ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ – Τα παιδιά των Καλαβρύτων θυμούνται | Σάββατο...

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ – Τα παιδιά των Καλαβρύτων θυμούνται | Σάββατο 11.12.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
Τα παιδιά των Καλαβρύτων θυμούνται
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, στις 13:00

Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά τη Σφαγή στα Καλάβρυτα στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα πλέον ειδεχθέστερα εγκλήματα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Πρώτο Πρόγραμμα επιστρέφει στον τόπο της εκτέλεσης και παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το χρονικό της Σφαγής μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες παιδιών της περιόδου εκείνης. Τα παιδιά αυτά είδαν να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους η ανείπωτη φρίκη όταν αποκαλύφθηκαν οι σωροί των εκτελεσμένων στον λόφο του Καπή.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, από τις 13:00 έως τις 14:00. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης συνομιλεί από τον  τόπο της εκτέλεσης με τους επιζώντες Ειρήνη Λεχουρίτη, τότε κορίτσι 4 χρόνων, τον Νικόλαο Κολιόπουλο, τότε αγόρι 11 χρόνων και τον Γεώργιο Δημόπουλο, τότε αγόρι 14 χρόνων. Στο ίδιο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται και η ενότητα «Οι γυναίκες των Καλαβρύτων» όπου μητέρες, σύζυγοι και θυγατέρες μιλούν για τους εκτελεσμένους συγγενείς τους.

Στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος ο ιστορικός Γρηγόρης Κόντος. Αποσπάσματα από προφορικές μαρτυρίες επιζώντων διαβάζουν οι σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του δήμου Αγίας Βαρβάρας Χρήστος Μούσλλι και Εύα Ρούσσου.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης