε, όπως και τώρα, το μεγαλύτερο λιμάνι υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα.

Στο επεισόδιο, οι ακροατές παρακολουθούν την εγκατάσταση των προσφύγων, αρχικά στα παραπήγματα και στη συνέχεια στις προσφυγικές κατοικίες στην περιφέρεια του Πειραιά. Ένα οδοιπορικό, φόρος τιμής στην προσφυγική μνήμη, μέσα από τα τραγούδια και τις μουσικές που ταξίδεψαν και εκείνα από τους μακρινούς δρόμους της ανατολής, μέχρι τον Πειραιά.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης