Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το συμφωνικό έργο «Μακρυγιάννης» από την Ορχήστρα Σύγχρονης...

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το συμφωνικό έργο «Μακρυγιάννης» από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ | Πέμπτη 25.03.2021

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το συμφωνικό έργο «Μακρυγιάννης» από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Φωνή της Ελλάδας – Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, 17:00

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ερμηνεύει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο «Μακρυγιάννης» της Πηγής Λυκούδη, βασισμένο εξ ολοκλήρου στη μελοποίηση του ομώνυμου ποιήματος του Άγγελου Σικελιανού. Η ραδιοφωνική συναυλία θα μεταδοθεί από τη Φωνή της Ελλάδας, την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στις 17:00.

Η ιδέα για τη δημιουργία του νέου συμφωνικού έργου άρχισε να διαμορφώνεται όταν ήρθε στα χέρια της συνθέτριας ένα χειρόγραφο ανάτυπο από το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Μακρυγιάννης».

Η μουσική προσέγγιση έγινε με απόλυτο σεβασμό και θαυμασμό στις δύο αυτές προσωπικότητες, που κοσμούν τη διαδρομή της ελληνικής Ιστορίας.

Η συνθέτρια Πηγή Λυκούδη και ο αφηγητής του έργου, Γρηγόρης Βαλτινός

Ο Μακρυγιάννης χαρακτηρίζεται από τη συνετή παρουσία του κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα αλλά και αργότερα. Είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία από το 1820 και πρωτοστάτησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 για την καθιέρωση Συντάγματος. Ο Άγγελος Σικελιανός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, του οποίου το έργο διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.

Ο τραγουδιστής Σπύρος Κλείσσας

Η συνθετική προσέγγιση του «Μακρυγιάννη» της Πηγής Λυκούδη είναι μία συρραφή ορχηστρικής μουσικής, απαγγελίας, και τραγουδιού. Το έργο αρχίζει με μια εισαγωγή στην οποία εμπεριέχεται μουσικά η αίσθηση που έχει η συνθέτρια για το ποίημα του Σικελιανού. Έχουν δημιουργηθεί εννέα τραγούδια και μία επωδός, η οποία λειτουργεί ως ρεφρέν του έργου. Η απαγγελία λειτουργεί ως υπογράμμιση των στίχων που καθορίζουν το έργο, οι οποίοι στη συνέχεια επαναλαμβάνονται ως τραγούδι. Τα τμήματα ορχηστρικής μουσικής δίνουν έμφαση στις συγκλονιστικές εικόνες του ποιήματος με περιγραφικό τρόπο.

Σύνθεση: Πηγή Λυκούδη

Ενορχήστρωση: Πηγή Λυκούδη – Χρήστος Τρεσίντσης

Αφηγητής: Γρηγόρης Βαλτινός

Τραγούδι: Σπύρος Κλείσσας

Ηχογράφηση: Μιχάλης Συγλέτος, Διονύσης Λυμπέρης

Μουσική Σύμβουλος: Χριστίνα Σιώρου

Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Δραμουντάνης, Σωτηρία Σβόλη

Μουσική Διεύθυνση Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής: Γιώργος Αραβίδης

Info

Ραδιοφωνική συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στη Φωνή της Ελλάδας

«Μακρυγιάννης» της Πηγής Λυκούδη

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, στις 17:00

Πώς μπορείτε να ακούτε τη Φωνή της Ελλάδας:

ΕΡΤ WebRadio: https://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Facebook: https://www.facebook.com/voiceofgreece.ert

Συχνότητες στα βραχέα:

9420 ΚΗΖ για Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

11645 KHZ για Κεντρική και Νότια Αφρική

9935 KHZ για Ευρώπη και Κεντρική Αμερική