ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ – «Η πριγκηπέσσα Ιζαμπώ» του Άγγελου...

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ – «Η πριγκηπέσσα Ιζαμπώ» του Άγγελου Τερζάκη | 14, 21, 28.04 & 05.05.2024

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

«Η πριγκηπέσσα Ιζαμπώ» του  Άγγελου Τερζάκη
 Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Μεταδόσεις: 14, 21, 28.04 & 05.05.2024, στις 22.00
 

Το μυθιστόρημα του Άγγελου Τερζάκη, «Η πριγκηπέσσα Ιζαμπώ», σε θεατρική διασκευή, θα μεταδοθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα στο πλαίσιο της  εκπομπής «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο». Την Κυριακή 14 Απριλίου  2024, στις 22:00, θα μεταδοθεί το πρώτο μέρος, ενώ οι μεταδόσεις ολοκληρώνονται στις 5 Μαΐου, Κυριακή του Πάσχα.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το πιο κλασικό στην κατασκευή κείμενο του Άγγελου Τερζάκη,  το οποίο αναπλάθει ζωηρά και πειστικότατα μια μακρινή και διαφορετική εποχή.

Με ιστορικό πλαίσιο την πολυτάραχη εποχή της Φραγκοκρατίας και κύριο πρόσωπο την Ισαβέλλα ή Ιζαμπώ των Βιλλαρδουίνων, πρόσωπο ιστορικό, ο συγγραφέας συνθέτει ένα χρονικό ηρωισμού και αγάπης, τον καιρό των τροβαδούρων, των σταυροφόρων, των κουρσάρων και των ιπποτών στην ανάδυση της ψυχής του νέου ελληνισμού τον 13ο αιώνα.

Το έργο εκδόθηκε ολοκληρωμένο το 1945, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ένα κείμενο που άντεξε στον χρόνο και διαβάζεται έως και σήμερα.

Σε διασκευή και ραδιοφωνική προσαρμογή της Ιουλίας Ιατρίδη, το έργο μεταφέρθηκε στο Ραδιοφωνικό Θέατρο και μεταδόθηκε πρώτη φορά το 1968 ,στη θρυλική εκπομπή «Το Θέατρο της Τετάρτης», σε τέσσερα  μέρη.

Η εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» θα μεταδώσει σε συνέχειες και τα τέσσερα μέρη της «επικής» αυτής ραδιοφωνικής παραγωγής.

Την Κυριακή  14 Απριλίου  2024, στις 22:00,  θα μεταδοθεί το πρώτο μέρος  με την ολοκλήρωση των μεταδόσεων στις 5 Μαΐου, Κυριακή του Πάσχα.

Μουσική επιμέλεια: Σοφία Μιχαλίτση
Επιμέλεια ήχων: Δανάη Ευαγγελίου
Ρύθμιση ήχου: Στέφανος Ευαγγελίου
Ραδιοσκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Άγγελος Τερζάκης – Αρχείο της ΕΡΤ

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Μάκης Ρευματάς (αφηγητής), Γιώργος Τζώρτζης (Νικηφόρος Σγουρός), Δήμος Σταρένιος (Καφούρης), Ρίτα Μουσούρη( Βάγια), Αγνή Βλάχου (Μπιάνκα), Βασίλης Ανδρονίδης (πρεβεδούρος), Σπύρος Ολύμπιος (Ιλλαρίων), Γιάννης Κανδύλας (Ιππότης Τουρνιέ), Νάσος Κεδράκας (ξενοδόχος), Θεόδωρος Έξαρχος (στρατηγός), Δημήτρης Βεάκης (Σγουρομάλλης)

Στους υπόλοιπους ρόλους ακούγονται οι ηθοποιοί: Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιώργος Αχείμαστος, Γρηγόρης Τσουμάκης, Γιώργος Ζαχαριάδης, Μιχάλης Μπαλλής, Λουκιανός Ροζάν, Δημήτρης Ντουνάκης, Μανώλης Δεστούνης.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη