Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Οι Αγνοούμενοι-Μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη | Κυριακή 14.05.2023

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο
Άκου! Η παράσταση αρχίζει!

«Οι Αγνοούμενοι-Μια ενδιαφέρουσα ζωή»
του Βασίλη Κατσικονούρη

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 14 Μαΐου 2023, στις 22:00

Το θεατρικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Οι Αγνοούμενοι – Μία ενδιαφέρουσα ζωή» παρουσιάζεται σε προσαρμογή για το ραδιόφωνο, στο πλαίσιο των νέων θεατρικών ραδιοφωνικών παραγωγών, την Κυριακή 14 Μαϊου 2023, στις 22:00, από την εκπομπή «Το θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο».

Το έργο γράφτηκε το 2005, με αφορμή το δράμα των αγνοούμενων της Κύπρου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2008 στο θέατρο Ροές από την Εταιρεία Θεάτρου «Σαλτιμπάγκοι».

Ο Πέτρος και η Μίνα μοιράζονται μια, εξωτερικά τουλάχιστον, αρμονική και – πάντως σίγουρα- «ενδιαφέρουσα» ζωή. Εκείνος ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος δημοσιογράφος σε αθηναϊκή εφημερίδα, εκείνη διαθέτει το χρόνο της από μεταπτυχιακό σε μεταπτυχιακό, σχεδιάζοντας ακαδημαϊκή καριέρα. Όλα αυτά μέχρι που εισβάλλει σ΄ αυτό το ανέφελο, γραμμικό παρόν, ένα πρόσωπο- φάντασμα από ένα λησμονημένο(;) παρελθόν. Πρόκειται για τη Δέσποινα, Κύπρια αδελφή της Μίνας, που έρχεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους Αγνοούμενους της Κύπρου. Η παρουσία της θα σταθεί καταλυτική για όλους, ενώ μετά την «αποχώρησή» της, τίποτα δεν θα είναι πια όπως πριν.

Πόση λήθη χρειάζεται κανείς για να μπορέσει να επιβιώσει, αλλά και πόση μνήμη για να μπορέσει να ζήσει; Μήπως φορτώνουμε τη ζωή μας με τόσα «στολίδια» που φαγώνεται το πρόσωπό της; Και μήπως αγνοούμενοι τελικά είμαστε όλοι όσοι κρύβουμε ή κρυβόμαστε από αυτό το πρόσωπο; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει το έργο.

Στο σημείωμά του για την παράσταση ο σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης αναφέρει: Καθώς πηγαίναμε στο στούντιο για την ηχογράφηση, ένα αυτοκίνητο σκότωσε ένα περιστέρι.
Άκουσα τον ήχο του κεφαλιού του… Έκανα ώρα να συνέλθω κι ύστερα στο στούντιο άκουσα τη Ρηνιώ (Δέσποινα) να μιλάει για τα πουλιά:
«Η μάνα… Κοιτούσε πέρα τον ουρανό… Τον ουρανό πέρα από τη γραμμή τη χαραγμένη κάτω στο χώμα κι έλεγε:
Αυτό το κομμάτι του ουρανού πέρα εκεί είναι ο ουρανός της Μόρφου, τα πουλιά που βλέπεις εσύ από δω κορίτσι μου, να πετάνε εκεί μακριά, μπορεί και να ΄χουν περάσει πάνω από τα μέρη μας, να ΄χουν κάτσει στα δέντρα του κήπου μας να ξεκουραστούν. Και τα σύννεφα… τα σύννεφα μπορεί να καθρεφτίζουν αυτά που είναι κάτω στη γη..»
Κι έπειτα σκέφτηκα πως τα περιστέρια συμβολίζουν την Ειρήνη και θυμήθηκα «Κανέναν δεν μπορείς να στηρίξεις, αν δεν έχεις πρώτα εσύ ο ίδιος κάτι μέσα σου ν΄ακουμπάς. Κι εμείς δεν ακουμπάμε πουθενά, Πέτρο. Δεν έχουμε τίποτα δικό μας. Έχουμε μείνει μόνο έτσι, ξεκρέμαστοι σαν ένα δόντι χωρίς ρίζα, άδειοι, χωρίς πατρίδα κούφιοι. Απλώς να πέφτουμε, να πέφτουμε… Εμείς είμαστε οι αγνοούμενοι, Πέτρο!» Άκουσα τη Μαρία (Μίνα) να λέει τρομαγμένα στον Μάνο (Πέτρο).
Έχει δίκιο ο Βασίλης… Εμείς… Εμείς που αγνοούμε, προσπερνάμε, ξεχνάμε… Για να ζήσουμε υποτίθεται μια «ενδιαφέρουσα» ζωή.

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Μουσική: Θεόδωρος Καλαντζάκος
Ηχοληψία: Νικόλαος Πατσαβός
Studio: Soundflakes Studios

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Παπαλάμπρου- Μίνα, Μάνος Βακούσης- Πέτρος, Ρηνιώ Κυριαζή- Δέσποινα.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Βασίλης Κατσικονούρης
«Οι Αγνοούμενοι – Μία ενδιαφέρουσα ζωή»
Δείτε το trailer