Το «Μουσικό κουτί» του Γιάννη Σπανού στην ΕΡΤ1 – Καλεσμένοι οι Δημήτρης...

Το «Μουσικό κουτί» του Γιάννη Σπανού στην ΕΡΤ1 – Καλεσμένοι οι Δημήτρης Μπάσης, Μελίνα Ασλανίδου, Σοφία Μαγκαφά | Δείτε πρώτοι τέσσερα βίντεο | 14.12.2022

Το «Μουσικό κουτί» του Γιάννη Σπανού στην ΕΡΤ1
Καλεσμένοι οι Δημήτρης Μπάσης, Μελίνα Ασλανίδου, Σοφία Μαγκαφά
  Δείτε πρώτοι τέσσερα βίντεο 
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, στις 22:00
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ

Ένα… νέο κύμα δροσιάς και έρωτα έρχεται στο «Μουσικό κουτί» μέσα από τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού, ενός ξεχωριστού συνθέτη που τα τραγούδια του έχουν κερδίσει μόνιμη θέση στις καρδιές όλων μας. Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, στις 22:00, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται την αγαπημένη του ανιψιά, Σοφία Μαγκαφά και δυο σπουδαίους ερμηνευτές, τον Δημήτρη Μπάση και τη Μελίνα Ασλανίδου που αγαπούν ιδιαίτερα τα τραγούδια του.

Υπάρχουν ορισμένα πραγματικά μεγάλα τραγούδια που έχουν γραφτεί αρκετές δεκαετίες πριν, που ο χρόνος δεν κατάφερε να τα ξεθωριάσει, «Οδός Αριστοτέλους», «Η μαρκίζα», «Πες πως μ’ αντάμωσες», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι».

Ο Γιάννης Σπανός ήταν ένας συνθέτης κοσμοπολίτης, με έντονες επιρροές από το ευρωπαϊκό τραγούδι, αλλά και αυθεντικά λαϊκός. Στη μεγάλη του καλλιτεχνική διαδρομή που ξεκίνησε από το Παρίσι, συνεργάστηκε με κορυφαίους στιχουργούς και ερμηνευτές, μελοποίησε ποιητές στις περίφημες Ανθολογίες του, έγραψε μουσική για το σινεμά και το θέατρο και βέβαια ήταν ο πρωτεργάτης του ελληνικού Νέου Κύματος στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

«Επειδή σ’ αγαπώ». Δεν χρειάζεται συστάσεις. Στίχοι Λευτέρης Παπαδόπουλος, πρώτη εκτέλεση Μανώλης Μητσιάς. Στο μικρόφωνο ο Νίκος Πορτοκάλογλου, αλλά και οι καλεσμένοι της εκπομπής.
Δείτε το βίντεο στο σύνδεσμο: https://youtu.be/Zhf0N3usWPY

Η Σοφία Μαγκαφά μάς ταξιδεύει στο παρελθόν του αγαπημένου της θείου και μοιράζεται μαζί μας ιστορίες από τη ζωή του «Ήταν βαθιά ευγενικός, είχε μέσα του μια παιδικότητα και δεν του άρεσε η σοβαροφάνεια… Δεν τραγουδούσε ποτέ, του άρεσε μόνο να παίζει πιάνο…Πίστευε ότι τα τραγούδια του έχουν δύναμη και τον ένοιαζε να αισθάνεται ότι ο κόσμος τον αγαπάει, αυτό του αρκούσε».

«Έξοδος κινδύνου». Στίχοι Λίνα Νικολακοπούλου, πρώτη εκτέλεση Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Το ερμηνεύει η Ρένα Μόρφη.
Δείτε το βίντεο στο  σύνδεσμο: https://youtu.be/tFSnkKdaYC8

Ο Δημήτρης Μπάσης συνεργάστηκε με τον Γιάννη Σπανό το 1996 και από τότε είχαν μια ιδιαίτερη σχέση που βασιζόταν στην αλληλοεκτίμηση και τον σεβασμό. «Χαίρομαι που τον γνώρισα και έχω να λέω στους νεότερους γι’ αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο. Μου έδωσε την ευκαιρία να επανεκτελέσω ένα τραγούδι του, το “Σπασμένο καράβι”».

«Άνθρωποι μονάχοι». Ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια που έγραψε ο αξέχαστος Γιάννης Καλαμίτσης και ερμήνευσε ανεπανάληπτα η Βίκυ Μουσχουλιού. Εδώ το ακούμε από τον Δημήτρη Μπάση.
Δείτε το βίντεο στο σύνδεσμο
 https://youtu.be/ncO6m84kYuE

Η Μελίνα Ασλανίδου συναντήθηκε μαζί του το 2010, όταν ο ίδιος ο συνθέτης την επέλεξε να τραγουδήσει σε μια μεγάλη συναυλία που έγινε προς τιμήν του στο Καλλιμάρμαρο, με φιλανθρωπικό σκοπό. «Παρόλο που δεν συναντιόμασταν συχνά ένιωθα ότι ήταν ένας άνθρωπος δικός μου. Αισθάνομαι ότι είναι εδώ, διότι τα τραγούδια του είναι εδώ». 

Η Μελίνα Ασλανίδου ερμηνεύει το υπέροχο «Μια φορά μονάχα φτάνει».
Δείτε το βίντεο στο σύνδεσμο https://youtu.be/w_mZZ-NcYYI

Το «Μουσικό Κουτί του Γιάννη Σπανού» είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη, αλλά και στα τραγούδια που αγάπησε και τον καθόρισαν.

Ιδέα-καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Πορτοκάλογλου
Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη
Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Ράνια Γερόγιαννη
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Δίσκος
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Θωμαΐδα Πλατυπόδη – Γιώργος Αναστασίου
Υπεύθυνος ρεπερτορίου: Νίκος Μακράκης
Photo Credits: Μανώλης Μανούσης / ΜΑΕΜ
Εκτέλεση παραγωγής: Foss Productions

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από την εκπομπή.
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ
Photo credits: Μανώλης Μανούσης/ΜΑΕΜ