Το Kosmos συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη...

Το Kosmos συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας | Σάββατο 02.12.2023

Το Kosmos συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις
για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, ενταγμένο στον κατάλογο επετείων της UNESCO για το 2023.

Οι κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας θα έχουν τη δυνατότητα να γιορτάσουν μέσα από δράσεις που προσφέρει το Μουσείο Μαρία Κάλλας, με ελεύθερη είσοδο όλη την ημέρα. Οι δράσεις κορυφώνονται με ένα 50’s-60’s celebration street event στην οδό Πετράκη (στην πίσω πλευρά του Μουσείου Μαρία Κάλλας) όπου το Kosmos 93,6 και οι «Kosmopolitans» της πρωινής ζώνης, Λεωνίδας Αντωνόπουλος και Γιάννης Δημητριάδης, επιλέγουν τη μουσική και δημιουργούν ένα μοναδικό κλίμα που θα αναβιώνει τον ήχο και τις επιτυχίες της εποχής που η Μαρία Κάλλας μεσουρανούσε και σφράγισε με την φωνή και την παρουσία της: τα χρόνια του ’50 και του ’60. Ένα διαφορετικό DJ set με πολλές εκπλήξεις αλλά και αναπάντεχες παρουσίες. Την ίδια στιγμή στο Μουσείο Μαρία Κάλλας θα σερβίρονται κοκτέιλ εμπνευσμένα από το αγαπημένο της ποτό.

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας Δήμου Αθηναίων θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες από τις 10 το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με ελεύθερη είσοδο, αλλά είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης μέσω more. Παράλληλα, προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δράσεις για οικογένειες με παιδιά 5-12 ετών, ξεναγήσεις στα αγγλικά αλλά και θεματικές ξεναγήσεις από τα μέλη της επιστημονικής του ομάδας.

Αναλυτικό πρόγραμμα

12:00-13:00 & 13:00-14:00 «Στο ατελιέ του μουσείου» (GR)
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
Πόσα διαφορετικά κοστούμια της μεγάλης σοπράνο της όπερας μπορεί να υπάρχουν στη συλλογή του μουσείου; Που μπορεί να κρύβεται ο αγαπημένος της καθρέφτης; Τι εννοείς υπάρχουν τραπουλόχαρτα με τη Μαρία Κάλλας; Εμπνεόμαστε από τα εκθέματα του μουσείου, ανακαλύπτουμε τη ζωή και την τέχνη της ντίβας της όπερας εξερευνώντας τα αντικείμενά της και μεταμορφωνόμαστε σε καλλιτέχνες με σκοπό να δημιουργήσουμε μια δική μας έκθεση για τη Μαρία Κάλλας.

12:00 & 18:00 Ξενάγηση στα αγγλικά (EN)
Το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου Μαρία Κάλλας θα πραγματοποιήσει δωρεάν ξενάγηση στα αγγλικά για όσους επισκέπτες θέλουν να μάθουν περισσότερα για την καριέρα και τη ζωή της Μαρίας Κάλλας.

Point of View: Θεματικές ξεναγήσεις (GR)

13:00, Δέσποινα Ανδριοπούλου, museum manager. Μέσα από μια περιήγηση στην έκθεση θα δοθεί έμφαση στη συλλογή και στις ερμηνείες των αντικειμένων που σχετίζονται με τις παραστατικές τέχνες.

15:00,  Ανδρομάχη Γκαζή, καθηγήτρια στο  Πάντειο Πανεπιστήμιο, μουσειολόγος/ μέλος της ομάδας έργου του Μουσείου Μαρία Κάλλας. Θα εξηγήσει το σκεπτικό, τους στόχους και τους βασικούς άξονες της μουσειολογικής μελέτης για το ΜΜΚ καθώς και τις προκλήσεις που θέτει η διαχείριση ενός μύθου στο περιβάλλον ενός σύγχρονου μουσείου

17:00, Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, αρχιτέκτων μουσειολόγος/μέλος της ομάδας έργου του Μουσείου Μαρία Κάλλας. Η σχεδιάστρια της μόνιμης έκθεσης του ΜΜΚ θα ξεναγήσει τους επισκέπτες μέσα από το πρίσμα της δικής της σχέσης με τη ντίβα, που χτίστηκε στο διάστημα 10 χρόνων ενασχόλησής της με το έργο, αποκαλύπτοντας μικρά μυστικά της έκθεσης και συζητώντας για τις πηγές έμπνευσής της.

19:00, Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, μουσικολόγος/διευθυντής του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής/ μέλος της ομάδας έργου του Μουσείου Μαρία Κάλλας. Η ξενάγηση θα δώσει βάρος στις ερμηνευτικές δυνατότητες της Μαρίας Κάλλας που, σε συνδυασμό με τις μελοδραματικές της ικανότητες, άλλαξαν τον κόσμο της όπερας για πάντα.

18:30-24:00, 50’s-60’s Celebration Street Event

Το Kosmos 93,6 και οι «Kosmopolitans» της πρωινής ζώνης, Λεωνίδας Αντωνόπουλος και Γιάννης Δημητριάδης, επιλέγουν την μουσική και δημιουργούν ένα μοναδικό κλίμα που αναβιώνει τον ήχο και τις επιτυχίες της εποχής που η Μαρία Κάλλας μεσουρανούσε και σφράγισε με την φωνή και την παρουσία της: τα χρόνια του ’50 και του ’60. Ένα διαφορετικό DJ set με πολλές εκπλήξεις αλλά και αναπάντεχες παρουσίες. Την ίδια στιγμή στο Μουσείο Μαρία Κάλλας θα σερβίρονται cocktails με Fernet Branca εμπνευσμένα από το αγαπημένο της ποτό.