Συμμετοχή της ΕΡΤ στο πρόγραμμα «RadioAgora» για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής 28-29.11.2019

Συμμετοχή της ΕΡΤ στο πρόγραμμα «RadioAgora» για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής 28-29.11.2019

Συμμετοχή της ΕΡΤ

στο πρόγραμμα «RadioAgora»

για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής

Η ΕΡΤ συμμετέχει στο καινοτόμο ετήσιο πρόγραμμα δράσης “RadioAgora” – «Ελλάδα 2030: Ο ρόλος, οι κοινωνικές-οικονομικές προεκτάσεις και οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής» το οποίο υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του χρηματοδοτικού Προγράμματος για την Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη και την Περιφερειακή Πολιτική.

Στόχος του προγράμματος είναι να προωθηθεί η κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζει η πολιτική συνοχής στην υποστήριξη όλων των περιφερειών της ΕΕ, να ενισχυθεί η ενημέρωση σχετικά με τα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα και την επίδρασή τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες,  να ενθαρρυνθεί ο ανοικτός διάλογος και η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την πολιτική συνοχής και να δοθεί ώθηση στη συμμετοχή των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην πολιτική συνοχής και τον καθορισμό προτεραιοτήτων για το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, η ΕΡΤ διοργανώνει τέσσερις ειδικές δημοσιογραφικές ραδιοφωνικές εκπομπές (RadioEvents) που θα καλύπτουν τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου

  • Διαρροή ταλέντων και εσωτερική μετανάστευση: ο ρόλος, οι προκλήσεις και τα αποτελέσματα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Συνοχής (10:30-13:30).
  • Η στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: ο ρόλος, οι προκλήσεις και τα αποτελέσματα για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Συνοχής για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Συνοχής (14:00- 17:00).

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου

  • Απασχόληση και οικονομικές προοπτικές σε κάθε χώρα: ο ρόλος, οι προκλήσεις και τα αποτελέσματα για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Συνοχής (10:30-13:30).
  • Ευρωπαϊκές περιφέρειες: πώς θα ενισχυθεί η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή: ο ρόλος, οι προκλήσεις και τα αποτελέσματα για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Συνοχής (14:00- 17:00).

Σε κάθε εκπομπή θα γίνεται εισαγωγή από τον δημοσιογράφο-συντονιστή της θεματικής, ενώ στη συνέχεια τρεις εκπρόσωποι προγραμμάτων που υλοποιούνται με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Περιφερειακής Συνοχής θα μιλούν για τις Καλές Πρακτικές (RadioExperience) και τα αποτελέσματά τους στην τοπική κοινωνία.

Αμέσως μετά θα ακολουθεί συζήτηση (RadioDebate) μεταξύ τριών ειδικών εμπειρογνωμόνων για το παρόν και το μέλλον της πολιτικής συνοχής, της στρατηγικής απορρόφησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και της αναγκαιότητας ενημέρωσης των πολιτών για αυτά τα προγράμματα.

Η εκπομπή θα ολοκληρώνεται με ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες (CitizensAgora), οι οποίο θα συνομιλούν με τους ειδικούς για αυτές τις θεματικές σε μία πρώτη απόπειρα δημόσιου προβληματισμού και ενημέρωσης.

Οι ειδικές ραδιοφωνικές εκπομπές θα φιλοξενηθούν στην Αίθουσα ΕΡΜΗΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ακαδημίας 7, 6ος όροφος.

Θα υπάρξει μετάφραση για τους ομιλητές και διερμηνεία στην Αγγλική γλώσσα. Το διήμερο θα μεταδοθεί σε livestreaming και θα μαγνητοσκοπηθεί από την ΕΡΤ.

Τη διοργάνωση της διημερίδας έχει αναλάβει το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ και συγκεκριμένα η Ειρήνη Γιανναρά (συντονίστρια του προγράμματος), η Ιωάννα Νιαώτη (δημοσιογράφος – συντονίστρια) και η Κωνσταντίνα Γιαννούτσου (διαχειρίστρια Οικονομικών). Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη, σκηνοθεσία: Ευγενία Γιαννακοπούλου.

Η ΕΡΤ είναι ο πρώτος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στην Ελλάδα που σχεδιάζει, υλοποιεί και προωθεί το εγχείρημα του Δημόσιου Διαλόγου πάνω σε θέματα που αφορούν στην πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη θέση της χώρας σε αυτή, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες πολιτικές σε Ιταλία και Ισπανία.

Πέραν της ΕΡΤ, στο πρόγραμμα συμμετέχουν το ιταλικό κοινοτικό ραδιόφωνο Radio Popolare και ο ισπανικός Δημοτικός Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας της Ανδαλουσίας EMARTv. Την επιστημονική εποπτεία του προγράμματος έχει αναλάβει το CEPS –  Center for European Policy Studies στις Βρυξέλλες.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξη μέτρων ενημέρωσης σχετικά με την πολιτική συνοχής της ΕΕ» (“Supporting information measures on EU cohesion policy”).

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση εδώ και το πλήρες πρόγραμμα της διημερίδας εδώ.