ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον κόσμο» |...

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον κόσμο» | Σαββατοκύριακο 11 & 12.12.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον κόσμο» 

Σημαντικά θέματα και καλεσμένους φιλοξενεί ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος στην εκπομπή του «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον κόσμο», που μεταδίδεται το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Δεκεμβρίου 2021, στις 12 το μεσημέρι, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 12:00-1300

Η εκπομπή θα εξετάσει (πρώτη ενότητα)  το οικονομικό πρόγραμμα που προτίθεται να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και τις πολιτικές που αναμένεται να προωθήσει σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά, δημοσιονομικά και νομισματικά ζητήματα της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Καλεσμένος είναι ο Αλέξανδρος Κρητικός, Διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου και Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ. 

Ο απολογισμός της πρόσφατης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, καθώς και η ανάλυση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση λόγω της ουκρανικής κρίσης και των υπολοίπων διαφορών, μετά και την τηλεδιάσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν με τον Ρώσο πρόεδρο, θα απασχολήσουν τη δεύτερη ενότητα. Προσκεκλημένος είναι ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Πρόεδρος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και  Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 12:00-13:00 

Η αλυσίδα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και τα συμπεράσματα που εξάγονται από την μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως είναι τα θέματα της πρώτης ενότητας  της εκπομπής. Καλεσμένος είναι ο Στυλιανός Αντωναράκης, ομότιμος καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών και πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ανθρωπίνου Γονιδιώματος (HUGO).  

Το πρόγραμμα για την άσκηση της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ το Α΄ εξάμηνο του 2022, το οποίο ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν, αλλά και οι ανατροπές που σημειώνονται με τις υποψηφιότητες για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη άνοιξη θα αναλυθούν στη δεύτερη ενότητα της εκπομπής. Συμμετέχει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι Θωμαΐς Παπαϊωάννου.  

Σύνταξη-Παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος 

Σημείωση Η εκπομπή μετά τη μετάδοση της αναρτάται στο webradio.ert.gr/proto για ακρόαση ως podcasting και τα θέματά της εμφανίζονται στο ενημερωτικό site της ΕΡΤ, ertnews.gr